“Alternatif Tarım Ürünleri Projesi” kapsamında Edikli kasabasında tohum dağıtım töreni düzenlendi. Edikli kasabasındaki törene Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Murat Türkmen, İl Genel Meclisi Başkanı Erdal Koçyiğit, Edikli Belediye Başkanı Ahmet Musalli, Niğde Üniversitesi Tarım Bilimleri Teknolojilerinden Prof. Dr. Mehmet Emin Çalışkan, Prof. Dr. Ayhan Gökçe, Doç. Dr. Ahmet Şekeroğlu, Tarım Kredi Kooperatifleri Bölge Müdür Yardımcısı Hayati Boğa, Patates Araştırma Enstitüsü Müdürü Hüseyin Onaran, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Tahir Erdem, Koyun Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ahmet Demirkoparan, İl ve İlçe Müdürleri, belde belediye başkanları, Köy Muhtarları ve çiftçiler katıldı.
Törende konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Murat Türkmen Niğde çiftçisinin gelir seviyesini artırmak ve Niğde çiftçisinin doğru istikamette ilerlemesini istediklerini ve bu vesileyle Niğde tarımının gelişmesini istediklerini ifade ederek “Bu doğrultuda pazar sorunu olmayan, satışı kolay olan, Niğde ilimizin ve ülkemizin çokça ihtiyacı olan, yurt dışından satın almak zorunda kaldığımız ürünleri Niğde’mizde üretmek, ürettirmeyi amaçlıyoruz. Çiftçimize daha fazla para kazandıracak ürünleri ürettirmek, Niğde de ürün çeşitliliğini artırmak, oluşabilecek riskleri azaltmak, çiftçimizin sofrasına biraz daha fazla çeşit ve bereket katmak, yorulan topraklarımızı dinlendirmek istiyoruz. İşte bu amaçla İl Müdürlüğü olarak Alternatif Ürün Projeleri hazırladık. 45 Belde ve 108 köyde alternatif ürün eğitim çalışmaları yaptık. Özellikle Patates ekilen bölgelerde tekrar tekrar eğitimler yaptık. Grup grup ve bire bir çiftçilerimizle görüşmeler yaptık. Sulama suyu sorunu olan çiftçilerimize kuru şartlarda yetişebilen, suya ihtiyaç duymayan ya da suya daha az ihtiyaç duyan; nohut, fiğ, Yağlık Ayçiçeği, Çerezlik Kabak çekirdeği ürünlerine yönelik projeler hazırladık. Sulama suyu sorunu olamayan, suyu olan çiftçilerimiz için de sulu koşullarda üretilebilen; Yonca, Silajlık Mısır, Kuru Fasulye, Barbunya, Karpuz ürünlerine yönelik projelerimizi hazırladık. Bu projeleri Sayın Valimize sunduktan sonra İl Özel İdaremiz ve İl Genel meclis Başkanlığımıza sunduk. Gerek Sayın Valimiz, gerek İl Özel İdaremiz ve gerekse İl Genel Meclis Başkanlığımız projelerimize destek verdiler ve İl Müdürlüğümüze tahsis edilmiş olan bütçemizi 300 bin TL’den 500 bin TL’ye yükselttiler. Bizde artırılan bu kaynak ile % 50 hibeli 1 milyon TL’lik proje hazırladık” dedi.

Bu gün burada tohumlarımızı dağıtıyor ve ektiriyoruz. Bu üretim sezonunda, 40 Belde ve Köyde 1362 çiftçimize 9 ayrı üründe; Silajlık Mısır, Yonca, Kurufasulye, Barbunya, Nohut, Yağlık Ayçiçeği, Karpuz, Çerezlik Kabak çekirdeği ve Salep Üretimi gerçekleştireceğiz diyen Türkmen; “Her bir ürün için; toprak hazırlığı, ekim işlemi, gübreleme, sulama, zirai mücadele ve hasat işlemlerinin nasıl yapılması gerektiğine dair bilgilendirici broşürler hazırladık ve çiftçilerimize dağıtımını yaptık. Ürünlerin ekiminden hasada kadar ki süre içerisinde periyodik olarak, Teknik Personellerimiz, Mühendislerimiz çiftçinin tarlasında bahçesinde olacak ve çiftçilerimize yardımcı olacaklar. 2014 yılı ve sonrası için ise ilimizde alternatif ürün olarak, kimi bölgelerimizde; Kirazı, Armudu, Üzümü, Elmayı, Çileği, - Kimi Bölgelerimizde Yoncayı, Mısırı, Fiği, Kimi Bölgelerimizde Fasulyeyi, Nohudu, Patatesi, kimi bölgelerimizde Karpuzu, Domatesi, Biberi, Havucu yaygınlaştırmaya ve desteklemeye devam edeceğiz” diye konuştu. Konuşmaların ardından çiftçilere tohumları törenle dağıtıldı.