Gurbette Nevşehir ismini ve Nevşehir insanını en güzel şekilde tanıtan Hurdacı hemşerilerimiz Türkiye de alın terinin çalışma ve emeğin Başarıya dönüşmesinin en güzel örneklerini sergileyerek tüm Nevşehirlilerin haklı gururu olmayı sürdürüyor. İstanbul'da yaşayan Nevşehir'li Hurdacılar ekonomiye büyük katkı sağlıyor...

"FİB Haber Merkezi olarak, Öncelikle Tüm Hurdacı Geri Dönüşüm işi Yapan gurbetteki Nevşehirli hemşerilerimize memleketten selam sevgi dua diliyerek yazımıza başlıyoruz...."

Özellikle yılar öncesinde Nevşehir’deki köyünden kasabasından çıkarak Büyük bir Başarı öyküsüne imza atan hemşerilerimiz bulundukları İllerde Nevşehir ismini en güzel şekilde tanıtıyorlar.

Açıkcası Nevşehirli deyince para satan tefeci gibi yakıştırmalardan ne kadar üzüntü duyuyorsak, Nevşehirli denilince "Patatesçi yada Hurdacı" mesleği ile anılması bir o kadar bizleri mutlu ediyor.

Özellikle Acıgöl ilçemiz ile Yuva, Kozluca, Tepeköy, İnallı, Kurugöl gibi köylerinden İstanbul a gelip yerleşerek büyük bir Başarı öyküsüne imza atan Nevşehirli hemşerilerimiz bu günlerde Hurdacılıktan Geri Dönüşüme ve İş Adamlığına imza atmanın keyfini yaşıyor.

Eski adıyla Hurdacı yeni adıyla Geri Dönüşümcü Nevşehirli hemşerilerimiz daha çok İstanbul da Kartal, Pendik, Sultanbeyli, Maltepe, Bayrampaşa, Gebze Şekerpınarı gibi farklı mekanları kendilerine mesken etmişler.

Hurdacılık geri dönüşüm mesleğine dönüştü

“Anadolu’nun ot bitmeyen duman tütmeyen kurak topraklarından yıllar önce çıkarak Türkiye’nin dört bir yanına dağılarak kimsenin alıp satmadığı şeyleri kendisine ekmek parası edinenlerin bugün gelmiş olduğu noktayı önünüze sermek istedik. Nevşehirli dünün hurdacısı hemşerilerimiz bir araya geldiler, bu işi daha profesyonelce yapma kararı aldılar. Türkiye’nin geri dönüşüm işi artık Nevşehir’in evladından soruluyor.

Gelinen nokta ilimiz Nevşehir ve ülkemiz adına gurur duyulacak ölçüde” ...

“Hurdacı dendiği zaman artık hor görülen, hor bakılan, dışlanan, kovalanan insanlar değil, hurdacıların eli öpülen insanlar olduğunu bu ülkeye hatırlatmak üzere yola çıktılar.

Türkiye’de geri dönüşüm Nevşehir’in evladından sorulur

Bu konuda da Nevşehirli hurdacılarımız oldukça başarılı oldular. Sokakta kağıt toplayanlar, insanlar tarafından sevgiyle anılmaya başlandı çünkü dünyada geri dönüşümün entegrasyonu başladı. 7 milyara dayanan dünya nüfusunda artık gıda maddeleri ve yer altında bulunan hammaddeler insanları besleyemez duruma geldi.

Ve Geri Dönüşüm Başladı…

Gün gelir madenler, kaynaklar biter ama insanların talepleri sonsuza kadar devam eder. Geri dönüşüm çalışmaları Türkiye ekonomisine büyük katkı sağlamaktadır. 

ÜLKE EKONOMİSİNE CİDDİ KATKI SAĞLIYOR

Geri dönüşüm sektörü çalışanlarının Türkiye çapında bir araya gelerek, “Birlikten güç doğar” düşüncesiyle yola çıktıklarını ve güzel bir oluşum meydana getirdiklerini ifade eden Nevşehirli Geri Dönüşümcüler, Birlik ve Beraberlikle aşılamayack hiçbir sorun olmadığını dile getirdiler.

Oluşuma Nevşehirlilerin öncülük yaptığını dile getiren hemşehrilerimiz, “ Türkiye’nin her yerinde Nevşehirliler geri dönüşüm sektörü içerisinde hizmet veriyor. Bundan dolayı ana kaynak Nevşehir’e aktarılabilirse mutlaka Nevşehir ekonomisi adına bir getirisi olacak, katkı sağlayacak diye düşünüyorum” dediler.

Ağır şartlarda çöplerden kağıt, plastik gibi malzemeleri toplayarak geçimini sağlayamaya çalışanların yaptığı hurdacılık, günümüzde geri dönüşüm mesleğine dönüştü…

Nevşehirli olarak tüm Geri Dönüşümcü hemşehrilerimizle gurur duyuyoruz...

Konumuz Hurdacılar olunca geçmişten bir nostalji yaşatmak için ilk olarak sizleri TRT Arşivinden 1980'li yıllardaki Nevşehirli Hurdacıların zorlu hayat mücadelesi'nin o görüntülerini gelin hep birlikte izleyelim...