Nevşehir Mehmet Akif Ersoy Mahallesi'ne dadanan esrar, bali ve tiner çeken şahsılar mahalleliyi canından bezdirdi.
Nevşehir'de özellikle Afat evler , İbrahim Paşa , Mehmet Akif Ersoy ve 2000 Evler Mahallesi başta olmak üzere hemen hemen her mahallede görülen  aynı vakalarda vatandaşlar balici ve tinerci şahıslara karşı isyan ediyor.


Nevşehir'de bugün  Mehmet Akif Mahallesi İncekaralar Okulu civarında tiner çeken 30 yaşlarındaki bir şahıs öğrencileri ve mahalle sakinlerine korku dolu anlar yaşattı.

Mehmet Akif Mahallesi İncekaralar Okulu önünden gelip geçen öğrenci ve vatandaşlara rahatsızlık veren bu şahıs  polisin müdahelesi sonrası kısa süre sonra olay yerinden uzaklaştı.

Mehmet Akif Ersoy mahallesi Özkan sokakta bu kez ikinci bir olay daha yaşandı. Madde bağımlısı bir genç yerde yatarken vatandaşların polise ihbar etmesiyle olay yerine çağrılan genç Ambulansla hastaneye kaldırıldı.


Nevşehir'de parklar , terk edilmiş metruk binalar , inşaatlar , bazı bağ evleri ve mandralar , karanlık mühitler sokaklar  başta olmak üzere bir takım eğlence mekanları madde bağımlılığı için bu pisliğin cirit attıkları mekanlar olarak göze çarpıyor...

Nevşehir Esentepe Mahallesinde bir bakkal esnafımız, dükkanında artık bally satışı yapmadığını belirterek özellikle yaşı küçük çocuk ve gençlerin çok sayıda bally konusunda talepte bulunduklarını böyle bir durumda geleceğimizin hayatını karartmamak adına böyle bir karar aldığını belirtiyor.



Nevşehir'de bulunan terkedilmiş metruk binanın sakinleri isyanda...

Metruk binaya girip çıkan gençlerin okula giden kız çocuklarını taciz etiğini erkek çocukları ise korkuttuğunu belirten mahalle sakinleri “Gece gündüz farketmiyor. Bina içinde esrar ve bali çekiliyor. Yetkililer biran önce tedbir almalı” dedi.

Nevşehir'in farklı muhitlerinde terk edilmiş, yıkık metruk binaya giren gençler nedeniyle dışarı çıkamaz hale geldiklerini ifade eden mahalle sakinleri, “Gece gündüz fark etmiyor. Bu binalar içerisinde esrar ve bali çekiliyor. Hemen aşağıdaki okula giden genç kızlar taciz ediliyor. Yetkililerin bir an önce tedbir almasını istiyoruz” dedi.

YARIN ÇOK GEÇ OLABİLİR…..

2015-2016 eğitim öğretim yılı her zaman olduğu gibi yeni ve büyük umutlarla açılmasının ardından Bu eğitim ve öğretim yılında da geleceğimiz, umudumuz olan çocuklarımızı birçok tehlikeler beklemektedir.

Çocuklarımıza sahip çıkmak, onları bu büyük tehlikelerden koruyabilmek için öğrenci, öğretmen ve veliler arasında sürekli ve koorineli bir iletişim sağlanmalı. Öğretmen öğrencinin okul dışındaki zamanlarda, aile ise öğrencinin okulda neler yaptığından haberdar olmalı ve birbirini bilgilendirilmelidir. Öğrenci ise başıboş bırakılmadığını, yapacağı yanlışların aile ve okul tarafından farkedileceğini hissetmeli daha doğrusu hissettirmelidir. Veliler yeni eğitim–öğretim döneminde okulla ilişkilerini belirli bir periyot dahilinde sürdürmeli, öğrencilerinin gerek dersle ilgili gerekse okuldaki davranışları ile ilgili olarak sürekli bilgi alışverişinde bulunmalıdır. Çocuklarının kimlerle arkadaşlık yaptığını, okul ve ev dışındaki zamanlarda nerelerde ve neler yaptığını sürekli olarak takip etmelidir.

Buraya kadar yazdıklarımı okuduğunuzda eminim birçok hemşehrim kendi kendine şunları mırıldanıyordur. Ya kardeşim bu zamanda bunları bilmeyen mi var diye. Haklılar da. Ancak şunu sormak istiyorum. Nevşehir'de balli çeken çocukları gören veya bunlardan haberdar olan kaç kişi var? Acaba balli çeken, esrar , bonzai kullanan , sigara ve alkol içen çocukların yaşlarının ilkokul çağındaki çocuklara kadar indiğini bilen kaç kişi var. Sigara içen çocuklara toplum olarak alışığız zaten. Biz ebeveynler de sigaraya gizli başlayıp, belli bir yaşa kadar da sigara içtiğimizi gizlemedik mi? Ailemiz sigara içtiğimizi yıllar sonra öğrenmedi mi? O zaman da iş işten geçmiş artık ailemiz için yapacak bişey kalmamıştı. Ha yapacak bişeyleri vardı. Sigara içen çocuklarının sigaralarını almak. Yoksa bu gençler sigara parası bulamazsa ya hırsızlık yapacak ya da birilerinden otlanacaktı. Bu da ailenin geçirmek istemediği travmalardan biriydi. Ancak Alkol ve Uyuşturucu madde kullanımı her geçen gün ürkütücü bir şekilde artıyor…


Anne ve Babalar İş Çocuk Yapmakla Doğurmakla Bitmiyor...!

Şimdi sizlere soruyorum. Çocuğunuz gece yarılarına kadar dışardayken nerde olduğundan, kimlerle arkadaşlık yapıp neler yaptığından haberiniz var mı? Aslında ilk sormam gerken soru ilköğretimi lise öğrencisi olan çocuklarımızın belli bir saatten sonra dışarda olmaları normal mi?

Bu çok tehlikeli bir gidiş. Sakın bunu hafife almayın. Bu ballici gençlerden biri bizim çocuğumuz da olabilir.

Çünkü bu gençlerin birçoğunun ailesi çocuklarının bu alışkanlıklarından habersiz.

PEKİ, BU KONDA NELER YAPILABİLİR?

Öncelikle biz veliler ve öğretmenler olmak üzere herkes üzerine düşeni yapmalı. Bizler veli olarak çocuğumuzu takip emeliyiz. Çocuğunuza belli bir saatten sonra dışarıya çıkması için kesinlikle izin vermemeliyiz. Özellikle kötü alışkanlıkları olan, ahlaki olarak kötü durumdaki çocuklarla arkadaşlık yapmalarını engellemeliyiz. Çünkü bu yaşlardaki çocuklar  birbirilerinden çok çabuk etkilenirler. Eğer tedbir almaz isek uyuşturucu madde bağımlısı çocuklarımızın sayısı daha da artacaktır. Çocuklarımızı okula göndermekle görevimizin bitmediği bilinciyle onlarla ilgilenmeli, onlara önem ve değer verdiğimizi onlara hissetmeliyiz. Okul ve öğretmenleriyle sürekli iletişim içinde olup okul ve evdeki hal ve hareketleri konusunda iki taraflı bir iletişimde olmalıyız. Bu sayede çocuğumuzun eksikliklerinden haberdar olup, bu eksiklikleri giderme noktasında ona yardımcı olabilir ve en mükemmel bir biçim de çocuğumuzu kötü alışkanlıklardan uzak tutarak büyütebiliriz. Öğretmen de öğrenci için masanın diğer bir ayağı. O da aile ile sürekli iletişimde olmalı, okul dışında yaptığı hal ve hareketlerle ilgili olarak aileden bilgi alıp, çocuğun okul içindeki gerek dersle ilgili gerekse davranışlarıyla ilgili olarak aileyi bilgilendirmelidir. Kötü alışkanlıkları ya da eğilimleri olan öğrencilerin durumlarıyla ilgili olarak okul idaresiyle birlikte çocuğun ailesiyle iletişime geçip durumu ailesine iletip, sorunun çözümü için gerekenleri aile ile birlikte yapmalıdır.

“Uçucu madde bağımlılığı probleminin başındayız, Yetkilileri acil ve sıkı önlemler almaya davet ediyoruz”

Sadece Polisle çözülecek bir iş değil...

Bu tehlike karşısında Valilik en yetkili ve sorumlu kurum olarak üzerine düşeni yapmalıdır. Valiliğimiz sonraki yıllarda örnek model olacak bir çalışma başlatarak Milli Eğitim Müdürlüğü, Emniyet Müdürlüğü, Sağlık Müdürlüğü, Sosyal Hizmetler Müdürlüğü ve Sivil Toplum Kuruluşlarının birlikte yürüteceği bir çalışma başlatmalıdır.

1.    Bu çalışmanın ilk basamağı olarak Emniyet Müdürlüğü okul önlerinde güvenlik tedbirleri alarak, madde bağımlısı gençleri okullardan ve öğrencilerden uzak tutarak sayılarının artmasını önlemelidir. Bununla ilgili olarak emniyette birim kurulmalı, eğer varsa kadrosu genişletilerek daha işlevsel bir hale getirilmelidir. Emniyet Müdürlüğünün alacağı bu tedbirlerin çocuklarımızın kötü alışkanlıklara ve suça itilmesinin engellenmesi konusunda çok etkili olacağı kanaatindeyim.

2.    Milli Eğitim, Emniyet Müdürlüğü ve Sağlık Müdürlüğü tüm öğrencilere yönelik eğitimler vermeli ve bu eğitimler yıl boyu belirli periyotlarla devam etmelidir. Bu eğitimlerde uyuşturucu maddenin zararlarının yanında, Feliçita Mehmet misali madde bağımlısı gençlerin hayatlarından örnekler verilerek çocuklara bu kötü alışkanlıklar neticesinde ilerde nelerle karşılaşacakları görsel olarak verilmelidir. Bu eğitimlerin bazıları veliler için de düzenlenmelidir.

3.    Belediye başkanlığı ve Valilik birlikte bir çalışma yürüterek reklam panolarına, okul binalarına öğrencilerin görebileceği şekilde uyuşturucu maddelerinin zararlarını içeren afişler asmalıdır.

4.    Çocuklarımızın bu illetten uzak tutulabilmeleri için çocuklarımıza yönelik spor, müzik, sanat vb kursları açılmalı, çocuklarımızın okul dışında meşgul olabilecekleri bir hobilerinin olması sağlanarak boş vakitlerini geçirebilecekleri bir alan yaratılmalıdır.

Bu konuda daha yapılabilecek çok çalışma var ama ben bir veli, bir vatandaş olarak bu konuya dikkat çekmek istedim. Bu konuyla ilgili yapılması gerekenlerin neler olduğu konusuna kendi bildiğimce değindim ancak bu yazımdan sonra konunun uzmanı arkadaşlarımın bu konuya değinerek toplumumuzu daha da bilinçli bir hale getireceğini umuyorum.

Evet Nevşehirli kardeşlerimiz…

Geleceğimiz çocuklarımızın aydınlık yarınlarının kararmaması, umutlarımızın yok olmaması, huzurumuzun bozulmaması için çocuklarımıza sahip çıkalım. İş işten geçmeden herkeze büyük görev düşüyor.

Valilik , Belediye , Mili Eğitim , Müftülük , Spor İl Müdürülüğü , Halk Eğitim, Sağlık Müdürülüğü ,Emniyet Müdürlüğü , STK'lar, Öğretmenler , Anneler Babalar , Tüm Ailelerimiz Lütfen sonradan pişman olmamak için Üzerimize düşenleri yapalım.

Nevşehir'de Herkesi göreve davet ediyoruz... Önümüzdeki günlerde bu konu hakkında büyük bir kampanya başlatmayı düşünüyoruz. Bakalım kimler bu projeye sahip çıkacak kimler destek verecek.
Unutmayın Hem ülkemizizn hem Nevşehirimiz için Sağlıklı gelecek sağlıklı gençlerimiz ve nesillerle sağlanacaktır. O gencecik yavrularımıza hepimiz el birliği ile sahip çıkmalıyız... Bu konuda her türlü ortak projelere ve iş birlikteliğine açığız... Nevşehir sahipsiz değil olmamalı... Burada en büyük iş altını çizerek belirtmeliyiz ki Ailelere düşüyor...
 Umarız Nevşehirli aileler bu konuda daha hassas ve ilgili olurlar. Çünkü söz konusu olan çocuklarımız, çocuklarımızın sağlığı ve geleceği….

İşte size ibretlik bir görüntü bu Nevşehirden olmasada yaşananlar farksız ...