NEVŞEHİR(MHA) İlimizde birkaç gündür özellikle kar yağışı ile birlikte etkili olan dondurucu soğuğa karşın apartmanlarda su saatlerinin donmaması için ilginç tedbirler alınıyor.

Apartman sakinleri su saatlerinin bu dondurucu soğuklarda donmaması için saatlerin bulunduğu alana belirli saatlerde katalitik soba yakarak saatlerin donmamasını sağlamak çabası içerisinde...

DONMUŞ SU TESİSATI NASIL AÇILIR

Kış aylarında özellikle Anadolu’da hava sıcaklıklarının “-” değerlere düşmesi ile su tesisatının bina dışında kalan boruları ve su saati donmaktadır. Bazı zamanlarda ise iç anadolu ve doğu anadolu bölgesinde bina içi tesisatları dahi donmaktadır. Tesisat donması gibi sorunların yaşanması ile birlikte günlük yaşantımızın en vazgecilmezlerinden olan su kullanımı yapılamamaktadır. Temizlik ve kullanım suyu olmadan bir günü geçirmek çekilmez olabilir.

Donan su tesisatınızı açmak için bir kaç yöntem kullanabilirsiniz;

Bina dışında bulunan demir galveniz boru veya su saati donmuş ise küçük tüpe bağlanmış bir pürmüz ile donan bölge ısıtılarak açılması sağlanabilir.
Bina içi tesisatta bir don olayı oldu ve evinizdeki tesisat demir galveniz boru ise kaynak makinası ile tesisata elektrik vererek demir tesisatın elektrik ile ısınmasına ve dolayısı ile donan suyun açılması sağlanabilir.
Bina içinde don olmuş ve tesisatınız plastik boru ise bu durumda donmuş su borularını düdüklü tencere yardımıyla açabilirsiniz. İçi su dolu bir düdüklü tencereyi herhangi bir tüp veya ocak ile ısıtıyorsunuz. Bir süre sonra kaynayan düdüklü tencere su buharı vermeye başlayınca, ısıya dayanıklı bir hortum tesisatın en uygun yerindeki bir muslubağlanarak oluşan sıcak su buharının su tesisatına verilmesi ile borudaki buzlar erimeye başlıyor. Standart bir dairenin buz tutmuş tesisatı bu yöntem ile bir iki saat içerisinde açılacaktır.

Gülşehir’de etkili olan aşırı soğuklar nedeniyle donan içme suyu şebekesi boruları, Belediye su saatlerine bakmak ile yükümlü ekip tarafından şoklama yapılarak açılıyor.

 

 GÜLŞEHİR'DE ŞEBEKE SULARI SOĞUK NEDENİYLE DONUYOR.

Kentte etkili olan aşırı soğuklar, hayatı olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor. Etkili olan soğuklar sebebiyle şehirde birçok ev ve işyerinin içme suyu boruları dondu. Ev ve işyeri su şebekeleri donanan vatandaşlar, Belediyeye başvurarak çare bulmaya çalışıyor.

 

Yaklaşık 3 günden beri etkili olan soğuk hava nedeniyle ev ve iş yerlerinden sürekli donma vakalarıyla karşılaşılıyor.

 

Gülşehir ilçesinde su işiyle uğraşan ilçe esnaflarından Hikmet Gürlek tarafından donan su boruları mutfaklarda kuru fasulye, yeşil fasulye, et pişirmek için kullanılan düdüklü ile açılıyor.

 

Soğukların etkili olduğunu kaydeden Güler tesisat haber merkezimize yaptığı açıklamada , 'Soğuklar aniden bastırınca birçok ev ve işyerinin suları dondu. Herkes bizlerin su saatlerinin donduğunu belirterek çağırıyor ancak şuana kadar akıllı su saatlerinde sıkıntı olmadı. Hep donma borulardan bizde şoklama yaparak vatandaşların evlerindeki musluklardan suyun yeniden akmasını sağlıyor.' şeklinde konuştu.

 Su Saatleri Donmasın Diye...