Nevşehir Gündemin adresi www.fibhaber.com olarak tarihin tozlu raflarından bir konuyu sizlerle paylaşmak istedik... İşte Nevşehir de Üniversitenin Doğuşu ve bugünlere gelmesinde yaşanan önemli gelişmlerden 1.Bölüm

Tarih: 11 Ocak 2005 Dönemin Fazilet Partisinden Nevşehir Milletvekili Av. Mehmet Elkatmış 15 kentte kurulması planlanan üniversitelerden birinin Nevşehir'de olması gerektiğini savunarak, "Üniversitemizi kesinlikle istiyoruz. Gerçekleşmemesi halinde Sine-i millete döneceğim" dedi.
Dönemin Fazilet Partisinden Nevşehir Milletvekili Mehmet Elkatmış, bu yıl içinde 15 kentte kurulması planlanan üniversitelerden birinin Nevşehir'de olması gerektiğini savunarak, "Üniversitemizi kesinlikle istiyoruz. Gerçekleşmemesi halinde Sine-i millete döneceğim" dedi. Mehmet Elkatmış, üniversitenin Nevşehir için artık "olmazsa olmaz' olduğunu söyledi. Elkatmış, Nevşehir ve dışında yaşayan Nevşehirli işadamları ve sanayicilerle sürekli temas halinde olduklarını Erciyes İniversitesi'e bağlı Nevşehir'deki İktisadi ve ıdari Bilimler Fakültesi'nin 562 öğrenci ile eğitime devam ettiğini, Fen-Edebiyat Fakültesi'nin inşaat çalışmalarının devam ettiğini anlattı. Mehmet Elkatmış, "Bu dönemde de sık sık sayın Milli Eğitim bakanımız ve sayın başbakanımıza haklı istediğimizi iletiyoruz. Bu yılın ortalarında 15 kentte daha üniversite açılması kararlaştırılacak. Bu illerden biri Nevşehir olmazsa, milletvekilliğinden istifa edeceğim. Bu konuda kararlıyım. Haklılığımızı da eğer üniversite kararı gerçekleşmezse milletime dönerek ortaya koyacağım" dedi. AK Parti Nevşehir Milletvekili Osman Seyfi de, 2 ay önce yaptığı açıklamada, hükümet tarafından üniversite kurulmasına karar verilen iller arasında Nevşehir'in olmaması halinde milletvekilliğinden istifa edeceğini açıklamıştı.

Gelin şimdi o dönem neler yaşanmıştı bir hatırlayalım ve o gün TBMM de yer alan ve meclis tutanaklarına geçen o konuşmaları yeniden hatırlayalım...

Türkiye Büyük Millet Meclisi 
Genel Kurul Tutanağı 
22. Dönem 4. Yasama Yılı 
46. Birleşim 29/Aralık /2005 Perşembe

Şahsı adına, Nevşehir Milletvekili Sayın Mehmet Elkatmış; buyurun. (AK Parti sıralarından alkışlar)

MEHMET ELKATMIŞ (Nevşehir) - Sayın Başkan, değerli milletvekili arkadaşlarım; hepinize saygılar sunuyorum.

Bugün bir mutluluğu hep beraber yaşıyoruz. Ben, bu yeni kurulan 15 üniversitemizin hayırlı olmasını diliyorum; yalnız, bizim mutluluğumuz da biraz buruk bir mutluluk; çünkü, Nevşehirimize bir üniversite kurulmaması gerçekten de bizleri çok mahzun etti, üzdü. Bunu bir kıskançlık olsun diye de söylemiyorum. 15 ilimizde üniversite kuruldu; Nevşehirimiz bu illerimizin birçoğundan daha önde gelmektedir; ama, bizde üniversite kurulmadı. Tabiî, bu da insan haklarına aykırıdır (Gülüşmeler) ve Sayın Bakanım da buna müsaade etmeyecektir, bunu da en kısa zamanda, yani bugün düzeltecektir; buna inanıyoruz. (CHP sıralarından alkışlar)

Niçin Nevşehir diğer bu 15 ilimizden hiç de aşağı değil, hatta fazlalığı var diye sorarsanız değerli arkadaşlar; Nevşehir bir turizm ve kültür merkezidir, binlerce yıllık bir tarihi vardır ve öyle ki, UNESCO tarafından da 1986 yılında dünya kültür mirası olarak ilan edilmiştir ve UNESCO'nun da koruması altındadır ve Türkiye'ye gelen bütün yabancı devlet adamları mutlak surette bizim bölgemize, Kapadokya'ya gelir ve her yıl 1,5 milyondan fazla turist geliyor ve yeraltı şehirleri, peribacaları, Göreme, Zelve, Paşabağ, açık hava müzeleri, vadiler, yani dünyada bunun bir eşi emsali yok, hep bunu görmeye geliyor ve hayranlıkla izliyorlar. Bu kadar güzel bir yerde, bu kadar turistin geldiği bir yerde -ki, bu turist günbegün artıyor ve 20 000'e yakın da yatak kapasitemiz var, hepsi de yıldızlıdır- Türkiye'nin en büyük altıncı havalimanı, uluslararası düzeyde havalimanı vardır. Ayrıca, bizde, 6 tane yüksekokul, 1 tane de fakültemiz vardır. Tabiî, bütün bunların dışında da, Türk kültür ve düşünce hayatına yön veren, en büyük tesiri gösteren Hacı Bektaş Veli Hazretleri bizim ilimizdedir, Hacıbektaş İlçemizdedir. Yine, Türk tarihine bir sayfa açan, Türk kültür ve düşünce hayatını zenginleştiren ve belki de bugünlere gelmemizi sağlayan Damat İbrahim Paşa; ki, Damat İbrahim Paşa, bildiğiniz gibi, Türkiye'ye ilk defa matbaayı getiren bir kişi; Nevşehir'i o kurmuştur; bizim ilimize de ismini vermiştir; ismi de Nevşehir, yeni şehir manasına, bildiğiniz gibi.

Şimdi, böyle bir şehre üniversite kurulmuyor!.. Sorarım arkadaşlar -kıskançlık içinde söylemiyorum- bu 15 ilimizden aşağı tarafımız var mı bizim?.. Ama, bizde kurulmuyor… Sayın Bakanım, gerçi "10 tane daha kurulacak, onun içerisinde var" diyor; ama, biraz evvel de ifade ettiğim gibi, bu, insan haklarına da aykırı ve bunun hesabını da sorarız Sayın Bakanım; onu da söyleyeyim. (Gülüşmeler)

Şimdi, deniliyor ki: "YÖK karşı geliyor, işte, kurulmasını istemiyor." YÖK 4 tanesine müsaade etmiş. Sayın Bakanımız da şahit, arkadaşlarımız da burada şahit, bu kanun tasarısı Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülürken, YÖK temsilcisi, YÖK Başkan Yardımcısı arkadaşımız "Nevşehir'e kurulması lazım; biz, Nevşehir'e kurulmasını istiyoruz" diye de Plan ve Bütçede apaçık beyan etti. Yani, YÖK yönünden de bizim bir sıkıntımız yok. Şimdi, bütün bunlar ortadayken, yani, Nevşehir'e niye kurulmuyor, bilemiyorum Sayın Bakanım…

ENGİN ALTAY (Sinop) - Adaletsizlik, adaletsizlik…

MEHMET ELKATMIŞ (Devamla) - Onun için, biz, bir önerge verdik. Buradaki bütün arkadaşlarımız da Nevşehir'e kurulmasını istiyorlar; başta Sayın Genel Başkan Yardımcımız olmak üzere, bütün arkadaşlar destekliyor.

MUHARREM KILIÇ (Malatya) - Biz CHP olarak destekliyoruz.

MUHARREM İNCE (Yalova) - Destekliyoruz.

MEHMET ELKATMIŞ (Devamla) - Nevşehir'e bir istisna koyalım; bizim üniversitemizi de kuralım. Zaten, sizin de Sayın Bakanım, Sayın Başbakanımızla Nevşehir'e geldiğinizde sözünüz vardı. Bina yönünden de bizim bir eksiğimiz yok ve Nevşehir'de hazır. Şu anda da 3 tane bina faaliyette, 2 tanesinin kabası bitti, onlar da bitmek üzere; onun dışında birçok binalar da var. Yani, bina yönünden de bizim bir sıkıntımız yok ve Nevşehirli hemşerilerimiz de her türlü fedakârlığa hazır.

Bu arada, tabiî, bu binaları yapan, başta o zamanki Valimiz Şinasi Kuş Bey olmak üzere bütün valilerimize, şu andaki görevli Valimiz ve rahmetli olan Avni İncekara en büyük yardımı yapanlardan bir tanesi, Vefa Küçük Bey, yine, Nevşehirliler Vakfı Başkanı Dr. Doğan Birgül…

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Sayın Elkatmış, lütfen, konuşmanızı tamamlayınız.

Buyurun.

MEHMET ELKATMIŞ (Devamla) - …Eresinler Ailesi, Süreyya Bektaş ve Aynur Bektaş Hanımefendi, Doğan Ünal gibi, Nevşehirimize, İstanbul'da yaşayan değerli hemşerilerimizin de çok büyük katkıları oldu bu binaların yapılmasında, Nevşehir'deki halkımızın da katkıları oldu. Bundan sonra her türlü fedakârlığı, katkıyı da yapmaya hazırlar. Bu bakımdan, ben, kendilerine teşekkür ediyorum ve önergemizin desteklenmesini ve bugün Nevşehir'in de mahzun olmaması için sizlerden yardım istiyorum.

Gecenin bu vaktinde saygılarımı ve sevgilerimi sunuyorum.

Teşekkür ederim.(AK Parti ve CHP sıralarından alkışlar)

BAŞKAN - Teşekkür ediyorum Sayın Elkatmış.

www.fibhaber.com olarak Nevşehir HBV Ünicersitesinin kurulmasında Merhum Vali Şinasi Kuş'tan İstanbuldaki hayırseverlerimize, siyasilerimize ve STK larımızla emeği geçenlere sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz.