Nevşehirli iş adamı ve Sivil Toplum Kuruluşu temsilcileri, Kurban Bayramı'nı Etiyopya, Senegal ve Şırnak'ın İdil ilçesinde ihtiyaç sahiplerine kurban dağıtımı yaparak geçirdi.
Dünyada fakirliğin simgesi olarak anılan Afrika'nın açlıkla mücadele eden ülkelerinden Senegal ve Etiyopya'da halk, bayram sevincini Nevşehir'den gelen 50 iş adamı ve sanayici vasıtasıyla yaşadı. Kurban Bayramı'nın birinci gününde aileleriyle birlikte kurbanını kesen ve bayramlaşan iş adamları ikinci gün Nevşehir İşadamları Derneği (GESİAD), Kimse Yok mu Derneği gönüllüleri, Nevşehir Eğitime Gönül Verenler Derneği (NEVDER), Nevşehir Memurlar Derneği (NEVMEDER), Nevşehir Teknik Elemanlar Derneği (NEVTEDER) ve Özel Lara Koleji ile Nevşehir Maltepe Dershanesi organizesi ile Afrika ve Şırnak'a gitmek üzere memleketten ayrıldı. Bayramın ikinci günü sabah erken saatlerde Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa ya ulaşan 20 kişilik Nevşehir grubunu bu ülkede GESİAD üyesi de olan Muammer Tekin ve grup rehberi Fatih Geçoğlu havaalanında karşıladı. Heyet buradan Unculal Faloric Yetim Children Scholl And Dormitory adlı yetimhane ve Necaşi Etiyopya Türk Lises'ine geçti.

Türkiye'den bağış yoluyla gelen kurbanlık hayvanların etleri İslami usullere riayet edilerek kesildi ve burada yaşayan ihtiyaç sahibi Müslümanlara dağıtıldı. Kurban yardımlarının dağıtım organizasyonunu ülkede Türkiye'yi temsilen bulunan Türk okulunun idareci ve öğretmenleriyle Türkiye'den gelen GESİAD üyesi işadamları ve Kimse Yok mu Derneği gönüllüleri üstlendi.

GESİAD ve Kimse Yok mu Derneği'nin gönüllülerince bayram öncesinde yapılan organizasyonlarla toplanan kurban bağışları Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da kesildi. Açlıkla fakirlikle boğuşan ve yılda bir kere et ya gören ya da göremeyen Etiyopya Müslümanların yüzüde bu sayede güldü. Addis Ababa'daki 10 farklı noktada yaklaşık 8 bin kurban kesildi. Kesilen kurbanların etleri, ihtiyaç sahibi Müslümanlara dağıtıldı. Birkaç kiloya tekabül eden et paketlerini alarak evlerinin yolunu tutan Etiyopyalı Müslümanların sevinçleri gözlerinden okundu. Kimi evdeki aç çocuklarına kimi hasta anne babasına bayram günü yedirebilecek et bulmanın sevincini yaşarken Türkiye'ye ve Türk halkına teşekkür etti.

SENEGAL'DE YÜREKLER BURKULDU

Senegal'e GESİAD Yönetim Kurulu Başkanı İrfan Avşar önderliğinde giden 30 iş adamı bayramın birinci günü Başkent Dakar Havalimanı'na ulaştı. Burada faaliyet gösteren Eyüp Sultan Koleji idarecileri tarafından karşılanan heyet, okula götürüldü. Okulda yine kurban kesimi ve dağıtımı için Fransa, Almanya ve Belçika'dan gelen Türk iş adamları ile buluşan kafile, bayramlaşma töreni sonrasında kurbanları İslami usullere göre kesti. Daha önceden belirlenen ihtiyaç sahibi ailelere okulun bahçesinde et dağıtıldı.

Nevşehir kafilesi kurban Eti dağıtımı sonrasında okul çevresinde bulunan 4 Kur'an kursunu ziyaret etti. Burada yatılı olarak öğrenim gören öğrencilerin hasır üzerinde uyumaları ve kötü şartlarda barınmaya çalışmalarını gözyaşları içerinde gördü. Köle Adası'nada geçen kafile, burada Avrupalıların zorla memleketlerine götürerek çalıştırdıkları Senegalli köleler için yapılan müzeyi gezdi.

GESİAD Başkanı İrfan Avşar üç gün için gittikleri Senegal'de halkın birkaç kilo et için birbirleri ile yarışmalarını, Kur'an kursunda okuyan örgencilerin durumunu görünce yüreklerinin burkulduğunu söyledi. Kafilede bulunan iş adamlarının ülke şartlarını gördükten sonra Türkiye'de cennette yaşadıklarını bizzat belirttiklerini ifade eden Avşar, "Bizimle birlikte Senegal'e gelen iş adamları tekrar gelerek halkın ihtiyaçlarını bir nebze de olsa giderecek faaliyetlerde bulunmak istiyoruz. Buraya gelmeden önce Afrika'nın yoksulluk içerinde olduğunu biliyorduk, ama bizzat yerinde görmek insanı çok etkiliyor. Hepimizin adeta yürekleri dağlandı, biz de Afrika'nın bu ülkelerinden birinde doğmuş ve sefalet içerinde yaşıyor olabilirdik. Türkiye'de ve Müslüman bir ülkede doğduğumuza binlerce kez şükretsek azdır." şeklinde konuştu.


BİR KÖPRÜ DE İDİL'E

Geçtiğimiz yıl Diyarbakır'da kurban Eti dağıtan Nevşehirli hayırsever iş adamları, bu yıl da Şırnak'ın İdil ilçesine gidip ihtiyaç sahibi ailelerin kapısını çalarak hem bayramlarını kutladı hem de kurban Eti dağıttı. Nevşehir Kimse Yok mu Derneği gönüllüleri, Nevşehir Eğitime Gönül Verenler Derneği (NEVDER), Nevşehir Memurlar Derneği (NEVMEDER), Nevşehir Teknik Elemanlar Derneği (NEVTEDER) ve Özel Lara Koleji ile Nevşehir Maltepe Dershanesi'nden oluşan heyet bu yıl kurban dağıtımını Şırnak'ın İdil ilçesinde gerçekleştirdi.

Birlik ve beraberliğe vesile olan bayram gününde, dostluk ve kardeşliklerin pekişmesi adına İdil'de yüzlerce ihtiyaç sahibi aileye ulaşarak onları sevindiren ve bayramı onlarla geçiren Kimse Yok mu Derneği gönüllüleri, İdillilerin gönlünü fethedip, Nevşehir'den İdil'e kardeşlik köprüsü kurulmasına vesile oldu.

Kurban Bayramı'nın ikinci gününde, yaklaşık 11 saatlik yolculuktan sonra, sabahın erken saatlerinde Şırnak'ın İdil ilçesine gelen gönüllüler, Kimse Yok mu Derneği tarafından kesimi yapıldıktan sonra paketlenerek hazırlanan kurban Eti kolilerini, İdil ilçe merkezi ile köylerde belirlenen muhtaç ailelerin evlerini tek tek ziyaret ederek, bizzat elleriyle teslim etti. Ziyaret sırasında ailelerle bayramlaşarak sohbet edip dertlerini dinleme imkanı da bulan gönüllüler birlik, beraberlik, barış ve kardeşlik duasında bulundular. Nevşehirli gönüllü grubunu çok sıcak karşılayan İdilliler de kendilerine gösterilen ilgiden duydukları memnuniyeti dile getirerek, Nevşehir'den gelip bayramda kendilerini yalnız bırakmayan ve yardımda bulunan herkese teşekkür etti.