Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, yaban hayatındaki hayvanları kuduz hastalığına karşı korumak için havadan aşılama yöntemini kullanacak. Bakanlık, insan ve hayvan sağlığını tehdit eden kuduz hastalığı ile etkin mücadeleye devam ediyor. Bu kapsamda yaban hayatına yönelik 1 milyon 890 bin oral kuduz aşısı 2015 yılı uygulamasına ise bugün başlanıyor.

20 ilde aşılama yapılacak

Bakanlık, gerek hayvan gerekse insan sağlığını tehdit eden kuduz hastalığı nedeniyle meydana gelen ekonomik kayıpların önlenmesi, uluslararası ticarette ve ülke imajındaki olumsuzlukların giderilmesi amacıyla 20 ilde 105 bin kilometrekarelik alanda havadan aşılama yapacak. 2015 yılı havadan aşılama çalışmaları, Aksaray, Ankara, Çankırı, Çorum, Kayseri, Kırıkkale, Kırşehir, Konya, Nevşehir, Niğde, Yozgat, Adana, Karaman, Sivas, Tokat, Samsun, Amasya, Sinop, Kastamonu ve Mersin illerini kapsayacak.

Aşı masrafları AB’den

Avrupa Birliği destekli “Türkiye’de Kuduz Hastalığına Karşı Ağızdan Aşılama Projesi” kapsamında kullanılacak oral aşılar, AB tarafından karşılanacak olup, söz konusu aşıların atımı için genel bütçe imkanları ile havadan aşılama hizmet alımı yapılıyor. Yürütülen yoğun aşılama çalışmaları sonucu hastalıkla mücadelede önemli ilerlemeler kaydeden Bakanlık, hem evcil hayvanlarda hem de yaban hayatında görülen kuduz hastalığını kontrol altına almayı hedefliyor.