Harabe Kilise Kıymete mi Bindi?

NEVŞEHİR(MHA) Nevşehir il merkezindeki en önemli tarihi eserlerden biri olan eski Meryem ana kilisesinde izinsiz film çekimi esnasında germe demir direklerinin kesilmiş olmasına tepki gösterenlerin o tarihi binanın yeniden turizme kazandırılması için ne yaptıkları merak konusu.

Kilisenin demirlerinin kesildiği iddiaları ile adli mercilere suç duyurusunda bulunan dernek Başkanının bu tarihi eserin yeniden turizme kazandırılması, restore edilmesi adına şu ana kadar hangi girişimlerde bulunduğu soru işareti.

DHA’nın haberine göre; Savcılığa suç duyurusunda bulunan Kapadokya Tarih Kültür Araştırma ve Koruma Derneği Başkanı Mükremin Tokmak, “Demirlerden ikisi elektriğin olmadığı bir yerde ‘spiral’ kullanılarak kesilmiş. Demirlerin dışarı çıkarılmamış olması hırsızlık ihtimalini düşürüyor” dedi. Tokmak, dizi çekimleriyle ilgili ise “Kapadokya’yı babalarının çiftliği gibi kullanıyorlar. Bu demirlerin kesilmesi durumunda çatı, çok ağır olduğundan mutlaka çöker. Müze Müdürlüğü ‘Biz karışamayız’ diyor. Bakanlık kiliseyi belediyeye tahsis etmiş ki belediye ise bu bölgede bulunan 3 bin adet eski Rum evlerini kentsel dönüşüm adı altında yıktı. Tahribat çok büyük” diye konuştu. Kilisenin yapısını iyi bilen Nevşehirli restorasyon uzmanı mimar Doğan Onur Araz da kilisede kesilen gergi demirlerinin yapının ayakta durabilmesi için hayati önem taşıdığını belirtti.

Meryem Ana Kilisesi’nin mülkiyeti hazineye ait. 1996 yılında Nevşehir Belediyesi’ne tahsis edilen kilisede 2003 yılında restorasyon çalışmaları başladı ancak bugüne kadar kurul onayına sunulmadı. Tokmak, kurumların topu sürekli birbirlerine attığını belirterek “Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Müze Müdürlüğü, yapı hakkında tüm sorumluluğun belediyeye ait söylüyor. Herkes topu birbirine atıyor” dedi. Yapı ile ilgili bilgi veren Nevşehir Belediyesi, çalışmaların kısa zamanda başlayacağını söylese de içinden çıkılamaz hal alan restorasyon süreci binanın günden güne çökmesine neden oluyor.

Kilisenin cezaevi olarak kullanıldığı dönemde yönetmen Yılmaz Güney, yazar Kemal Tahir tutuklu kalmıştı. Kilisede daha önce de Türkan Şoray ve Hakan Balamir’in oynadığı 1973 yılı yapımı Mahspus filmi çekilmişti.

Tüm bu açıklamaların ardından söz konusu dernek başkanının bu harabe kilisenin yeniden turizme kazandırılması için bir AB projesi hazırlayarak kilisenin restorasyonuna zemin hazırlamak için bir girişimde bulunup bulunmadığı, dernek başkanının kilesinin durumunu gözler önüne serecek ne yaptığı merak ediliyor.