Niğde Üniversitesine “Mükemmellik Ödülü”

Niğde Üniversitesi, Bologna Süreci’ne uyumlu olarak oluşturduğu akademik programları ve bununla ilgili yaptığı çalışmalarıyla Avrupa Komisyonu tarafından verilen ve mükemmellik ödülü olarak da adlandırılan “Avrupa Kredi Transfer Sistemi (AKTS) Etiketi” aldı.

Üniversitelerin ders, ders içerikleri ve ders kredileri ile çağdaş eğitim sistemlerinin öngördüğü öğrenci ve öğrenme merkezli eğitimin yapılandırılması ve AB düzeyinde tanınması anlamına gelen AKTS Etiketi Mükemmellik Ödülü, AB Erasmus programı kapsamında AB yükseköğretim standartlarının öngördüğü uygulamaları en iyi şekilde yerine getiren üniversitelere verilen en büyük ve en prestijli ödül olma özelliği taşıyor.

Bologna Süreci’nin uygulanmasında çok önemli bir aşama olan Avrupa Kredi Transfer Sistemi, Niğde Üniversitesi öğrencilerine olduğu kadar, Niğde Üniversitesi ile ilgili tüm öğrencilere ve öğretim üyelerine bilgi sunuyor. Niğde Üniversitesi hangi derslerin okutulduğu, dersin işleniş şekli ve değerlendirmelerin nasıl yapıldığı bilgileri Niğde Üniversitesi web sayfasında bulunan Bilgi Paketi bölümü ile şeffaf bir şekilde sunuluyor.

Niğde Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Görür, Üniversitede özellikle son yıllarda yapılan titiz çalışmaların neticesinin alınmasının sevindirici olduğunu ve çalışmaların karşılığının Avrupa Komisyonu tarafından ödüllendirilmesinin ise çok daha büyük bir sevinç yarattığını ifade etti. Niğde Üniversitesi geçtiğimiz yılda diplomalarının şeffaflığı ve süreçlerindeki mükemmelliğini ifade eden Diploma Eki Etiketi Ödülü (DS Label) kazandığını hatırlatan Rektör Görür, “Avrupa Komisyonunda bağımsız uzmanlarca yapılan değerlendirmenin sonucunda Bologna süreci çalışmalarını başarıyla tamamlayan ve uygulayan yüksek öğretim kurumlarına verilen AKTS Etiketi, üniversitemizin uluslararası standartlarda kaliteli bir eğitim sunmak için gösterdiği yoğun ve uzun süreli çabaların sonucudur. Üniversitemizde verilen eğitimin kalitesini ve şeffaf bir şekilde tüm ilgililer ile paylaşıldığını tescilleyen bu ödül, şu anda Türkiye’de sadece 31 üniversitede bulunuyor. Üniversitemizin öğrenci odaklı eğitim anlayışı ile çıktığı bu yolda aldığı bu önemli başarının çok daha büyük başarılarında önünü açacağına inanıyorum. Bu süreçte üstün bir çalışma temposu gösteren ve emeği geçen tüm akademik ve idari personelimize teşekkür ediyorum” dedi.

Türkiye’den 26 yükseköğretim kurumunun başvurduğu 2013 yılı “AKTS ETİKETİ” ödülüne layık görülen 15 Türk Üniversitesinden biri olan Niğde Üniversitesi, ECTS Etiketi ödülünü Avrupa Komisyonu ve Türkiye Ulusal Ajansı tarafından belirlenen bir tarihte İstanbul’da düzenlenecek törenle alacak.  

ECTS Etiketi Nedir?

Avrupa Kredi Transfer Sistemi (European Credit Transfer System Label), öğrencilerin yurtdışında aldıkları ve başarılı oldukları ders kredilerinin, bir yüksek öğrenim kurumundan diğerine transfer edilmelerini sağlayan bir sistemdir. Sınav ve öğrenci değerlendirmeleri genellikle notlarla ifade edilir. Avrupa'da çok çeşitli notlandırma sistemleri bulunmaktadır. Öğrencilerin yurtdışındaki yükseköğretim kurumlarından almış oldukları notların kendi ülkelerindeki kurumlar tarafından kolaylıkla anlaşabilmesi amacıyla, E.C.T.S. notlandırma sistemi getirilmiştir. Etiket, bu sistemi uygulamaya yeterli olan üniversitelere verilmektedir.