Savaş Travması Yaşayan Suriyeli çocuklardan Nevşehir Gündemin adresi FİB haber Merkezimize ziyaret. 

Mecit ,Beşşar ve Vahit isimli üç Suriyeli minik yavrumuz Nevşehir gündemin adresi FİB Haber Merkezimize ziyarete geldiler.

Suriyeli 12 yaşındaki Vahit ve diğer iki Suriyeli arkadaşlarıyla, Suriye’den Türkiye’ye uzanan yolculuğunu ve Türkiye’ye dair gözlemlerini konuştuk.

Şimdi gelin onların hikayelerini kendi ağızlarından dinleyelim.

Beşşar, Daha 9 Yaşında . Babası Suriye'de savaşta kaybetmiş. Suriye'den Nevşehir'e daha yeni gelmiş Türkçe bilmiyor. Okula gitmiyor. Ezan vakitlerini iple çekiyor. Çünkü vakit namazlarında cami önünde dilenmeyi tek geçim kaynağı olarak görüyor. Çok çekingen ve korkulu bakışlarla sürekli tereddütlü belli ki yaşadığı sıkıntı ve ızdıraplar ondan çocukluğunu her yönden alıp götürmüş... Bizimle fotoğraf çekinmek istemiyor : "Ya bizi Esat görürse ..."

Beşşar  : " Esad Ya bizi görürse ..."

O da Halepli. 9 yaşında. Zorlu bir yolculuk ve sınırda 4 günlük beklemenin ardından. 1 ay önce Nevşehir'e gelmişler. Annesi, babası, altı kardeşi ve ailesi ile birlikte Nevşehir'de tek göz bir odada yaşıyor. Ailedeki çocuklar içinde en büyüğü o. Diğerleri gibi o da hiç okula gitmemiş. “Kardeşlerimle parka gidiyoruz genelde. Birlikte oyun oynuyoruz. Büyüdüğümde doktor olmak istiyorum. En çok evimizi, eşyalarımı ve giysilerimi özledim. Bir de arkadaşlarımı. Benim de en büyük korkum uçaklar.”  


Mecit: “En çok füzelerden korktum”

Mecit , 11 Yaşında o da Suriye'de savaştan kaçıp Nevşehir'e yeni gelenlerden.Okula gitmiyor Türkçe bilmiyor.Şuan Vahit'in en iyi arkadaşı...Suriye'de ki son gelişmeleri arkadaşı Vahit'e anlatıyor.

Ve Vahit ; 12 Yaşında. Diğer arkadaşlarına göre daha şanslısı. En azından Türkiye'ye Nevşehir'e geleli 7 ay olmuş. Okula gitmiyor. Türkçesi ise derdini anlatacak anlatılanları da anlayacak kadar öğrenebilmiş. Vahit , 4'ü kız 4'ü erkek 8 kardeşten biri.Babam ve annem çalışmıyor.Burada Nevşehir pazar yerine yakın bir yerde oturuyoruz diyor.

Ailesiyle Suriye'den  kaçan 12  yaşındaki Vahit Nevşehir'de yaşıyor. 

Vahit Şuan okula gidemediğini söylüyor.Fakat şuan en büyük problemleri olarak gösterilen dil sorununu bizim Vahit halletmiş gözüküyor. 

 “Biz Halep’de yaşıyorduk. Sonra savaş çıktı. Evimizin bodrum katına saklandık. Gece çatışmalar durunca eve döndük. Ertesi gün etrafı gezdiğimizde her şeyin yıkıldığını gördük. Evimizin her yeri kurşunlarla doluydu. Yıkılan duvarlar her yeri kaplamıştı.”

Vahit Bize Türkçe bildiği için rehberlik yapıyor. Kendisi Halepli. 12 yaşında. Hiç okula gitme şansı olmamış. “En çok füzelerden korkuyorum. Çok gürültü çıkartıyorlardı. Burası güzel ve sessiz. Kardeşlerim ve arkadaşlarımla oyun oynuyoruz sürekli”

Suriye’de beni en çok korkutan akşamki füze sesleriydi. Güdümlü füzeler bizi çok korkuttu. Evimizin bir kısmı yıkıldı. Evimi, okulumu, öğretmenlerimi, arkadaşlarımı, hele akrabalarımı çok özledim.Annem babam kardeşlerim buradalar ben burada da mutluyum diyor.

Vahit'e Google'dan Suriye Halep resmini gösterdiğimde biran dur abi dur diyor... Gözleri büyüyor biranda.... İşte bak diyor savaş resimlerinde gördüğü yıkılmış evleri ölen insanları gösterip ben bunları gördüm ve yaşadım diyor.

Vahit FİB Haber Ziyaretinde Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın resmini görüyor ve İşte bizi ölümden Erdoğan kurtardı.Bize kucak açmasaydı biz napardık diyor ve ekliyor zalim Esad artık gitsin bizde evimize gidelim...

Evet Vahit'in şimdi tek isteği Suriye de ki savaşın biran önce durması ve tekrar  evlerine yurtlarına biran önce dönmelerinin hayallerini kuruyor.

 Apaçık gözüküyor Savaşın izi çocukların yüreklerinde kocaman bir bomba gibi. Konuşurken, hatta gülerken bile tedirgin oldukları yüzlerinden hissediliyor.

Birlikte yemek yiyoruz , ceplerine harçlık ve ellerine de bir balon veriyoruz: -Balon Bir Çocuğu Bu Kadar mı Mutlu Eder? Evet birden irkilip kendimize geliyoruz. Allah'ın onca nimetlerine ne kadar şükredebiliyoruz ?...

Şükretmekten imtina eden herkese sadece etrafını bakan gözlerle görmelerini öneriyoruz. Hemen yanı başımızda yaşananlara.. Etrafınıza bakın Ama lütfen bakan kör olmayın. Bizler kendisi açken tok yatanların onlar mutsuzken kahkaha atanların nesillerinden gelmedik.  Gönül istiyor ki haydi Şimdi hepimiz kendimize bir Suriyeli kardeş edinelim. Ruh ikizim olsun . Bunun için çok paramız olmasına varlıklı olmaya gerek yok.  Bizimle yesin bizimle içsin bizim giydiklerimizden giysinler.Rabbim tüm Müslüman kardeşlerimizin yar ve yardımcısı olsun. Amin...

Vahit'le sohbetimizden seçmeler:

Vahit'e Suriye'de ne var dediğimizde ' Ben silah gördüm, uçaklar ve patlayan bombalar gördüm.' dedi.
Niye savaşıyorlar , Neden savaş var ? Sorusuna da zalim "Beşar Esad" yapıyor. Müslüman olsa bizlere bu zulmü çektirmezlerdi.'
Vahit Suriye'de zalim Esad zulmünden kaçarak geldiklerini Nevşehir'de şuan savaştan uzak ve mutlu olduklarını belirttiler.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nu çok sevdiklerini bize kucak açan Türkiye'ye de teşekkür ediyoruz dediler.
Suriyeli minik kardeşlerimizin www.fibhaber.com u ziyaretlerinde şunu anladık. “Suriye’den ülkemize gelen bu çocuklarla ilgili ciddi sorunlar var. Hain ve zalim Esad rejimi Suriye’deki her şeyi yıkmış. Sadece fiziksel değil, orada yaşayan insanlarada telafisi çok zor ruhsal zararlar da vermiş.”

Şimdi Suriyeli çocuklar tam manasıyla insanlık dramı yaşıyor : Nevşehir'de ki bir çok suriyeli çocuklar ya hiçbirimizin kendi evladımıza cesaret edemeyeceğimiz şekilde yollarda ya cami önünde mendil satıyor ve çaresizce kaçtıkları can pazarı savaştan şimdi yaşam savaşının mücadelesini veriyorlar. Oysa onlar bu acıları hiçmi hiç haketmiyorlar.

Not: Yukarıda anlatımlarımızda sizlere FİB Haber'in 3 Suriyeli misafirleri olduğunu aktarmıştık. Ama Gördüğünüz gibi aşağıdaki resimlerde 1 tanesi eksik. 9 Yaşındaki Beşar'ı bir türlü ikna edemedik. Beşşar arkadaşı Vahit'e : Ya Esad beni görürse ? diyor... Eee ne demişler gerçekleri öğrenmek istiyorsanız Çocuktan al haberi: "Oldukça düşündürücü..."