Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) 1945'teki kuruluşunun yıldönümü olan 16 Ekim Dünya Günü etkinliği Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü toplantı salonunda yapıldı.

             Etkinliğe, Vali Yardımcısı Hasan KAYHAN, Ahiler Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mehmet Fatih YILDIZ, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Okan YILMAZ, İl Müdür Yardımcısı Gürol ÇETİN, Halk Sağlığı Müdürü  Dr. Mahmut AYDIN, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Hüseyin ŞENER, İl Müdür Yardımcısı Tahir DAĞASLANI, Kurum Şube Müdürleri, Personeller ve Basın Mensupları katıldı.

                        Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Okan YILMAZ, yaptığı konuşmasında;

            "Dünya üzerinde yetersiz beslenen ve aç insanların acısına dikkat çekmek, farkındalığı yaymak ve açlık felaketine karşı insanları harekete geçirmek amacı ile Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) 1945'teki kuruluşunun yıldönümü olan 16 Ekim Günü, 150'den fazla ülkede her yıl "Dünya Gıda Günü" olarak kutlanmaktadır.

            2015 Dünya Gıda Gününün teması "Kırsal Refahın Artırılması için Sosyal Koruma ve Tarım" olarak belirlenmiştir. Gelişmekte olan ülkelerde yaklaşık bir milyar insan aşırı yoksulluk içinde yaşamaktadır. Bunların % 78'i, tarımın ve kırsal ekonominin itici güç olduğu kırsal alanlarda yaşamını sürdürmektedir. Dünya nüfusunun sadece % 36'sı sosyal koruma programlarından yararlanıyor. Yararlanamayan bireylerin büyük çoğunluğu da kırsal alanlarda yaşıyor.

            Kırsal nüfusun sahip olduğu sınırlı kaynak ve imkanlar beklenmedik iklim koşullarından olumsuz etkilendiğinde, aileler daha savunmasız hale geliyor. Araştırmalar, kırsalda yaşayan yoksul ailelerin sosyal destek aldıklarında risk ve krizleri daha iyi yönetebildiklerini göstermektedir. Kendilerini finansal açıdan güvende hissederek tarımsal yatırımları artırmaya ve daha karlı geçim yolları seçmeye yöneliyorlar. Sosyal koruma programları, kadınların araziye, finansal hizmetlere, teknolojilere ve iş gücüne kısıtlı erişimi olduğu ülkelerde özellikle anne ve çocuğun sağlıksız beslenmesini önleyerek gerçek bir fark yaratabilir.

            Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız, sosyal yardım olmasa da teknik ve finansal destekler ile kırsal alanda yaşayan ve üretime katkıda bulunan çiftçilerimize yardımcı olmaktadır. Bu çerçevede 2014 yılında İlimizde 55.611.922 TL destekleme ödemesi yapılmıştır" dedi.

            Daha sonra, Gıda ve Yem Şube Müdürü Atilla ARSLANGİRAY, 2015 Dünya Gıda Gününün teması "Kırsal Refahın Artırılması için Sosyal Koruma ve Tarım konulu bilgilendirme sunusu yaptı.