İlimiz Nevşehir'de 2018 yılı üretim sezonunda 4500 dekarı Bakanlığımızca destekli 75.000 dekar alanda nohut ekilişi yapılmıştır. İlimiz iklim şartlarına bağlı olarak, mevcut yağışlar, nisbi nem oranındaki istikrarsızlık nedeniyle nohut ekili alanlarda İl Müdürlüğümüzce yapılan tespitler neticesinde yaygın olarak antraknoz (sam-ülker) hastalığının başladığı görülmüştür. Konunun önemine binaen çiftçilerimizin arazilerini kontrol ederek ilaçlı mücadelenin başlatılması, İl Müdürlüğümüz ve İlçe Müdürlüğümüz personellerinden teknik destek almaları önemle duyurulur…
NOHUT ANTRAKNOZU HASTALIĞI
(Ascochytarabiei (Pass.) Labr. (EĢeyli devresi: Didymellarabiei (Kovachevski) v. Arx))
Hastalığın Belirtileri
Hastalık nohutun tüm toprak üstü kısımlarında zarara yol açabilmektedir, Gövde ve yaprak sapı belirtileri genellikle 3-4 cm uzunlukta yuvarlak ya da oval şekilde, kahverengi iç içe geçmiş halkalar şeklinde olup zamanla bu noktalardan gövde ve yaprak sapı kırılabilmektedir. Yapraklarda belirtiler küçük nekrotik benekler halinde olup şartların hastalık gelişimi için uygun olmadığı durumlarda gri merkezli, kahverengi kenarlı, dairesel benekli, konsantrik halkalar şeklinde ya da piknitlerle sınırlanabilmektedir. Konukçunun kök boğazı kısmında da nekrotik lekeler oluşmakta ve bu tip lezyonlar bitkinin kısa sürede ölümüne neden olmaktadır. Bakladaki belirtiler genellikle koyu renkli, konsantrik halkalar üzerinde oluşan çok sayıda piknit içerir. Enfekteli tohumlar normal yapısı deformasyona uğramış çeşitli şekil ve büyüklükte olmakla birlikte genellikle küçük, buruşuk, siyahımsı-kahverengi lezyonlara sahiptir. Eğer enfeksiyon tohum kaynaklı ise uygun çevre şartlarında çimlenmeyi takiben fidelerin gövdelerinde koyu kahverengi lekeler oluşmaktadır.
Etmenin Morfoloji, Biyoloji ve Ekolojisi
Fungusobligat parazit olduğu için hayatını nohut üzerinde sürdürmektedir. Fungus, bitkinin gövde, dal ve tohum kapsüllerinde eşeysiz üreme yoluyla piknit ve pikniospor oluşturmakta, hastalığın vejetasyon süresince çevreye yayılması ve sekonderenfeksiyonupiknitlerden çıkan pikniosporlarla olmaktadır. Hastalıklı bitki artıklarında eşeyli üreme yoluyla perites içerisinde askus ve askosporlar oluşturmaktadır. Peritesler tarla şartlarında fungusun kışlama organlarıdır. Fungus lekeli kapsüller içerisindeki taneleri enfekte eder. Etmenin ertesi yıla geçişi ve üretim alanlarına yayılması daha çok funguslaenfekte olmuş nohut tohumlarından olmaktadır. Etmenin eşeyli devresinin hastalığın epidemiolojisinde önemli rol oynadığı ve patojenin yeni ırklarının oluşumunda rol aldığı bildirilmektedir. Etmenin dünyada farklı ırklarının olduğu birçok araştırıcı tarafından tespit edilmiştir. Ülkemizde ise etmenin 1,4 ve 6 nolu ırklarını olduğunu yapılan araştırmalar sonucu ortaya konulmuştur.
Konukçuları
Konukçusu nohut bitkisidir.

Nohut Antraknozu Hastalığı Mücadelesi:
Kültürel Önlemler:
Öncelikle dayanıklı çeşitler tercih edilmelidir. Tohumluklar hastalığın görülmediği tarlalardan alınmalıdır. En az bir sene olmak üzere 2-3 senede bir aynı tarlaya nohut ekilmek suretiyle ekim nöbeti uygulaması yapılmalı bu şekilde hastalık etmeninin tarladan bulaşması engellenmelidir. Hasat yapılır yapılmaz tohumluğa ayrılacak olan miktarı yayılmak suretiyle 7-8 gün süre ile güneş altında kurutulmalı, tohum ayrıldıktan sonra depoya alınmalıdır.
Tarlalarda hastalığın ilk görüldüğü ocaklardaki hastalıklı nohut bitkileri sökülerek tarladan uzaklaştırılmalıdır. Ekim esnasında tohumların ekim derinliğe düşmeleri sağlanmalıdır.


Kimyasal Mücadele
Tohum İlaçlaması
Ekimden 3-4 saat önce, nohut tohumları su içerisinde ıslatıldıktan sonra, yarım saat süreyle bir sergi üzerine yayılarak havalandırılmalı ve tohum ilaçlarından biri ile ilaçlanarak ekilmelidir.
Yeşil Aksam İlaçlaması:
Günlük ortalama sıcaklığın 10°C ve orantılı nemin en az % 80 olması ile mücadeleye başlamak gerekirse de pratik yol, bölgede nohut yaprak ve dallarında 2-3 mm çapında yuvarlak veya uzunumsu kahverengi lekeler tespit edilir edilmez, ilaçlamaya başlanması ve 7-10 gün ara ile hastalığın şiddetine ve meteorolojik şartlara göre 2 - 5 uygulama yapılması önerilmektedir.
Tohum ilaçlamasında; yüzeyi nemli olan tohuma eşit bir şekilde dağılması ve yapışması sağlanmalıdır. İlacın tohum yüzeyine iyice yapışmasını sağlamak amacıyla en az 15 dakika karıştırılmalıdır. Yeşil aksam ilaçlamasında; bulaşmalar genellikle yaprak altlarından olduğu için özellikle yaprakların alt yüzeyleri ve bitkinin tümü iyice ıslanacak şekilde ilaçlanmalıdır. Toz ilaçlar ise sabahın erken saatlerinde yaprak çiğli iken atılmalıdır. Uygulamanın yapıldığı gün şiddetli yağış olmuşsa ilaçlama tekrarlanmalıdır. 
Nohut Antraknozu Hastalığında Kullanılabilecek Bitki Koruma Ürünleri İçin İl ve İlçe Müdürlüklerimize Başvurunuz…