4. Bölge İdare Mahkemesi Gazeteciler Cemiyeti'nin yaptığı başvuru üzerine basın mensuplarının emniyete alınmamasıyla ilgili yürütmeyi durdurdu. Gazetecilerin emniyete girişinin yasaklanmasını yargıya taşıyan TGC heyetinde yer alan Avukat Gökhan Küçük, başta soruşturmayı yürüten emniyet mensupları olmak üzere Türkiye genelinde görevlerinden alınan polislerin durumuyla ilgili açıklama yaptı. Görevden alınan emniyet görevlilerinin bölge idare mahkemelerine belli bir süre içinde başvuruda bulunabileceklerini ve göreve geri dönüş için dava açabileceklerini kaydeden Küçük, bunun yanında aynı durumdaki kişilerin dava açsın ya da açmasın mahkemeye başvurarak durum tespiti isteyebileceklerini vurguladı.


DAVA AÇMALARI GEREK
Küçük, “Öncelikle görevden alınanlar bunu hukuki bir mesele haline getirip getirmeyeceklerine karar verecekler. Belli bir süre içinde bölge idare mahkemelerine geri dönüş için dava açmaları gerekiyor. Ama idare mahkemesinde şunu sorgulamaları geriyor: Dava açarlar ya da açmazlar, görevden alıma işlemi neden yapıldı? Bu işlemin konusu, amacı ne? Bu işlem biçim yönünden hukuka uygun mu? gibi unsurlar yönünden mahkemeye taşımaları gerekir.” şeklinde konuştu.

 

YÜRÜTME DURDURULDU
Mahkeme sürecinin uzun olabileceğini ancak yürütmenin durdurulması gibi bir uygulama bulunduğunu hatırlatan Küçük, ilgi kişinin durumunun tespiti için izlenecek yol ile ilgili, “Başvuru sahipleri, İçişleri Bakanlığı’nın tasarrufu olduğu için Danıştay’a müracaat edecekler ve yine böyle uzun bir yargılama süreci işleyecek. Ama 'yürütmenin durdurulması kararı' diye bir karar var. Açık hukuka aykırılık, telafisi güç ve imkansız zararların bir arada bulunduğunu düşünürse mahkeme burada yürütmenin durdurulması kararı verebilir ve görevlerinde kalabilirler. Burada asıl mesele şu; görevden alanlar mahkemenin kararını uygulayacak mı?" bilgisini verdi.