Merkezi Almanya'nın Mülheim şehrinde bulunan Kapadokya Kültür Derneği'nin Essen kentindeki Prenses  Düğün Salonu'nda Refik Başaran'ı Anma ve 10. Uluslararası Kapadokya Şiir ve Kültür Şöleni, merhum (Ürgüplü) Refik Başaran'ı anma programı yoğun ilgi gördü. Salonu tamamen dolduran davetliler kültür şöleni gecesi yaşadı.

  Gecenin hafızalarda kalan önemli anlarından biri de, Türklerin Almanya'ya göçünün 50. yılını anlatan resim sergisi oldu. Resim sergisinin açılış kurdelesini Nevsehir Vali Yardımcısı Vural Demirtaş, Essen Baskonsolosluğu Muavinkonsolos'u Ahmet Davaz, Nevşehir-Avanos-Kalaba Belediye Başkanı Mustafa Köroğlu, Yeşiller KRV Eyalet Milletvekili Arif Ünal ve Duisburg Belediye Baskanı Erkan Kocaların oluşturduğu protokolde yer alan diplomat, bürokrat ve siyasetçiler birlikte kestiler. Programa 42 sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve üyeleri katıldı. 700 davetli prorama ilgi gösterdi. Sinevizyon gösterisiyle Kapadokya bölgesi tanıtıldı. Almanya'da üniversiteyi bitiren başarılı Türk gençlerine ödüller taktim edildi.

    KAPADOKYA KÜLTÜR DERNEĞİ'NİN FAALİYETLERİNE ÖVGÜ
    Kapadokya Kültür Dernek Başkanı Mümün Uluç selamlama konuşmasında, Türkiye ile Almanya arasında kültür köprüsü oluşturduklarına vurgu yaparak kendilerine destek verenlere teşekkür etti. Daha sonra kürsüye gelen gecenin ana sponsoru Yüksel Dükan'ın açılış konuşmasını yaptı. Cenk Yorulmaz'ın (minik) istiklal marşının 10 kıtasının tamamını ezbere söylemesi ve akabinde Çanakkale şiirini yine ezbere söylemesi davetlilerden çoşkulu bir alkış aldı. 
     Programın ilerleyen saatlerinde kürsüye gelerek söz alan protokol üyeleri, Kapadokya Kültür Derneği'nin faaliyetlerinden ve Dernek Başkanı Mümün Uluç'tan övgüyle söz ederek,  Kapadokya bölgesinin tanıtımının aynı zamanda Türkiye'nin tanıtımı olduğunun altını  çizdiler. Özellikle,Kapadokya Kültür Derneği'nin Almanya ve Hollanda'da yapmış olduğu tanıtımına yaptığı katkılardan dolayı teşekkür ettiler.
     Gecenin onur konuğu Azerbaycan Vector İlimler Akademisi Rektörü Elçin İsgenderzade, Başkan Uluç'un faaliyetlerini anlatarak, bu başarılı çalışmaların devam etmesini temenni etti. Rektör İsgenderzade, Nevşehirli işadamı, geçen yıl (2013) fahri doktora ünvanı verilen Yüksel Dükan'a, Azerbaycan Avrupa Fahri Kültür Elçiliği payesini taktim ederek, "değerli kardeşim Yüksel Dükan, bu payaden sonra Türkiye, Azerbaycan ve Türk dünyası için çalışmalarına daha da ağırlık verecektir" şeklinde konuştu.
     ORHAN ALKAN'A  FAHRİ DOKTORA ÖDÜLÜ TAKTİM EDİLDİ
    Kapadokya Kültür Derneği Başkanı Mümün Uluç, EDİ Sürücü Kursu sahibi ve Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Alkan'ın yaptığı hizmetlerden bahsederek, ''birçok insana işveren değerli kardeşimizin yaptığı hizmetlere karşılık, biz de kendisine şükranlarımızı sunuyoruz. Ödülü hayırlı olsun'' diyerek Alkan'ın Türk sivil toplum kuruluşlarına yaptığı katkılardan övgüyle söz etti.
     Elçin İsgenderzade ise Alkan'a hitabında, "Türk milletine ve kültürümüze hizmet eden, kültürel çalışmalara destek veren bütün vatandaşlarımız bizim için çok değerlidir. Almanya'da yaptığı çalışmaları izlediğimiz ve bizim de kültürel çalışmalarımıza destek olan EDİ Fahrschule Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Alkan'a çalşmalarının bir ödülü olarak Azerbaycan Vector İlimler Akademisi Fahri Doktora Diploması'nı takdim etmek istiyoruz'' şeklinde konuştu.
    YILIN BASIN ÖDÜLÜ ALİ OSMAN DOĞAN'A VERİLDİ
    Ödül töreninde Nevşehir Valiliğinin yılın basın ödülü de Gerçek Gündem Gazetesi Haber Müdürü ve köşe yazarı Ali Osman Doğan'a verildi. Doğan yaptığı kısa konuşmasında, "Nevşehir Valiliğinin yılın basın ödülünü şahsıma laik görmesi mutluluk verici; önemli olan kalemle Türk kültürüne katkı yapmak. Bu anlamlı plaketi Essen'deki gecemize katılarak şahsıma taktim eden vali yardımcımız sayın Vural Demirtaş 'a ve bu geceyi organize eden değerli başkanımız Mümin Uluç'a teşekkür ediyorum" dedi.
     ANADOLU HAVALARI DAVETLİLERİ COŞTURDU
   Gecenin kültür eğlencesi bölümünde ise sanatçılar, Melise Köroğlu, Hasan Gül ve Yasin Kutlu söylediği türkülerle davetlileri coştururken, Davut Bayrak, okuduğu ilahilerle geceye ayrı bir renk kattı. Hüsamettin Darıcı ve Özer Meral'in okuduğu şiirlerden sonra tanınmış seslerden Ahmet Baydaroğlu ve  Ahmet Kandemir söyledikleri birbirinden güzel türkülerle ve şarkılarla davetlileri adeta mest etti. Ozan Hilmi Şahballı ile Ozan Yusuf Polatoğlu'nun atışmaları davetlilerin hafızalarında kalan önemli anılar olarak kaldı.