Osmanlı’dan kalma bir gelenek olan Enderun usulü teravih namazı, Nevşehir’de iki yıldır yaşatılmaya devam ediliyor.04 Temmuz 2015 Cumartesi günü Nevşehir çok farklı bir programa şahit oldu. Merkez Kurşunlu Camii dolup taştı.

Diyanet İşleri Başkanlığı Daire Başkanlarından ilimize teşrif eden Murat Alkan’ın va’z ettiği gecede ilimize davet edilen seçkin Hafızlar tarafından Enderun usulü teravih namazı kılındı. Cemaat namaz sonrası dağılmayarak, ilave ilahi ve kaside talebinde bulundular. Okunan ilahi ve kasidelerle çok duygulu ve çok coşkulu bir program icra edildi. Bal şerbeti ile program sona erdi.

 

Enderun Usulü Teravih Nedir?
 

 Bundan 70-80 yıl öncesinin Ramazanlarında İstanbul’un bütün camilerinde ve konaklarda kılınan teravih namazlarında uygulanan, ancak daha sonra unutulup camilerden kalkan bir gelenek. Anadolu’da benzer şekillerde kılınan Teravih namazının her dört rekâtının, Türk musikisinin değişik makamlarında edâ edilmesini ve bu makamlarda bestelenmiş ilahilerle süslenmesini içeren ve adına “Enderun Usulü” denilen bir gelenektir.