Nevşehir Belediyesi  tarafından projelendirilen Nevşehir Kalesi ve Çevresi Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamındaki çalışmalar sırasında ortaya çıkartılan ve dünyanın en büyük yeraltı şehir yerleşimi olarak da değerlendirilen 11 mahalleyi içine alan bölgede sürdürülen yeraltı şehir temizleme çalışmalarında, çağın geliştirilen modern araçları kullanılıyor. Yerin 10 metre kadar altındaki boşluk ve yapıları tespit edebilen jeo radar cihazlarının kullanıldığı çalışmalar aralıksız devam ediyor.

Nevşehir Belediyesi’nin öncülüğünde TOKİ, Valilik ve Kültür ve Turizm Bakanlığı ile koordineli bir şekilde devam ettirilen çalışmaları, Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver  bizzat izliyor .Nevşehir Kalesi’nin hemen altında başlatılan çalışmaların sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesi için de, yeraltının 10 metre kadar altındaki tüm boşluk ve yapıları belirleyebilen jeo radar cihazları kullanılıyor.3 kişilik teknik bir ekip tarafından kullanılan jeo radar cihazı ile elde edilen sonuçlar, çalışmalar başlamadan önce yeraltındaki bilgileri kazı heyetine iletiliyor. Bölgedeki kazı çalışmaları bu cihazın verileri ile daha sağlıklı bir şekilde yürütülüyor.

Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver yaptığı açıklamada, geçtiğimiz günlerde başlatılan temizleme çalışmalarının aralıksız bir şekilde sürdürüldüğünü söyledi. Ünver, 113 metre yüksekliğinde ve 460 bin metrekareye ulaşan bir genişliği ile dünyanın en büyük yeraltı şehir yapısının Kapadokya turizminin geleceği açısından da oldukça önemli olduğunu belirterek, şöyle konuştu; “ Nevşehir Kalesi ve civarındaki toplam 11 mahallenin alt bölümlerinde birbirine bitişik olarak yapılandırılmış bir konumdaki yeraltı şehrinin varlığı bizlere de oldukça heyecan veriyor.Halen bölgede temizleme çalışmalarında ,çağın gerektirdiği araç ve gereçleri de kullanıyoruz. Çalışmaların tamamlanmasıyla  yeraltı şehirlerinin iç mekanlarında  butik oteller, sanat galerileri,  el sanatları merkezleri, yeraltında yürüyüş yolları, yeraltında müze, yeraltı toplantı salonları gibi yerler düşünüyoruz.”dedi.