NEVŞEHİR'DE ÇİFTÇİLERİ BEKLEYEN BÜYÜK TEHLİKE...!

Mevsim normallerinin üstünde seyreden hava durumu çiftçileri korkutuyor....
Türkiye’nin birçok ilinde kuraklık sıkıntısı olduğunu ve özellikle Nevşehir de son 20 yılın en yüksek kuraklık döneminin yaşandığı belirtiliyor.


Nevşehir genelindeki ekili tarladaki tohumların çürüdüğünü belirten Çiftçi vatandaşlarımız, “Nevşehir’de şu anda çok büyük bir kuraklık yaşıyoruz. Şu içinde bulunduğumuz sezonda çiftçilerimizin yoğun çalışmaları olan ve komşunun komşuya gidemeyeceği bir zamandı.

Ama maalesef ilimizde ve ülkemizin birçok yerinde kuraklık sorunu var. Nevşehir’de son 20 yılın en kurak dönemini yaşıyoruz. Geçtiğimiz günlerde hafif bir kar yağdı ama bu kar yağışı da çok azdı. Bundan dolayı da sezon şu ana kadar don olarak geçti. Bu da ekinlerimize zarar verdi. Yani don alan tohumlarımız var. Yağmurda az yağdı. Yıl ortalamasına göre çok düşük yağış aldık.Nevşehirde Kasım ayında metrekareye ortalama 17 kilogram yağış oldu, Aralık ayında ise ortalama 20 kilo yağış aldık. Bu miktarlarda ciddi anlamda düşük” dediler.

İlimizdeki tüm Çiftçilerin kara kara düşündüğünü belirten çiftçi vatandaşlar, “Şu anda çiftçilerimiz kara kara düşünüyor. Nevşehir de  kuraklık tehlike çanları çalıyor. Sezon kurak gittiği için ciddi sıkıntılı. Bu nedenle İç Anadolu havzasına dış havzalardan su getirilmesini istiyoruz. Zaten getirilmezse ve hava şartları da böyle giderse gelecek sene çiftçilerimiz çok perişan olacak. Dondan dolayı tohum tarlada çillendi. Çillenince de zaten çürüdü. Hava şartları bu şekilde giderse yüzde 50, 60 rekolte düşüşü yaşanır. Bu durumdan da hem üreticimiz hem de tüketicimiz zarar görür” diye konuştular.

REKOLTEDE YÜZDE 50 KAYIP OLACAK
Rekoltede yüzde 50 kayıp yaşanacağını ifade eden çiftçi vatandaşlarımız, "Şu anda Nevşehir olarak çok kurak bir sezon geçiriyoruz. Yani en azından yüzde 40, yüzde 50 kayıp yaşanır” şeklinde konuştu.

Tedirgin bir halde yağmur ve kar bekleyen Nevşehirli çiftçiler ise, “Gördüğünüz gibi bulunduğumuz arazi kuraklıktan dolayı ürünleri çıkmamıştır. Normalde bu aylarda bizim gübrelememiz gerekirdi. Bundan dolayı da gerçekten endişeliyiz. Tedirgin olarak bekliyoruz. Bizim bütün gelir kaynağımız çiftçilik, toprak. Yalnız şu durumda biz gerçekten çok perişanız. Yılımız çok aşırı kurak geçiyor. Şu an ektiğimiz buğdaylar tamamen çıkmadı. Şu an gördüğümüz alan buğday tarlası. Hiçbir tane buğday görünmüyor. Ekilen tohumun da yaklaşık yüzde 50’si tamamen çürümüş durumda. Bütün devlet büyüklerimizden yardım bekliyoruz. En büyük umudumuz da yüce Rabbimiz ve onun vereceği yağış” ifadelerini kullandı.