Kampanya dolayısıyla Nevşehir İl Gıda,Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü toplantı salonunda Merkez Belediye Başkanları ve Köy Muhtarlarına yönelik bir  bilgilendirme toplantısı yapıldı.

 

Toplantıya; Nevşehir İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Okan YILMAZ, Nevşehir Belediye Başkan Yardımcısı Atilla SEÇEN,Göreme Belediye Başkanı Nuri CİNGİL, Kaymaklı Belediye Başkanı Halit ELMA, Sulusaray Belediye Başkanı Sadi YALBIRDAK ,İl Müdürü Yardımcı Vekili Gürol ÇETİN, Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürü Rukiye PINAR,İl Müdürlüğü Veteriner Hekimleri, Merkez Köy Muhtarları ve basın mensupları  katıldı.

 

Aşılama Kampanyası hakkında katılımcılara ve Basın mensuplarına açıklamalarda bulunan İl Müdürü Okan YILMAZ, şunları söyledi:

 

Kuduz Aşılama Kampanyası ile İlimiz genelinde sahipli/sahipsiz tüm kedi ve köpeklerin aşılanmasının hedeflendiği kampanyada kullanılacak aşılar Bakanlığımız tarafından proje kapsamında ücretsiz tahsis edilmiştir.

 

Aşılanan tüm hayvanlar için aşı karnesi tanzim edilerek,kuduz aşılama defterine ve veri tabanına kaydedilmektedir.Kampanyada kullanılacak ithal kuduz aşısı ve eğitim lifletleri, İl Müdürlüğümüz Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği  ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğü tarafından tüm İlçe Gıda,Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerimize dağıtılmaktadır.

 

Kampanya kapsamında olmak üzere; Belediyelerin, Muhtarlıkların, hayvan severlerin  ve ilgili kurum/kuruluşların aşı talepleri İl Müdürlüğümüz tarafından karşılanacaktır.

 

Kedi/köpeklere yılda bir defa koruyucu kuduz aşısı yaptırılması kanunen zorunlu olup, aksi takdirde hayvan sahiplerine 6 Bin 400 TL. İdari para cezası uygulanması hükmü mevcuttur.

 

Ülkemizde kuduz hastalığın görülmesinde  başıboş sahipsiz sokak köpekleri önemli rol oynadığından ötürü, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ve Kuduz Hastalığından Korunma ve Kuduz Hastalığı ile Mücadele Yönetmeliği hükümleri gereğince Belediyelerin hayvan bakım  evleri kurarak aşılama ve rehabilitasyon  çalışması yapmaları hayvan ve halk sağlığı açısından büyük önem arz etmektedir.

 

Aşılama kampanyasında, hayvan barınaklarındaki köpeklerin yanı sıra, İl/İlçe/Belde Belediyeleri ve Köy Muhtarlıkları tarafından görevlendirilecek ekiplerin usulüne uygun olarak yakalayıp zaptı-rapt altına almaları halinde sahipsiz sokak hayvanlarına da İl ve İlçe Müdürlüklerimizce kuduz aşısı yapılacaktır.

 

Şap Hastalığı, canlı hayvan ve hayvansal ürün ticaretini olumsuz yönde etkileyen, büyük ekonomik kayıplara neden olan, çift tırnaklı hayvanların akut ve çok bulaşıcı viral bir hastalığıdır.

 

Şap Hastalığı ile Mücadelede  şap aşısının önemi büyüktür.Yetiştiricilerin hayvanlarını hastalıktan korumak, hayvan sevklerinin de mağdur olmamaları (büyükbaş hayvan sevklerinde şap aşısı gerektiği)için hayvanlarını aşılatmaları gerekir.Şap aşısı yaptırmak kanunen zorunlu olup, aksi takdirde hayvan sahiplerine 6 Bin 400 TL.İdari Para Cezası uygulanması gerekmektedir.

 

Nevşehir İl Gıda,Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü olarak kampanyanın başarılı olmasını diliyoruz.