Nevşehir Belediyesi tarafından Nevşehir Kalesi ve Çevresi Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında 11 mahallede boşaltılan konutların yıkım çalışmaları aralıksız devam ediyor.Nevşehir’deki Ata yadigarı 900 ev yıkıldı.Yıkım çalışmaları sürüyor. Kentsel dönüşüm hayaleti Nevşehir’in üzerine çökmüş durumda. Öyle ki kimine göre büyük bir tarihi ihanet kimine göre 8 şiddetinde bir deprem görüntüsü kimine göre ise ne yazıktır ki Nevşehir bunu da gördü diyerek yorumlanıyor.

 

Nevşehir Belediyesi tarafından kentsel dönüşüm adıyla yıkılan eski evlerin yıkımı ile oluşan görüntüsü Nevşehirde vatandaşları hiç mutlu etmedi.O Eski görüntüsünü çok ararız diyerek Belediye ye duydukları tepkileri dile getirdiler.

 

Nevşehir’in ilk yerleşim bölgesi olarak Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet tarihinin izlerini taşıyan, Nevşehir Kale çevresi ile yok olan buradaki mahalleler Nevşehirin kimliği olarak bilinen bu eski tarihi görüntüleri vatandaşların yüreğini dağlıyor.

Bayram izni için yurt içi ve yurt dışından gelen Nevşehirli gurbetçilerimiz eski ata yadigarı baba ocaklarına geldiklerinde gördükleri manzara karşısında hayal kırıklığına uğrayan hemşerilerimiz Nevşehir Belediyesine büyük tepki gösterdiler.

 

Dünyanın her yerinde eski tarihi evlerle bezenmiş ilk yerleşim yerleri korunur restore edilir Nevşehir de kentsel dönüşüm adı altında babamızın dedelerimizin evlerinin yıkıldığını görmek bizleri hayali sükuta uğrattı.

Yazıklar olsun…

Nevşehir Kalesine baktığımızda artık o güzelim Osmanlı ve Selçuklu mimarisinin estetik özelliklerini taşıyan o mimarı görüntüsü ile artık Nevşehirle özleşen ve yerli yabancı turistlerin ilgisini çeken bizlerin bakmaya doyamadığımız Nevşehir kalesi ve çevresinin görüntülerini bizlerin fikirlerini hiçe sayarak yapılan yıkımlara söyleyebilecek bir söz bulamıyoruz. Yazık ki yazık…Bu yıkıma imza atanlar yarın nasıl evlatlarına bunu açıklayacaklar.

Bunlar Mardin evlerini hiç mi görmediler duymadılar…Bırakın Mardini, Uçhisar da CCr otel örneğinide mi görmediler.

 

Taş üstünde taş bırakmayarak tarihi çeşmelerin eski evlerin yıkımına seyirci kalanlara yazıklar olsun diyerek veryansın ediyorlar.

 

Nevşehir de ki Tarihi Çeşmelerin onarılıp restore edileceğini daha ilk döneminde, üstüne birde Nevşehir de Eski Tarihi  Çeşmelerimiz ismiyle kitap çıkartarak basınada açıklama yapan Belediye Başkanı Ünver şimdi neden sözünü tutmuyor???

 

Nevşehirli vatandaşlar FİB Haber merkezine yaptıkları açıklamalarda Nevşehirin tarihi çeşmelerinin bir çoğu ne yazık ki yıkılmış bir çoğu acı çekiyor ve kaderine terk edilmiş durumda.Verdiğin sözü tut Sayın Başkan. Hani restore edilecekti…

Bırakın o tarihi çeşmelerin restore edilmesini Nevşehirle özdeşleşen Karabacak çeşmesini de yıkmasına hiçbir anlam veremiyoruz.

Göz göre göre Nevşehir eski evlerinin taşlarının çalınarak satılmasına kim neden nasıl göz yumabiliyor. buna imza atanların hiçmi vicdanı sızlamıyor. Nevşehir tarihine böylemi sahip çıkıyorsunuz bunun adı kocaman bir ayıp diyerek kızgınlıklarını dile getirdiler.

Anlaşılan o ki Nevşehir Kale ve çevresi özlemini duyduğumuz görüntüsünü daha çok arayacağız ve bu yıkımı yapanlarıda asla unutmayacağız...