Apart dairelere polis kontrolü geliyor....“Öğrenci evi” tartışmasıyla ilgili tartışmaya katılan İçişleri Bakanı Muammer Güler, olaya öncelikle terör çerçevesinde baktıklarını söyledi. Apart dairelerin ruhsatı olması gerektiğini belirten Güler, “Yayımlanacak genelgeyle apart dairelerin polis tarafından kontrol edilmesi sağlanacak” dedi.İstanbul Valisi Mutlu ve içişleri Bakanı Güler konu hakkında açıklamalarda bulundular... 

40 Civarında Apart ve Öğrenci Yurdu Kapatıldı...
Nevşehir'de 
GENELGE YAYIMLANACAK

Bu yerlerin mali, ruhsatlandırma gibi boyutları bulunduğunu, adrese dayalı kayıt sistemi açısından da sorun bulunduğunu anlatan Güler, şöyle devam etti:

"Bu apart daireler, öğrenci evi, pansiyon, rezidans adı altında çeşitli amaçlarla kullandırılabiliyor ve maalesef buraların birçok yerinde suçluların saklandığı ve fuhuş eylemlerinin yaygın yapıldığı da ifade edilmektedir. Buraları, güvenlik anlamında yeni sorunları beraberinde getiren, suçlarla ve suçluyla mücadelede maalesef kolluk güçlerinin etkinliğini azaltmaya yönelik illegal, fiili durum olarak değerlendiriyoruz. Kimlik bildirme kanununa göre bu tip yerlerde kalan kişilerin işverenler tarafından kimliklerinin tespitiyle, bazılarının 24 saatte bir elektronik yolla güvenlik birimlerine bildirilmesi gerekiyor veya her an, her durumda polisin kontrolüne açık hale getirilmesi lazım.''

'Bir kere bunların çalışma ruhsatlarının olması lazım. Çalışma ruhsatları da eğer apart otel olarak kullanılıyorsa turizm tesisi olarak, Turizm Bakanlığından ruhsat alması lazım. Apart daire olarak kullanılıyorsa belediyelerden işyeri açma ruhsatı alması lazım. Bu ruhsatı aldıktan sonra da bir, o yerle ilgili sağlık şartları yerine gelmiş midir, iki yangından korumada ilgili gerekli önlemler var mıdır, imarla ilgili gerekli önlemler var mıdır, artı kat mülkiyeti kanununa göre o apartmanda oturan kat maliklerinin bu konuda muvafakatı var mıdır Bütün bunların aranması lazım.

Biz, bunu işyeri açma ve çalıştırma ruhsatına tabi yerler olarak değerlendiriyoruz. Bugünlerde Bakanlığımızdan bu konuda bir genelge yayımlanacak. Bu tip apart dairelerin polis tarafından kontrol edilmesi, hem kimlik bildirme kanunu yönünden hem eğer sürekli oturulan bir yerse nüfus idarelerine 20 gün içinde burada oturan kişilerin isimlerini bildirmesi lazım.''

 İstanbul Kongre Merkezi’nde Uluslararası Çevresel Etki Değerlendirmesi Kongresi’nin açılışına katılan İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, açılış sonrası basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı.

Kız ve erkek öğrencilerin bir arada kaldığı iddiasıyla gündeme gelen mekanlar hakkındaki bir soru üzerine Vali Mutlu, “Bu tür gayri yasal çalışan ve bu çalışmaları çerçevesinde de farklı bir takım ilişkileri geliştiren yapılanmalara karşı eskiden beri zaten sürdürdüğümüz bir çalışma var. Özellikle ruhsatsız çalışan, belediyeden alması gereken ruhsatları almamış, vergi kayıtları olmaksızın çalışan, çalıştırdığı personeli, işçileri sigortasız olarak çalıştıran ve kurallara uygun hareket etmeyen yani yasaya uygun hareket etmeyen bu tür yerlere yönelik çalışmalarımızı İstanbul’un farklı semtlerinde sürdürüyoruz. Bunların içerisinde kapattığımız mekanlar var. Bu mekanların internet üzerinden veyahut öğrencilere yönelik hizmetler şeklinde uygulamaları var. Bu uygulamalar içerisinde farklı ilişkiler de var bunları biliyoruz.” şeklinde konuştu.

"KAPATILAN YER SAYISI 40'A YAKLAŞTI"

Mutlu, Emniyet Müdürlüğü Ahlak ve Kumar Masası ekiplerini çalışmalarının dışında valiliğin de mevcut yasal yetkiler çerçevesinde denetimler gerçekleştirdiğini aktardı. Bu güne kadar uyguladıkları bu hassasiyeti sürdüreceklerini vurgulayan Mutlu, tedbirlerimizi sıkı bir şekilde devam ettireceklerinin altını çizdi. Vali Mutlu, bu çerçevede yapılan denetimler neticesinde İstanbul’da kapatılan yer sayısının 40’a yaklaştığı bilgisini verdi.

İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanacağı ifade edilen genelgeye de değinen Hüseyin Avni Mutlu, bunun devlet makamlarının hukukun içerisinde alması gereken tedbirleri netleştiren ve bunu bir genelge hükmü olarak da ortaya koyan bir çalışma olacağını kaydetti.