NEVŞEHİR(MHA) Cumhuriyet Halk Partisi Nevşehir Milletvekili aday adayı Hamdi Aydemir, Türkiye genelinde olduğu gibi ilimizde de tarım sektörünün can çekiştiğini ve kan kaybetmeye devam ettiğini söyledi.

Bölge kuru tarımdan sulu tarıma geçilememesinin yanında, yıllardır süre gelen borç kıskacından kurtulamayan çiftçinin ekim dikim yapamaz durumda bulunduğuna değinen CHP Nevşehir Milletvekili aday adayı Hamdi Aydemir, devlet teşviklerinin arazi bazında değil, üretim bazında verilmesi gerekliliğine de dikkat çekti.

Aydemir, “Tüm Türkiye’de olduğu gibi Nevşehir’de de Tarım sektörü son yıllarda çok ciddi oranda kan kaybetmeye devam ediyor. Bir dönem Türkiye’nin patates ambarı durumundaki Nevşehir artık bu özelliğini yitirmiş durumda. Yıllar önce siyasilerin çiftçilere olur olmaz vaatleri nedeniyle bir türlü bitmek bilmeyen tarımsal sulamadan kaynaklanan sulama borçları çiftçinin belini bükmeye devam ediyor. İcradan kaçabilmek için evini, arsasını, traktörünü yakınlarının üzerine kayıt ettiren, ekim dikim yapamaz hale gelen Nevşehir çiftçisi patatesten umudunu kesti. Üstelik yıllar önce bölgeye hastalıklı patates tohumlarının getirilmesi Patates siğili hastalığını da ortaya çıkardı. Ve patates ekim alanları da daraltıldı. Bölge tarımının acilen çözüm bulunması gereken sorunlarından biri de bölgede bulunan ekime uygun tarım arazilerinin kuru tarıma uygun olmaması. Bölgede acil olarak yapılacak yeni projelerle sulu tarıma kavuşturulması gerekiyor. Bu konuda Kalaba – Seyfe Projesinde ise henüz istenilen seviyeye ulaşılmış değil. Bölgedeki tarım arazilerinin miras yoluyla bölünmesi, devlet teşviklerinin üretime göre değil de tarım arazisine göre veriliyor olması da tarımın en büyük sorunlarından birisi Nevşehir’de” dedi.