Patates Araştırma İstasyonu Müdürlüğü tarafından yürütülen yerli patates ıslah, çeşit geliştirme çalışmaları kapsamında yerli patates çeşit adaylarının adaptasyon denemeleri tanıtımı ile ilgili Nevşehir İli Gülşehir İlçesi Oğulkaya Köyünde tarla günü düzenlendi.
Etkinliğe Vali Yardımcısı Hasan KAYHAN, Gülşehir Kaymakamı Murat ERTEKİN, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Okan YILMAZ, Niğde İl Müdürü, Patates Araştırma Müdürü Hüseyin ONARAN, Öğretim Üyeleri, Belediye Başkanları, Ziraat Odaları Başkanları, Özel Tohumculuk Firma Yetkilileri, İl İlçe teknik personelleri, basın mensupları ve davetliler katıldı.

Patates Araştırma İstasyon Müdürü Hüseyin ONARAN yaptığı konuşmasında,

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğüne bağlı olarak çalışan Araştırma Kuruluşumuzda yerli çeşit geliştirme çalışmalarına 2003 yılında başlanmıştır. 2005 yılında TÜBİTAK destekli Ülkesel Patates Tohumluk Üretim Sisteminin Geliştirilmesi projesinin devreye girmesi ile patates çeşit ıslahı konusunda çok önemli gelişmeler sağlanmıştır.

Farklı ana ve baba patates çeşitleri arasında melezlemeler yapılarak;
2007-2010 tarihlerinde 211.000 adet melez patates tohumu,
2011-2012 tarihlerinde 295.000 adet melez patates tohumu,
2013 yılında yaklaşık 100.000 adet melez patates tohumu elde edilerek, son 7 yılda ülkemiz açısından bir rekor olan toplam 606.000 adet melez patates tohumu elde edilmiştir.
Özellikle patates araştırmaları açısından merkez kuruluş olan Niğde Patates Araştırma İstasyonunda patates ıslah çalışmalarının sürekliliğini sağlayacak altyapı kurulmuştur.
Bakanlığımız ve Tübitak tarafından ARGE (Araştırma ve Geliştirme) çalışmalarımıza verilen destekler ile Fiziki altyapı ve teknik personel eğitimleri tamamlandı, Çeşit geliştirmenin ilk adımı olan melez tohumlar üretilerek “Patates Genetik Tabanı” oluşturulmuştur.
Farklı generasyonlar da binlerce yeni çeşit adayı üzerinde seleksiyon çalışmaları devam ettirilmektedir. Bu çeşit adayları (klonlar) içerisinden PA-03-2-16 ve PA-06-1-43 nolu çeşit adaylarımız 14 Ocak 2013 tarihinde ilk yerli ticari patates çeşitlerimiz olarak tescile sunulmuştur.
Yerli çeşit adaylarımızdan PA-03-2-16 nolu aday çeşit sanayilik ve yemeklik kullanıma uygun bir çeşit adayımızdır. Yine PA-06-1-43 nolu yerli çeşit adayımızda yemeklik tüketime uygundur.
Bugünde; Nevşehir-Gülşehir-Oğulkaya köyü çiftçi tarlasında Bakanlığımız ve Tübitak destekleri ile yürütülen YERLİ PATATES ÇEŞİT GELİŞTİRME ÇALIŞMALARIMIZ tanıtılmaktadır. Yerli Patates Çeşit Geliştirme çalışmaları kapsamında, 21 farklı ana ve baba kombinasyonundan gelen ve 20.000 adet melez tohumlardan seçilen 36 adet yerli patates çeşit adaylarımız, üstün verimli ve kaliteli yabancı çeşitler ile yarıştırılarak, tescil öncesi katılımcıların beğenisine sunulmuştur.
Tanıtımlar özel tohumculuk firmalarına, ziraat odalarına, önder çiftçilere, Bakanlığımız Teknik eleman ve idarecileri ile siz değerli basın mensuplarına yapılmaktadır. Tanıtıma katılanların görüşleri de alınarak verim ve kalite yönünden öne çıkan ve beğenilen yerli patates çeşit adaylarımız tescile yerli patates çeşitlerimiz olarak sunulacaktır.
Proje çalışmalarıyla 2015 yılında ilk Milli Patates Çeşidi Tescil Ettirilerek Üreticilere Ulaştırılabilecektir. Bu adım, ülkemiz patates üretiminin dışa bağımlılıktan kurtuluşu olacaktır.
Araştırma çalışmalarımıza desteklerini esirgemeyen başta Sayın Bakanımız Mehdi EKER’e, Genel Müdürümüz Masum BURAK ve Genel Müdürlüğümüz Çalışanlarına, Tübitak yetkililerine, Niğde ve Nevşehir Valilerimize, projeye destek veren hocalarımıza, Niğde ve Nevşehir İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürleri ve çalışanlarına, Ziraat Odası Başkanlarımıza, Tohumcu Kuruluşlarımızın yönetici ve çalışanlarına, önder çiftçilerimize, projede görev alan mühendis, tekniker, laborant ve işçi personelimize, son olarak da çalışmalarımızı kamu oyuna duyuran siz basın mensuplarına teşekkür eder, saygılarımı sunarım dedi.

İl Müdürü Okan YILMAZ yaptığı konuşmada,

Üniversite, Kamu, Özel Sektör İşbirliğinin, en güzel çalışma örneğini burada görüldüğünü, Özellikle yerli tohumluk çalışmalarında özel sektör şirket yetkililerinin bu tarımsal çalışmalara ağırlık vermesinin, yerli patates tohumunda artık dünya standartları düzeyine çıkılacağını kaydeden İl Müdürü Okan YILMAZ, artık kendimize has tohumluk patates çeşitleri ile dışa bağımlılığın ortadan kaldırılmasında önemli bir mesafe kaydedileceğini dile getirerek, yerli patates tohumluğunda seri üretime geçileceğini, farklı patates çeşidi tescillerinin kısa zaman içerisinde yapılarak bölgemizde çok önemli bir tarımsal gelişmenin yaşanacağını ifade etti.

Gülşehir Kaymakamı Murat ERTEKİN de yaptığı konuşmasında şunları söyledi.

İlçedeki tarım faaliyetleri ilgili bilgiler veren Kaymakam Murat ERTEKİN, İlçe de tarımsal çeşitlendirme ve alternatif ürünler anlamında kapsamlı çalışmalar yapıldığını bu tür deneme çalışmalarından bölge üreticilerinin oldukça faydalandığını dile getiren Kaymakam Murat ERTEKİN, tarımsal çeşitliliğin ilimizde yaygınlaşmasının tarım sektöründe bölgenin çok büyük mesafe aldığını belirtti.

Protokol konuşmalarının ardından, yerli patates çeşit adaylarının adaptasyon denemelerinin yapıldığı tarlada patates hasadı yerinde incelendi.