Nevşehir'de bir zamanlar bayram gibi özel günlerde insanların birbirlerine gönderdiği kartpostal geleneği gelişen teknoloji ile birlikte tarihe karıştı.

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte insanlar artık birbirleriyle telefon ve internet yoluyla iletişime geçiyor. Bayram tebrik kartları artık çok eski bir gelenek haline geldi. Yeni nesil bayramlarda kartpostal gönderildiğini bile bilmiyor. PTT eski bayram geleneğini yaşatmak adına bayramlara özel ücretsiz kartpostal gönderimi uygulamasını başlatmasına rağmen uygulama yeterli ilgi göremedi.

Teknolojiye yenik düşen kartpostal, artık unutulmaya yüz tuttu.

NEVŞEHİR'DE DE UNUTULDU

Göreme de Açık Hava müzesi girişinde Turizm kooperatifine ait hediyelik eşya yerinde kartpostal satışıda yapan Göreme Turizm Geliştirme Kooperatif Başkanı Mustafa Durmaz , gelişen teknoloji ile birlikte son 5 yıldır Kartpostallarda iş yapamaz duruma geldiklerini belirtti. Daha önce bayram ve yılbaşı geldiğinde hummalı bir çalışma içine girerek kartpostal satışı gerçekleştirdiklerini anlatan Durmaz, "Biz göremedik ama daha önce siyah beyaz basılan kartpostallar varmış. O kartpostallar şimdi yakın tarihimize ışık tutması nedeniyle önemli bir belge niteliğini taşıyorlar. Ardından raflarda yerini alan renkli kartpostallar çıktı. Onlar da bizden sonraki nesillere ışık tutacak. Ama artık insanlar kartpostal yerine SMS ve e-posta'yı tercih ediyorlar. Kısacası satılan kartpostalların yerine yenisini bırakma gereğini de görmüyoruz" dedi.

NEVŞEHİR TANITILIRDI

Kartpostalların bölgenin ve bir ilin tanıtımına büyük katkı sağladığını belirten Durmaz, "Geçmişte Bir kente bir turist veya bir yabancı geldiğinde ilk olarak kartpostal alırdı. O kartpostallarla o ili daha iyi tanıma fırsatı bulurdu. Ayrıca aldıkları çok sayıda kartpostalları ülkesine götürürdü. Yani o ilin tarihi ve doğal güzellikleri en iyi şekilde tanıma şansı bulurlardı. Bu sayedeNevşehir'i Göreme yi ve tüm Kapadokya bölgesini de tanıtmış olurduk. Şimdilerde ise teknoloji o kadar gelişmesine rağmen yeni kartpostallar çekilmiyor. Aslında daha güzel fotoğraflarla kartpostallar süslenebilinirdi. Bir ilin tanıtımını çok iyi yapan kartpostallar maalesef tarihe karıştı" ifadesi kullandı.

Durmaz, özellikle yabancı turistlerin kartpostallara karşı hala ilgili olduğunu belirterek, "İş yerimize gelen ve özellikle yabancı turistler hala kartpostallar alıyor. Onlarda teknoloji üst seviyede olmasına rağmen hala kartpostallara olan ilgili azalmamış. Ramazan Bayramı yaklaşmasına rağmen kartpostalları soran yok. Eskiden bu dönemlerde kartpostallar kapışılırdı" şeklinde konuştu.