1985 yılında mesleği bıraktığını belirten Nuri Bezmez, mesleği bırakmasının gerekçesi olarak krom ve alaminyum kapların çıkmasına gösterdi.

Nevşehir in bir dönem en popüler mesleklerinden bir olan Kalaycılık mesleğini yaparak geçimini sağlayan, çocuklarını büyüten ve ev bark sahibi yapan Nuri Bezmez isimli vatandaşımız, kalaycılık mesleğinin artık tarihe karıştığını belirtti.

1940 doğumlu olup 1955 yılında kalaycılık mesleğini babasından öğrendiğini ve bu mesleği 30 yıl sürdürdüğünü ve 1985 yılında mesleği bıraktığını belirten Nuri Bezmez, mesleği bırakmasının gerekçesi olarak krom ve alaminyum kapların çıkmasına gösterdi.

Kendisinden önce babasının, Kalaycı Osman’ın Kalaycı Süleyman’ın Kalaycı Yusuf’un ve kendisiyle birlikte Kalaycı Mehmet’in kalaycılık yaptığını ve mesleği sürdürdüğünü söyledi.

Kalaycılığı anlatan Nuri Bezmez meslek hakkındaki bilgi birikimini şöyle aktardı: Ben bu mesleği babam Mehmet Usta’dan öğrendim. Fakat benden öğrenen olmadığı için çırağım olmadı. Kalaycılık kapların cilasıdır. Malzememiz Kalay, Nişadır ve Pamuk’tur. Kapları siler, ısıtır, ateşe koyardık. Sonra kalaylardık. Çok temiz kaplar gelirdi. Pırıl pırıl silinen kapları hiç silmeden kalaylardık.

Günde aşağı yukarı 50 ile 100 civarında kap kalaylardık. Şehir merkezinde yaptığımız işin yanı sıra Nevşehir'in köylerine de giderdik. Köylerde biriken ve kalaylanacak kapları kalaylar para kazanırdık. Kapların kalayı bir yıl kadar giderdi. Tencerelerin kalayı 6 ile 7 ay giderdi. Yağ tavaları 4 ve beş ay dayanırdı. Yemek kapları, sahan, süzgeç, tepsi 2 yıl kadar giderdi. Şire kazanları 4 ve 5 yıl dayanırdı. Çünkü bu kazanlar yılda 20 gün kadar kullanılırdı.

Bu meslek yeni sanayi ürünleri yeni kaplar, kaşıklar çıkınca bakıra rağbet azaldı. Bakır kaplar alıcısına satıldı. Ben mesleğimi bırakarak nalbur mesleğine başladım. Geçimimi bu yol ile devam ettirdim. Bağkur’dan emekli oldum. Kalaycılık mesleğinin faydasını çok gördüm. Hem ekmek yedim. Hem de bu mesleği yaparken Bağkur’a bağlandım. Emeklilik kazandım,

Nevşehir de kalaycılık mesleği bitti ama bağlık bahçelik bir il olduğumuz için, ilçe belde ve köylerimizde şire kazanlarımız mevcuttur. Bu kazanlar seyrekte olsa kalaylanmaktadır. Arkadaşım Kalaycı Mehmet az da olsa bakır kazanları evinde eş dost hatırına kalaylamaktadır, diye konuştu.