Soğuk hava ve yiyecek bulamadığı için bitkin düşen bir su çulluğu kuşu, Nevşehir'de bir marketin camına çarptıktan sonra market işletmecisi tarafından korumaya alındı.

ACIKINCA MARKETE SIĞINDI
Ağır geçen kış mevsimi insan hayatını olduğu kadar hayvanları da olumsuz etkiliyor. Kar örtüsü nedeniyle yiyecek bulmakta zorlanan hayvanlar, bir yandan da soğuktan korunmaya çalışıyorlar. Tüm bu olumsuzluklar nedeniyle bitap düşen bir su çulluğu kuşu, 2000 Evler mahallesi civarında bulunan bir markerin camına çarptı. Durumu fark eden market işletmecisi Ömer Seven, yerde yatan kuşu içeriye alarak önce ısınmasını sağlamaya çalıştı. 

Havaların soğuduğu mevsimlerde Akdenize doğru göç eden ve Soğuk hava ve yiyecek bulamadığı için bitkin düşen su çulluğu kuşu, yolculuğu anında Nevşehir 2000 Evler mahallesindeki Furkan Marketin camına güpegündüz çarptı ve yere düştü. Kuş camı görmemişti...

Nevşehirli Market işletmecisi Ömer Seven; "İki gün önce Marketin Camda bir gürültü koptu. “Pat” diye bir ses… Şok oldum inanamadım pencereye bir kuş çarptı. Hemen koştum… Elime aldım… Çok değişik Bir kuştu… Gözleri yarı baygın , Boynu düştü düşecek… Dua ediyorum… “Ne olur ölmesin”…  Sonra araştırdım bu kuş Ana vatanı Rusya olan Çulluk kuşuymuş....

İyi kalpli market işletmecisi Ömer Seven isimli genç vatandaşımız, sersemlemiş kuşu görüp toparlanacağını ümit ederek orada onunla biraz ilgilendi. Çok geçmeden ümidi gerçek oldu ve kuş kendine gelip cıvıldadı, tüylerini kabarttı... Bu kuşu İki gün boyunca kendi imkanlarıyla besleyen sağduyu sahibi vatandaşımız daha sonra tam olarak iyileşmeyen bu kuşu kime vereceğini düşünürken FİB Haber Merkezimize danışmakta çareyi buldu.



“Kuşu markete alıp yem verdim”

Marketin camına çarpan kuş nedeniyle bir an irkildiklerini ve daha sonra yerde yatan kuşun açlık ve soğuk hava nedeniyle bitap düştüğünü fark ettiklerini belirten Ömer Seven: “Soğuk ve açlık sebebiyle kuşun yere düştüğünü tahmin ettim. Önce kuşu markete alıp yem verdim. Kuşun karnı doyunca ve ısınınca canlanıp dükkânın içinde uçmaya başladı. Daha sonra FİB Haber.Com'a ardından da yönlendirilerek Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü´nden yetkililerle görüştük. Yetkililer gelerek kuşun doğaya kavuşturulması için teslim aldılar” şeklinde konuştu.


Duyarlı İşletmeciye Teşekkür ....

Bir gün boyunca kuşu besleyerek adeta yeniden hataya döndüren Seven, durumu Doğa Koruma ve Milli Parklar Nevşehir Şube Müdürlüğü´ne bildirdi. Su çulluğu kuşu, müdürlüğe bağlı ekipler tarafından gerekli tedavi ve bakımlarının yapılması amacıyla teslim alındı.

Su çulluğu kuşunu Yaralı bir vaziyette vatandaşlar tarafından bulunduğu bilgisini alan 
Orman ve Su İşleri Nevşehir Şube Müdürlüğü av koruma ekibi söz konusu Çulluğu tedavi altına almak için teslim aldı.Kuşun burada veterinerler tarafından kontrolleri yapıldıktan sonra düzelmesi halinde yeniden doğaya salınacağı ifade edildi.

Sizde çevrenizde bulduğunuz gördüğünüz korumasız hayvanları Orman ve Su İşleri Nevşehir Şube Müdürlüğü'ne teslim edebilirsiniz.
Orman ve Su İşleri Nevşehir Şube Müdürlüğü
Hükümet Binası D Blok Kat 4

NEVŞEHİR / TÜRKİYE


Tel: (0384) 212 9919

Faks: (0384) 212 9920

Çulluk Hakkında Bilgi....

Çulluk, genellikle 30. 40 cm boylarındadır. 6.7 cm düz bir gagaya sahiptir. 55. 60 cm kanat aralığı olan çulluğun, vücudunun üst kısımları koyu tarçın renginde, alt kısımları ise gri ve açık tondadır. Başlarının üst kısmında oldukça geniş olan gözleri vardır. Bacakları kısa ve pembe rengini anımsatan bir renktedir. Boynu ve kuyruğu kısa olan, çok sakin ve göçmen bir orman kuşudur.

Çulluk, en çok nerelerde görülür? 

Çulluklar yaşamak için genellikle ılıman olan yerleri tercih eder. Asya, Avrupa ve Kuzey kutbunun alt bölgelerinde görülür. Çulluklar genelde Türkiye de Trakya, Marmara bölgesi, Akdeniz, Karadeniz ve Ege bölgesindeki ormanlık ve ağaçlık bölgelerde görülür. Bu  tür kuşlar bizim ülkemizde kış göçmeni olarak da bilinmektedir. Türkiye, Orta doğu, Kuzey Avrupa ve Rusya'da kuluçkaya yatarlar. Güney Avrupa, kuzey Afrika ve Orta Doğu bölgelerindeki ormanlık alanlarda kışı geçirirler. Havaların soğumaya başlaması ile Avrupa'dan ve Rusya'dan ülkemize göç edeler. Bu göç ekim sonundan kasım sonuna kadar artarak devam eder. Çulluklar ülkemizde ilk olarak Trakya ve Karadeniz bölgesinde görülür. Buralarda havalar soğumaya başladığında ise Akdeniz bölgesine doğru göç ederler.
 
ÇullukÇulluklar nasıl beslenir? 


Çulluklar genellikle, solucanları, toprak kurtlarını, böcekleri ve bazı bitki türlerini yiyerek beslenirler. Yumuşak toprağa veya çamurun içine gagalarını sokarak uzun dilleri ile solucan veya kurtları yakalayarak yerler. Akşam hava karamaya başladığında ise ağaçlık bölgelerde ve dere kenarlarına gelerek beslenir. 

Çulluklar nasıl ürerler?
 
Dişi çulluk, çalıların arasındaki veya kök diplerinin toprak kısımlarına yuva görünümünde çukur oluşturur ve bu çukuru yumuşak otlar ve maddeler ile doldurarak, dört tane yumurta bırakır. Yaklaşık olarak 20 ile 22 gün kuluçka döneminin ardından yumurtalar çatlamaya başlar ve yavru çulluklar çıkar. Yaklaşık olarak bir veya bir buçuk ay sonra yavrular uçabilecek duruma gelir. Çulluklar yılda sadece bir defa kuluçkaya yatarlar.

Çulluklar avlanabilir mi?

Çulluklar bir çok ülkede spor amaçlı avlanmaktadır. Özellikle Birleşik Arap Emirliklerinde çok popülerdir. Avlanma av tüfekleri ve avcı köpekleri ile yapılır. Özellikle köpekler avlanmada çok büyük bir öneme sahiptir. Köpeklerin yardımı olmadan avlanan çullukları bulmak zor olabilir. Çulluklar, hızları, hacimleri ve uçuşları ile avlanmaya son derece müsait kuşlardır.

İşte Nevşehir de ki bir marketin camına çarpan o kuş...