Nevşehir Anadolu Gençlik Derneği şubesi tarafından tertip edilen Enerji ve Ekoloji konferansı Yüksek Mimar Çelik ERENGEZGİN Tarafından Çarşamba Akşamı Saat 19:30 daTicaret Borsası Salonunda yapıldı.

Toplantıya AGD Şubesi Başkanı Abdurahim DOĞRU Saadet Partisi il başkanı Ali Doğan SİMİT Nevşehir Belediye Başkan Yardımcısı Atilla SEÇEN, Şuurlu Öğretmenler Derneği Şube başkanı Mustafa AYDEMİR ve Bir çok Sanayici ve işadamları katıldı. Erengezgin Şunları söyledi: 
Enerji ve ekoloji” genel başlığından yola çıkarak, bir mimarlık arayışına giden yol.... Yeni yüzyıla önerilen mimari anlayış.. Altına felsefe sıkıştırılmış “görsel ağırlıklı” akımlardan, doğal döngüyü temel kurgu sayan “bilimsel ağırlıklı” enerji 
mimarlığına !.. Zihinsel enerjiden nükleere uzanan yolda mimari kaygılar.. Bu kez, biçimsel olmayan bir öneri.. Otuzu aşkın bilim adamının doğrudan katkısı ile beş yıldır sürdürülen “Enerji : Yaşamın Çekirdeği” adlı geniş kapsamlı araştırmanın mimarlık penceresinden özeti.. Ülkemizin geleceği açısından hayati önemde bir konu.. Enerji kaynakları açısından dünyanın en zengin ülkesi olduğumuzun kanıtları..

Enerji ana başlığı altında incelenen, “Ses ve mimarlık”, “Renk ve Mimarlık”, “Kirleten Elektrik”, “Şekillerin enerjisi”, “Zihinsel enerji ve doğal devinim”, “Enerji açısından şehircilik”, “Enerji tüketen yapı malzemeleri” ve benzeri başlıklarda araştırma konuları..

Sürdürülebilir yaşam için önceliklerimiz.. Enerji en çok nerede kullanılıyor ? Enerjiyi üretmesi ya da koruması değil, tüketmesi doğal sayılan mekanların sorumlusu kim ? Yoksa mimarlar mı ?. Ekolojik olmak enerjiyi akıllıca kullanmak mıdır ? Dünya ekolojinin neresinde, biz neresindeyiz ?.. Malzeme seçiminden teknik donanıma, estetik kaygılardan tasarım önceliklerine “ekolojik mimari”. Doğal döngünün enerji tabanlı mimari yorumu..

Bu konuyu, önce genel anlamda “Enerji nedir ve insani sorumluluklar..”dan başlayıp, sonra mimari örnekleri içeren teknik açıklamalarla devam eden, üçer saatlik iki ayrı sunum olarak düşünmek tavsiye edilir. Fakat şu da bilinmelidir ki tüm konular, olanaklar ve süre kısıtlamalarına tabi olarak yeniden yorumlanabilir ve özetlenebilir..