Ekim Ayı Meclis Toplantısı’nda konuşan NTSO Yönetim Kurulu başkanı Parmaksız:

 

“YENİ BÜYÜME MODELİ TASARLANMALI”

NTSO EKİM AYI  MECLİS  VE MESLEK KOMİTELERİ TOPLANTISI YAPILDI

 

Nevşehir Ticaret ve Sanayi Odası  Ekim  Ayı Olağan Toplantısı  bu ay Meslek Komiteleri toplantısı ile müşterek yapıldı.

Nevşehir Ticaret Odası Meclis Salonu’nda yapılan toplantıya Meclis Üyeleri,Meslek Komitesi Başkanları,üyeleri ve Disiplin Kurulu Üyeleri katıldı.

Toplantının açış konuşmasını yapan  Meclis Başkanı Seyit İnce,  Ticaret Odası’nın kurumsal yapı  dışında aile yapısı mantığı ile çalıştığını, meslek komitelerinin mesleki problemlerini ve çözüm önerilerini toplantıları beklemeden  yönetime iletebileceğini dile getirdi.

Daha sonra söz alan Nevşehir Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı  Arif Parmaksız’da  ekonomi,siyaset ve dış politika konusunda  bir değerlendirme yaparak, 2009 yılında küresel  krizden etkilenen Türkiye’nin kısa sürede bir toparlanma sürece  geçirerek,en hızlı büyüyen ekonomiler arasına girdiğini dile getirdi.

2013 yılının ilk yarısında  iç tüketimde ılımlı bir canlanmanın göze çarptığını  kaydeden NTSO Başkanı Arif Parmaksız, “İlk çeyrek büyümesi yüzde 2,9 iken ikinci çeyrek büyümesi beklentileri aşarak yüzde 4,4 oranında gerçekleşti. Böylece yılın ilk yarısında ortalama büyüme oranı yüzde 3,7’ye yükseldi.

Sektörler açısından büyümeye en yüksek katkının ticaret ve finansal hizmetler sektöründen geldiğini görüyoruz.

Ticaret sektörü yüzde 6, finansal hizmetler yüzde 8 büyüdü. İnşaat sektöründe de canlanma var ve buradaki büyüme yüzde 7’ye ulaştı. En hızlı büyüyen sektör ise yüzde 15 ile turizm sektörü oldu.

Harcama tarafında baktığımızdaysa özel tüketimin ilk çeyreğe göre tempo artırdığını, ancak özel yatırımın hala toparlanmadığını görüyoruz.

Türkiye olarak karar vermemiz gerekiyor. Yıllık 3-4 civarında vasat büyümeye razı olacak mıyız? Bu durumda istihdam ve kalkınma gibi yapısal sorunlara nasıl çözüm bulacağız? Vasat büyümeye razı olmayacaksak daha fazla büyümek için gerekli olan kaynağı nasıl bulacağız?

Bu soruların cevabı şimdiki gibi dışarıdan kaynak gelmesine bağlı olmayan, devlette ve ekonomide kurumsallaşmayı öne çıkaran, yurtiçi üretimi ve tasarrufları çoğaltmaya yönelik yeni bir büyüme modelinin tasarlanmasından geçiyor.” Şeklinde konuştu.