İşte Nevşehir ve Kapadokya bölgesinin tartışmasız en fazla okunan haber Sitesi FİB Haber.Com u yurt dışından takip eden gurbetçilerimiz memleketlerine ilk dönüşlerinde FİB Haber Merkezini ziyaret ediyorlar.
Bugün FİB Haber Merkezimizi Almanya da yaşımını sürdüren Nevşehirli gurbetçilerimiz Erhan Doğan ve Murat Dipici yi ağırladık.Hepsinin ortak fikri Memlketimiz Nevşehir ve ülkemiz Türkiye gibisi yok...

1960’larda başlayan; başta Almanya, Fransa Hollanda ve Belçika olmak üzere birçok Avrupa ülkesine yapılan göçler, bugünlerde artık yerine tersine göçe bıraktı. Yapılan istatistiklerde artık eskisi gibi Avrupa’ya karşı bir hevesin olmadığı,tam aksine ordaki hayata, yıllar geçmesine rağmen ayak uyduramayan Türk vatandaşlarının, dönüş yaparak yaşam standardını yükselten Türkiye’de hayatlarını sürdürmek istediklerini belirtiliyor.

40 yılı aşkın süredir devam eden Avrupa’ya göç serüveni, son yıllarda birçok sıkıntı ile karşı karşıya kalıyor. Madalyonun bir yüzündeki lüks arabalarla Türkiye tatilinin ardında nice hüsran hikayelerle karşı karşıya kalınıyor.

Türkiye’de yaptırdıkları, izinleri boyunca evin tadilatıyla uğraştıkları, oturamadıkları lüks evlerinde,geçtiğimiz yıllarda daha fazla kazanma hırsıyla yüksek kâr payı vaadiyle bazı firmalara yatırılan paralar ile nice vatandaş gözü açık geldi tabutun içinde sılaya.

Avrupa ülkelerindeki sıkıntılar ve Türkiye ile bulunulan ülke arasında değişen ekonomik dengeler gurbetçileri fazlasıyla etkiliyor. Bu yıl euronun TL karşısında değerli olması tatil yapacak gurbetçilerin kararlarında da etkili oluyor. Uçak bilet fiyatlarının yüksek olması Karayoluna ilgiyi arttırırken, Kimisi de 2 günün yolda geçmesi nedeniyle kış aylarında uçak biletini alarak hem ekonomik hem rahat bir tatilin planını kuruyor.

Bu yıl ramazan ayının izin dönemine denkgelmesi, bayram zamanı gelecek kişilerin de epeyce olacağı sinyalini veriyor.

Haziran ayının ortalarından itibaren başlayan memleket yolculuğu yaklaşık 5 haftalık tatil sonrasında geri dönüş ile tamamlanıyor. Çoğunlukla çalışan kesimin oluşturduğu gurbetçilerin, emekli olanları ise yılın 6 ayını Nevşehir de, diğer 6 ayını ise Avrupa ülkelerinde geçiriyor.

Türkiye’de bulundukları her an, "Bisim orada böyle olmasdı" lehçeleriyle Türkiye’yi eleştirmelerine rağmen, yine gurbete yolculuğa çıkınca vatan sevgisi ağır basarak, Kapıkule’de başlar Vatan hasreti...

Ağustos ayının sonlarına doğru biten gurbetçilerin tatil serüveni bir sonraki yıl yaz aylarının gelmesi ile tekrar başlıyor.