NTB'den Üyelerine Dış Ticaret Bilgilendirmesi Semineri 

Nevşehir Ticaret Borsası Un Sektör Toplantısı Yapıldı

 

Nevşehir Ticaret Borsası tarafından, Un Fabrikaları sektöründe bulunan Borsa üyelerine " Dış Ticaret Eğitim ve  Bilgilendirme " konulu eğitim semineri verildi.

 

Nevşehir Ticaret Borsası Toplantı Salonu'nda Nevşehir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Salaş ve Ticaret Borsası Meclis Başkanı Aydın Karayılan Başkanlığında Dış Ticaret Uzmanı ve Danışmanı Türker Süzen tarafından gerçekleştirilen Dış Ticaret Eğitim ve Bilgilendirme Seminerine, Borsa Genel Sekreteri Uğur Aydoğan, Nevşehir Ticaret Borsasına kayıtlı Un Fabrikaları sektöründe bulunan firma sahibi ve çalışanının katılımı ile gerçekleştirildi.
 

19 yaşından beri ticaretle uğraştığını ve 21.yıldır Dış Ticaret işiyle iştigal ettiğini dile getiren SÖZEN İhracat yaparken dikkat edilmesi gereken noktalara değindi.

‘’İhracat yapanla yapmayan arasında fark var. Dış ticaretle uğraşanlarla hatta yeni ihracat işine girenlere Devlet her zaman yardımcı olur’’ mesajını  iletti.

Konuşmasına devam eden Türker SÖZEN , Un Fabrikaları sektöründe İhracat düşünen girişimci ve yatırımcılarımız için, Ulaşım-Nakliye konusunda  kesinlikle öyle  ‘’İstanbul’la Nevşehir arasında afaki bir fark yok’’ diye sözlerine ekledi.

Her şeyin patron ve işverende bittiğini dile getiren SÖZEN, rejimin amacı ve sağladığı yararlar hakkında bilgiler vererek görüşlerini örneklerle açıkladı.

Konuşmasına devam eden Türker SÖZEN un ticareti, buğday ticareti, real maliyetlerden düşülecek noktalara,  ödeme yöntemlerine, un sanayinde ihracat, satış ve tahsilat, genel durum ve bilgiler, ihracat için şirket yapılanması hakkında bilgiler veren SÖZEN ‘’ Türkiye içinde Rus buğdayını kepek fiyatına satıldığını’’ belirterek konuşmasını bitirdi.
 
“Korkmayın, sahaya inin”

 

Dış Ticaret Danışmanı ve Uzmanı Süzen, katılımcılara tecrübelerini paylaştı. “İhracatta her başarının arkasında iyi bir ekip var” diyen Süzen, “Önce iyi bir ürün ve iyi bir ekip lazım. Ardından reklam, tanıtım, tasarım ve diğer faaliyetler geliyor. Bunların hepsi çok önemli” diye konuştu. Dış ticaret konusunda yıllar içerisinde Türkiye’de çok ciddi gelişmeler yaşandığını artık Nevşehir’de siz Un Sektör temsilcilerinin de sahaya korkmadan girmesi gerekir dedi.

 

Bir ürünü ihraç edebilmek için kalitenin önemli olduğunu aktaran Baltacı, “İhracattan önce, üretmek zorundasınız. Olmayan bir şeyi satamazsınız. Ama üretirken, rekabet etmek için kaliteye dikkat etmeniz gerekir. Aksi halde pazara bir kez ürün satarsınız, ikincisinde kapılar size kapanır” şeklinde konuştu.

 

İhracatta hızlı iletişim ve ulaşımın da çok önemli olduğuna dikkat çeken Süzen, bu imkanların 20 yıl önce Türkiye’de çok sınırlı olduğunu, en yakın ülkelere bile telefonla ulaşmanın çok zor olduğunu, teleksin en etkin iletişim yöntemi olarak kullanıldığını aktardı. İş dünyasının faksla 1980’li yıllarda tanıştığını söyleyen Süzen, şunları söyledi: “O yıllarda çok ciddi ulaşım sıkıntıları vardı. Gençliğin verdiği cesaretle bir yerlere gidiyorduk, ama buna rağmen günlerce düşünüyorduk. Fakat, bugün Türkiye ihracatı öğrendi. Dünyanın en ücra köşesine bile kolayca ulaşabiliyoruz. O zamanlar hayal bile edemeyeceğimiz, internet, telefon gibi gelişmeler şimdi sıradan şeyler haline geldi.”

 

Konuşmacı ve Dış Ticaret Uzmanı Türker Süzen, ayrıca ihraç edilecek ürünün her yere götürülemeyeceğini, bunun için ürünü tanıtan katalog ve broşürlerin, pazarlama ve fuarların çok önemli olduğunu da sözlerine ekledi.

               

Süzen Dış Ticaret konulu seminerde katılımcılara ana başlıklarıyla “İş Dünyası İçin Ticari Bilgiye Erişim”, “İhracat Mevzuatı”, “İhracatta Sağlanan Devlet Yardımları”,,“Türk Ürünlerinin Yurtdışında Markalaşması, Türk Malı İmajının Yerleştirilmesi ve TURQUALITY’nin Desteklenmesi ile Yurt Dışı Birim, Marka ve Tanıtım, AR-GE ve Tasarım Destekleri”,“Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi, Pazar Araştırması ve Pazara Giriş Desteği, Çevre Maliyetlerinin Desteklenmesi” Kalifiyeli Eleman konularında bilgi verdi.

 

Seminer sonunda soru-cevap bölümünde işletmelerin yaşadıkları sorunlar ve çözüm yolları görüşüldü.

Nevşehir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sayın İbrahim Salaş Seminer sonrası yapmış olduğu açıklamasında; Günümüzde, ihracat pazarlamasının başarı ile gerçekleştirilmesinde, yetişmiş uzman elemanlara sahip olmanın önemi açıktır. Dış ticaret ile ilgili kuruluşlarda çalışan elemanların; bu alandaki bilgi ve becerilerini geliştirmek, dış ticaretin hedeflenen düzeye ulaştırılmasında ve sağlıklı bir yapıya kavuşturulmasında ihtiyaç duyulan nitelikli iş gücünün yetiştirilmesine katkıda bulunmak amacıyla, Nevşehir Ticaret Borsamız tarafından  bu "Eğitim Programı" düzenlenmiştir dedi.

Salaş; Borsamız olarak sektör toplantılarıyla üyelerimizin ufuklarını açmayı planlıyoruz. Bu kapsamda daha önce yapmış olduğumuz Bölgemizdeki Un Fabrikaları Sektör Toplantısının devamı olarak gerçekleştirdiğimiz bu seminerde sektördeki üyelerimizin Dış Ticaret ve İhracat konusunda eğitim ve bilgilendirmelerine yardımcı olacak oldukça verimli bir toplantı yapmış bulunuyoruz. Konuşmacı Türker Süzen beye ve borsamız üyeleri ile tüm katılımcılara teşekkür ediyoruz dedi.

Nevşehir Ticaret Borsası Meclis Başkanı Sayın Aydın Karayılan da yapmış olduğu açıklamasında bu tür toplantıların bundan sonrada periyodik olarak devam edeceğini bildirdi.

Toplantıya katılan Nevşehir Ticaret Borsasına kayıtlı Üye Un Fabrikaları Temsilcileri de, Nevşehir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Salaş’a kendilerine yapmış olduğu  önderlik ve hizmetlerinden dolayı duydukları memnuniyeti  dile getirerek Teşekkür ettiler.