Sahiplenmesi yasak olan Pitbull Terrier, Japanese Tosa gibi tehlikeli köpekler vatandaşları tehdit etmeye devam ediyor. Bu yüzden Nevşehir’de ekipler, ‘Pitbull’ cinsi köpeklerle alakalı sıkı denetimler başlattı.

Öte yandan Orman ve Su İşleri Bakanlığı Nevşehir Şubesi tarafından 
5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'na göre beslenmesi yasak olan hayvanlarla ilgili yürütülen çalışma kapsamında ilimiz Nevşehir de yıl içerisinde  pitbull besleyen 7 kişiye toplam 26 bin 769 lira ceza kesildiği bildirildi.

Özellikle doğası gereği vahşi ve saldırgan yapıda olan Pitbull ve Doberman cinsi köpek besleyenlere ceza yolda...

NEVŞEHİR’DE KURALSIZ PİTBULL GEZDİREN VE BESLEYENLER YANDI
Nevşehir’de kuralsız Pitbull gezdiren vatandaşlar hakkında cezai işlem yapıldı, Köpeğe el kondu.
5199 Sayılı hayvanları koruma kanununda ‘Pitbull Terrier ve Japonese Tosa’ gibi tehlike arz eden köpekler üretilemez, sahiplendirilemez, satılamaz, hediye edilemez, takas edilemez, sergilenemez ve reklamı yapılamaz’ hükmü bulunuyor. Kanun kapsamında Pitbull cinsi köpekleri kuralsız olarak gezdiren veya besleyenler cezai işlemlere tabi tutuluyor.
Nevşehir'de geçtiğimiz günlerde 2000 Evler Mahallesinde kuralsız olarak Pitbull cinsi köpeğini gezdiren vatandaş yakalanırken; köpeğine el kondu. 

Pitbull'lar yasaklanalı 10 yıl oldu ama...

Pitbull Terrier, Japanese Tosa gibi köpekleri beslemek 10 yıldır yasak ama sahiplenmesi yasak olan tehlikeli köpekler vatandaşları tehdit etmeye devam ediyor. Vatandaşlar tepkili : Seri katil olan insanları dışarı salıyor muyuz? Pitbull’ları neden salalım?  

Özellikle Pitbull, Terrier gibi bakımı yasak olan köpeklerin tasmasız ve ağızlıksız dolaştırılmaları hayvanların saldırıya neden olan tepkiler vermesine neden oluyor. 

 "Beslemek yasak ısırmak serbest"

Köpeklerin saldırısına uğrayan vatandaşlar ise, ağır yaralar alıyor. Özellikle çocukların saldırıya uğraması ölüme varan sonuçları ortaya çıkartıyor. 
 
Söz konusu problemin çözümü ve evcil hayvanların korunması için 2004 yılında bir yönetmelik çıkartıldı. Evcil hayvanların sokağa terk edilmesini önlemek ve hayvanların kayıt altında tutmak için çıkarılan bu yönetmelik, aradan 10 yıl geçmesine rağmen uygulamada eksiklikler bulunuyor. 

YASAKLAR ETKİN BİR ŞEKİLDE UYGULANMADI
 
Özellikle sahiplenmesi yasak olan hayvanlar için çıkartılan ve Hayvanları Koruma Kanunu’nun 14’üncü maddesinin yasaklar bölümünde yer alan, “Pitbull Terrier, Japanese Tosa gibi tehlike arz eden hayvanları üretmek; sahiplendirilmesini, ülkemize girişini, satışını ve reklamını yapmak; takas etmek, sergilemek ve hediye etmek yasaktır” ifadesi bugüne kadar etkili bir şekilde uygulanmadı.
 
"SALDIRIDA ÖLEBİLİRDİK" 
 
Geçtiğimiz gün  Golden cinsi köpeğini gezdirirken Pitbull saldırısına uğrayan Ertan Yalçınkaya (42), canını zor kurtardığını söylüyor. Yalçınkaya, “Parkta 8 aylık Golden köpeğimle otururken bir anda arkamdan bir Pitbull'un koşarak geldiğini gördüm. Pitbulları az çok bildiğim için kendi köpeğimi kurumak için kucağıma aldım. Pitbull sürekli saldırmaya başladı. Köpeğimi ısırdı, bir taraftan ben yara bere aldım, baya bir boğuştuk. Sonunda artık bir şekilde kendimi bir tarafa savurdum. Daha sonra sahipleri tuttular ama biz baya uğraştık. Belli darbeler aldım. Köpeğim kötü, ölebilirdim, çok daha büyük darbeler alabilirdim” ifadelerini kullandı.
 
"KÖPEKLERİNİ SALDIRGAN HALE GETİREREK SOKAĞA ÇIKIYORLAR"
 
Olayın çocukların da olduğu bir parkta geçmesi nedeniyle sonuçların daha da kötü olabileceğini ifade eden Yalçınkaya, “Çocuklar var, park var, çocuklar orada oynuyor, dolaşıyorlar. Bu nasıl bir durum? Bunu bir şekilde birilerinin çıkıp açıklaması lazım. Biz kanunları biliyoruz. Pitbull beslemek yasak, gezdirmek yasak. Ağızlıksız mümkün değil sokağa çıkartamazsın. Ağızlık yok, rahat rahat gezdiriyorlar. Yolda, caddede yürürken herkes bir tarafa kaçışıyor. Kimsenin şikayet ettiği yok. Buna bir şekilde birilerinin çıkıp önlemini alması lazım. İnsanlar kendi egolarını, komplekslerini tatmin etmek için özellikle bu köpekleri saldırgan haline getirerek ortalığa çıkıyorlar. Bu sıkıntı Türkiye'de sık görülmeye başlanıldı. Maalesef kimsenin herhangi bir önlem aldığı da yok. Herkes hayvan beslememeli, bunun bir yasal tarafı olmalı. Yani ehliyet verir gibi bir şey olması lazım.
"KİMSENİN HAYATI BU KADAR UCUZ DEĞİL"

Pitbull tipi köpeklerin bakamayan insanların eline geçmesini engellemek lazım. Varsa da böyle bir şey gerekli işlemleri yaptırıp bir şeylerin yapılması lazım. Her önüne gelip 50- 100- 200 lira para verip yetiştirmemeli. Böyle bir şey olmaz. Kimsenin hayatı, çoluğu çocuğu, köpeği bu kadar ucuz değil. Bu sadece Türkiye'de oluyor maalesef.” diye konuştu.

Pintbull Cinsi Köpek 1 Çocuğu Yaraladı 


İşte en son bugün Niğde 'de yaşanılan bu olay herşeyi gözler önüne seriyor..

Pintbull cinsi bir köpek bir çocuğa saldırarak çeşitli yerlerinden ısırdı.


Edinilen bilgiye göre, Niğde'nin Bor İlçesi Sakarya Caddesi üzerinde  bugün akşam 23;00 saatlerinde pintbull cinsi bir köpek E.D. isimli bir çocuğa saldırdı. E.D. isimli çocuğu çeşitli yerlerinden ısıran köpekten çevrede bulunan vatandaşlar kurtardı. Olay yerinden geçen Polis otosu ile hastaneye götürülen  E.D’ye Bor Devlet Hastanesinde ilk müdahale yapıldı ve Niğde Devlet Hastanesine sevk edildi. Pintbull cinsi köpeğin saldırısının ardından vatandaşlar sahibi olduğu ileri sürülen M.Ö. isimli gencin köpeği alarak ikametine gittiği belirtiler ve Bor Emniyet Müdürlüğü polis ekipleri M.Ö’nün ikametinde köpeği ve sahibini aradılar. Yeni Mahalledeki evinde bulunamayan M.Ö. uzun uğraşlardan sonra köpeği ile birlikte yakalandı. Köpeğin incelenmesi için Belediye ekiplerine haber verilirken, M.Ö ifadesi için Polis Merkezine götürüldü. M.Ö’nün köpeğin sahibi olmadığı asıl  sahibinin ise Niğde’de cezaevinde olduğu bilgisi edinildi. Olayla ilgili soruşturma açıldı.