FİB HABER/ ÖZEL-Nevşehir Gündemin adresi FİB Haber Merkezi olarak Nevşehir Kapadokya bölgesini bilinmeyen yönleriyle keşfetmek için ilk turumuza başladık.

Kapadokya Bölgesinin kalbi ve Anadolu'un kadim kenti Nevşehir asırlardır öyle renkli bir kültür, öyle farklı güzellikler birikmiş ki; anlatmakla bitmez... Yani bu güzel coğrafyanın her köşesini gezmek, görmek, bu güzellikleri yaşayarak öğrenmek ve keşfetmek şart...

Bizde tamemen bağımsız ve plansız çıktığımız yolda Çat kapı ziyaretlerimizin ilk durağı için Avanos ilçesinde soluklanıyoruz.

Zira her bir köşesi adeta cennetten ayrı bir köşe bu özel diyarda yolumuz üzerinde uzaktan önce tenis topu sonrada ayva diye düşündüğümüz yaklaştıkça ilgimizi daha fazla çeken 
Daha Önce hiç Görmediğimiz bu  Çok Tuhaf Meyve'yi görünce çok şaşırdık. Bu meyveyi araştırdığımızda Anayurdunun Amerika olduğunu öğrendiğimizde Şaşkınlığımız daha da arttı.

Kendiliğinden yetişen ve tohumlama yöntemiyle hızla çoğalabilen portakala benzeyen bu bitkinin isminin 
Ayı Elması olduğunu , Türkiye'de ender görülen bir meyve olduğunu öğrendik. Böylesine nadide bir ağacın Karasal iklim kuşağındaki bozkır bitki örtüsüyle kaplı Nevşehir'imizde bulunuşu bize çok ilginç geldi. Orada bulunan vatandaşlara sorduğumuzda bir çok faydası olduğunu öğrendiğimiz yere dökülmüş sahipsiz meyveleri heyecanla teker teker topladık. Avucumuza aldığımızda elimizi yapışkan bir sıvı ve etrafı birden kavunsu bir koku kapladı.

Nevşehir'de yetişen Bu ilginç meyveyi sizler için araştırdık...

İsmi: Ayı Elması Yada diğer isismleriyle Hint portakalı, Yalancı portakal, Avlu ağacı.

Ayı Elması (Maclura pomifera ve M. aurantiaca)
Dutgiller familyasındandır. Diğer adları Hint portakalı, Yalancı portakal, Avlu ağacı.
7-20 metre boylarında, geniş, yuvarlak tepeli bir ağaçtır. Almaşık dizilişli, 5-12 cm boyutlarında, üst yüzü parlak, alt yüzü açık yeşil, sivri uçlu, yumurtamsı yaprakları vardır.

Ayı Elması Diğre isimleriyle Hint portakalı, Yalancı portakal, Avlu ağacı.
Mayıs-haziran aylarında küremsi küçük çiçekler açar. 10-15 cm çapındaki pütürlü, yuvarlak meyveleri portakalı andırır. Bunlar önceleri yeşilken zamanla sararır, eylül-ekim aylarında olgunlaşır ve reçinemsi bir koku yayar. Anayurdu Amerika olan dikenli bir ağaçtır. Eskiden İstanbul’da, Bursa’da gölgesi ve çit oluşturması için yaygınlıkla yetiştirilirdi. Meyvelerin bileşiminde alkaloitler, glikozitler, şekerler, asitler, katranlı maddeler, morin ve rutin flavonitleri ve C vitamini; yapraklarda yine C vitamini bulunur.

Meyvelerin yüksek tansiyonu düşürücü etkisi olduğu saptanmıştır. Bunun için 100 gram kuru meyve 1 litre kaynar suyla demlenir, günde iki-üç kez birer bardak içilir. Ayrıca taze meyve şırası tereyağıyla karıştırılıp cerahatli yaralara uygulanır. Maclura aurantiaca adında daha az yaygın bir ayıelması türü de bulunmaktadır.

Bugün öğle arası bir öğretmen arkadaşla okulumuzun hemen üst tarafında kurulan pazarı gezmeye karar verdik. Yaşlı bir teyzenin tezgahında yeşil kabuklu meyveye benzer bir şey duruyordu. Yalancı portakal olduğunu ve romatizmal hastalıklara iyi geldiğini söyledi. Kabuğunu soyup rendeleyin, zeytinyağıyla karıştırıp ağrıyan yere sürün dedi. Az önce kabuğunu soyup rendelemeye kalktım süt gibi bir sıvı çıktı ellerim yapış yapış oldu yıkadım ettim ama çıkmadı kolonya sürdüm yapışkanlık kayganlığa dönüştü ama geçecek gibi. Sözün kısası eklem ağrısı, bel, bacak ve kol ağrılarına çok iyi geldiğini birkaç yaşlı teyze daha onayladı. Böyle şikayeti olanlara duyurulur. Ben de deneyeceğim sonucu tekrar yazarım. :)

Anadolu'muzun kadim kenti Nevşehir ve yöresini sizler için keşfetmek için gezimize devam ediyoruz.Önümüzdeki hafta başka bir yerde mola verip bilinmeyen ilginç değerleri ve ilgi çekici yönleriyle paylaşacağız.

Gezi Notları:
 " FİB Haber - 2015 "