Nevşehir de düzenlenen Kapadokya Stratejik Yön Planı Çalıştayında, Kapadokya’nın geleceğine yönelik önemli adımlar atıldı.

Kapadokya Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen çalıştaya; Nevşehir Valisi Abdurrahman Savaş, Niğde Valisi Alim Barut, Avanos Kaymakamı Mustafa Eldivan, İstanbul Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver, Aksaray Belediye Başkanı Nevzat Patla, ÇEKÜL Başkan Yardımcısı ve Tarihi Kentler Birliği Danışma Kurulu Üyesi Mithat Kırayoğlu, ÇEKÜL Vakfı Genel Sekreteri Ece Müftüoğlu, Nevşehir, Aksaray ve Niğde’den belediye başkanları, çeşitli üniversitelerden akademisyenler, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve turizmciler katıldı.

"Kapadokya Stratejik Yol Planı Çalıştayı"

 

Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) Başkan Yardımcısı Mithat Kırayoğlu, "Türkiye bir kültür coğrafyasıdır, kültürün olmadığı bir kalkınma planı hiçbir şekilde Türkiye'ye sağlıklı bakamaz" dedi.

 

Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) Başkan Yardımcısı Mithat Kırayoğlu, "Türkiye bir kültür coğrafyasıdır, kültürün olmadığı bir kalkınma planı hiçbir şekilde Türkiye'ye sağlıklı bakamaz" dedi.

 

Tarihi Kentler Birliği, ÇEKÜL Vakfı ve Nevşehir Belediyesi tarafından Kapadokya Kültür ve Sanat Merkezi'nde düzenlenen "Kapadokya Stratejik Yol Planı Çalıştayı"nda konuşan Kırayoğlu, çalıştayın amacının bölgenin potansiyelini umuda dönüştürmek olduğunu belirtti.

 

Türkiye'nin bölgesel planlama, yönetim ve düşünmeye alışık olmayan bir ülke olduğunu ileri süren Kırayoğlu, "Böyle bir tecrübemiz yok. Nelerden mahrum kalıyoruz. Bu yerelleşme ayağını eksik bıraktığımızda, aslında ortak paydamız çok fazla olan ve sahip olduğu değerler itibariyle bir bölge özelliği taşıyan ve bu değerleri ortak amaçta buluşturduğunda geometrik şekilde artırdığımız bölgesel planlama, yönetim ve dayanışma ayağını tamamlayamadık" diye konuştu.

 

Türkiye'nin bu konularda çok önemli adımlar attığını, ifade eden Kırayoğlu, şöyle devam etti:

 

"Biz biliyoruz ki, 2012'de hazırladığımız bölgesel yol haritalarının verileri kalkınma ajanslarının bütçe kullanmalarında da değerlendirilecektir. Biz ÇEKÜL Vakfı olduğumuz için bu yol haritasının önüne kültür öncelikli sözcüğünü ekledik. Türkiye bir kültür coğrafyasıdır, kültürün olmadığı bir kalkınma planı hiçbir şekilde Türkiye'ye sağlıklı bakamaz."

 

Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver de Kapadokya bölgesinin çok kültürlü, çok inançlı, çok farklı yaşam biçimlerine ev sahipliği yapmış bir bölge olduğunu, aynı binanın içerisinde hem kiliseye hem camiye ev sahipliği yapmış bir bölge olması nedeniyle dünyaya örnek olduğunu belirtti.

 

Belediye olarak Nevşehir Kalesi çevresinde başlattıkları uygunsuz yapıları temizleme sırasında dünyanın en büyük yer altı şehirlerinden birini bulduklarını ve buranın üst temizliğinin yapılmasının ardından yer altı şehrinin turizme kazandırılacağını aktaran Ünver, "Kapadokya bölgesi hem camiye hem kiliseye aynı bina içerisinde ev sahipliği yapmış bir bölgedir. Aynı kapıdan giriyorsunuz içeri, bir tarafı cami bir tarafı kilise ve aynı dönemde hizmet vermişler. Ne kiliseden camiye ne de camiden kiliseye çevrilerek yapılmamış. Biz bu anlayış ile günümüze kadar geldik. Şimdi biz de Nevşehir Kalesi çevresinde yaptığımız düzenleme ile aynı hassasiyeti göstererek çalışıyoruz. Valilik kanalıyla oluşturulan kurul ile buradaki tarihi değeri olan yerler teker teker işaretlenerek koruma kurulunun da kontrolü ile bırakın korunanı, yanındakine bile dokunulmadı. İnşallah buradaki çalışma sona erdiğinde bölgeye çok önemli bir yer altı şehri daha kazandırılmış olacak" diye konuştu.

 

Konuşmaların ardından salonda çalıştayı takip eden gruplara söz verilerek görüşleri alındı ve çözüm önerileri tartışıldı.

 

Çalıştaya, Nevşehir Valisi Abdurrahman Savaş, Niğde Valisi Alim Barut, Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver, Aksaray Belediye Başkanı Nevzat Balta, ÇEKÜL Vakfı Başkan Yardımcısı Mithat Kırayoğlu, Avanos Kaymakamı Mustafa Eldivan, ilçe ve belde belediye başkanları, Nevşehir, Niğde, Kırşehir, Aksaray, Kayseri ve Kırşehir'den turizmciler ve sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı.