Üzüm Nevşehir ve Anadolu'nun hatta insanlığın yüzyıllarca küp şekeri oldu. Toplanan üzümlerin en iyileri kışlık kullanım için hevenk olmak üzere ayrılırlar.Ve Kışın o çok sert günlerinde sofraların vazgeçilmezi olarak yüz yıllardır afiyetle yenilir.

Ailece ve konu -komşunun da yardımları ile başlanır bağlardan üzümlerin toplanmasına.. Küfeler,sepetler kova,helke,kutu,kalbur sepet vs. hazırlanır.Bağ bozucular ellerinde bir çakı bıçağı ya da bıçkı ve üzüm konacak kapları olduğu halda girerler üzüm bağının ,asma ve üzüm kütüklerinde yüklü olan salkımları toplamak için üzüm bağına…

 

Sabahın erken saatlerinde başlar üzüm toplama işi.İlk toplanan üzümler HEVENK (hevek) lik üzümler olup,iri,çürüksüz,dayanıklı ve temiz salkımlardan oluşur.Hevenk örülecek bu üzümlerin toplanması,taşınması ve söğüt şıvgalarından kesilen ince yaş dallara sarılarak örülmesi çok dikkat ve itina ister.Zedelenmeden,ezip hırpalamadan birer metrelik uzunluklarda oluşturulan üzüm hevekleri kayıt damının ağaç direklerine ya da tavandaki hezenlere çakılan çivilere asılması gereklidir.Günümüzde ise daha çok çatı katları gibi daha çok serin yerlerde hevenklikler konulur.