Günlerdir Nevşehir kamuoyunu meşgul eden ve Şubat ayında yapılması muhtemel Ticaret Sanayi Odası ve Ticaret Borsası seçimleri öncesinde Mevcut Başkan Arif Parmaksız 2013 başında yapılacak olan seçimlerde Başkanlık için tekrar aday olacağı iddiası gündeme bomba gibi düştü.

Parmaksız Yeniden Aday…

Nevşehir TSO Başkanı Arif Parmaksız, 29 Ağustos Çarşamba günü saat 14.00’te NTSO Başkanlığına yeniden adaylını resmen açıklaması bekleniyor.

 

Öte yandan Parmaksız ın ekibi olarak bilinen ve  aynı yasa gereği aday olamayacağı belirtilen Nevşehir Borsa Başkanı Tuncer Gök‘ün de adaylık için gün saydığı belirtiliyor.

 

Şimdi Kamuoyu şunu merak ediyor nasıl oluyor da Parmaksız yeniden aday olabiliyor.Dünden bugüne ne değişti ???

Aslında Kanun Açık…

2006’da çıkarılan TOBB Yasası’na göre, oda ve borsa başkanlarından 2 seçim döneminde aynı görevde yönetim kurulu başkanlığı yapanlar, 2 seçim dönemi geçmeden bir daha adaylığını koyamıyor. Dolayısıyla bu durumda Parmaksız ve Gök’ün de aday olmaları mümkün gözükmüyor.

 

Açıkçası bu konuda aslında değişen şu an ve bugün için hiçbir şey yok.Bu durum İki Dönem Başkanlık yapanların TOBB yasağı gereği aday olamayacağına ilişkin olarak yeni düzenleme umudu içinde olan

NTSO Başkanı Arif Parmaksız’ın Başkanlık için olası bir düzenleme için şimdiden Nevşehir kamuoyunda “Bende Varım” mesajı vermesi olarak okunuyor.Peki Parmaksız ve Gök adaylıklarını açıkladılar ve TOBB yasasında bekledikleri gelişme yaşanmaması ve yeni düzenlemeye gidilmediği anda o zaman ne olacak.
İşte o zamanda B planı uygulamaya sokulacak ve  Parmaksız’ın TOBB da ki görevini yeniden sürdürebilmesi için bu seferde Meclis Başkanlığı yada Borsa Başkanlığı gibi birimler için aday olmaları bekleniyor.

Ve bu durumda Tabi Başkanlık için aday olamayacak olan Parmaksızın kendisine alternatif destek vereceği sürpriz bir kişiyi de NTSO Başkanlığı için aday olarak destek vererek açıklamaları bekleniyor.

Dönelim şimdi eğer Yasa ile ilgili yeni bir düzenleme olursa ne olur ???

İşte o zamanda NTSO Başkanlığı için Arif Parmaksız ile Daha önce adaylığını açıklayan ve güçlü bir konsesyum kurarak Nevşehir de iş çevrelerince büyük destek gören Yakup Zağlanmış ile seçimlerde yarışacaklar.

Bu durumda Ticaret Borsası için de yine daha evvel adaylığını açıklayan Mustafa Çelebi ile Tuncer Gök yarışacaklar.

İşte belki de kaderin bir tecellisi olacak en ilgi çekecek olan bir diğer önemli konu ise;

Eğer Yasa ile ilgili yeni bir düzenlemeye gidilmesse,
Oda Seçimlerinde Arif Parmaksız ile İş Adamı Musa Ertaş’ın durumları ne olacak…! 

İşte böylesi bir durumda da iki dönem önce NTSO da Başkanlık için yarış veren Ertaş ile Parmaksız bir kez daha karşı karşıya gelme durumu söz konusu. Elbette eğer Parmaksız NTSO Meclis Başkanlığına adaylık düşünürse…

Son alternatif ise Parmaksız’ın NTSO Yönetim Kuruluna girmek için uğraş vermesi olarak değerlendiriliyor.

Oda Başkanlığına Kİmler veda edecek?

TOBB Yasası’na göre, bu dönem aday olamayacak isimler arasında İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, İSO Başkanı Tanıl Küçük, Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Koşmaz, Edirne Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Yardımcı, Ankara Ticaret Borsası Başkanı Faik Yavuz, Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Fahrettin Akyıl, Kayseri Sanayi Odası Başkanı Mustafa Boydak, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Celal Sönmez ile Nevşehir Ticaret ve sanayi Odası Başkanı Arif Parmaksız ile Borsa Başkanı Tuncer Gök de bulunuyor.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne bağlı odalarda önümüzdeki yıl muhtemelen Şubat ya da Mart ayında yapılacak seçimler hareketli geçecek gibi görünüyor.

Nedeni ise açık.

Şimdiden yapılan çalışmalar.

Aslında Oda seçimleri bu yılın Kasım ayında yapılacaktı.

Söz ettiklerim Sanayi Odası, Ticaret Odası, Ticaret Borsası gibi kuruluşlar.

Çünkü bunlar TOBB yani Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğine bağlı.

TOBB da ülkenin en büyük sivil toplum kuruluşlarının başında geliyor.

Önümüzdeki yıl Mayıs ayında da TOBB’un Genel Kurulu’nun yapılması gerekiyor.

Yasa gereği şu andaki TOBB Başkanı ile bir çok sanayi ve ticaret odalarının başkanları iki dönem başkanlık yaptıkları için aday olamıyorlar, bunun da TOBB yönetimini yüzde 70 oranında değiştireceği konuşuluyor.

Her neyse biz gelelim Nevşehir’e.

Mevcut yasaya göre Nevşehir Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Arif Parmaksız ile Nevşehir Borsa Başkanı Tuncer Gök tekrardan aday olamayacak .Düzenleme olursa ancak o zaman önleri açılacak.Olası düzenleme için şuan için bir gelişme olmamamsına rağmen Bayram sonrası Parmaksızın adaylığını açıklaması kamuoyunda farklı şekillerde yorumlanıyor.

 

Nevşehir de Borsa seçimleri zaten ileriden beri pek hareketli olmuyor, kendi aralarında gerçekleştiriyorlar. Ama onlarda da bu dönem Mustafa Çelebi’nin Gök’e karşı aday çıkması dolayısıyla bir hareketlilik gözleniyor, başka aday olur mu veya bu dönem olur mu onu da bekleyip göreceğiz.

FİB Haber Merkezi olarak Nevşehir'imiz için hakkımızda hayırlı olanın kazanmasını diliyoruz.