Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Körfez İşbirliği Konseyi Odaları Federasyonu (FGCCC) tarafından Bahreyn'in başkenti Manama'da "TOBB-Körfez İşbirliği Konseyi 2. İş ve Yatırım Forumu" düzenlendi.

Foruma NTSO Başkanı M.Arif  PARMAKSIZ, Başkan Yardımcısı M. Ali ÖBEKLİ ve ÜRGÜP TSO Başkanı Ahmet Aydın’da katıldı.

Forum hakkında değerlendirme yapan PARMAKSIZ; “ Körfez ülkelerinden 500 Türkiye’den 250 iş adamının katıldığı forum Türkiye’nin Pazar payını artırması dış ticaretini artırması için büyük öneme sahip, bizde Nevşehir olarak bu foruma Ürgüp TSO Başkanımız Ahmet Aydın ve Odamız Başkan Yardımcısı M. Ali Öbekli ile katıldık, malumunuz Mehmet Ali Bey’in firması NEVSAC Türkiye’nin ilk bin sanayi kuruluşundan biri, onun burada bulunması ilimiz sanayi imalatı açısından büyük önem taşıyor. Ayrıca ilimiz yatırım imkanlarını da anlatma fırsatı bulduğumuz forum  İslam Ülkeleri Tercihli Ticaret Anlaşması’nın hayata geçmesi ile birlikte çok daha büyük öneme sahip olacak. Ümidimiz Körfez ülkeleri ile olan ticaretimizin ilerleyen yıllarda hak ettiği seviyeye ulaşması ve bu paydan Nevşehir ticaret, sanayi ve turizminin hak ettiğini alması.” diyerek foruma katılımlarından dolayı değerli iş adamlarına teşekkür etti.

Türkiye'de 15 Temmuz'da FETÖ tarafından darbe girişimi yapıldığını hatırlatan Hisarcıklıoğlu, "Milletimizin feraseti bir kez daha galip geldi. Türkiye bugün eskisine göre daha güçlü hale geldi. Ekonomimiz güçlenmeye devam ediyor. Bugün Türkiye ile iş yapmak her zamankinden daha kazançlı hale geldi. Bu sıkıntılı günlerimizde ülkemize ilk destek mesajları Körfez ülkelerinden geldi." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin Körfez ülkeleri ile daha yakın çalışmak, ortaklıklar kurmak istediğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, mevcut rakamların iki tarafın da potansiyelini göstermediğini, potansiyelin daha büyük olduğunu söyledi.

Üçüncü ülkelerde işbirliği yapma imkanı bulunduğuna da dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti: "Gerçeği kazanca çevirmek için atmamız gereken çok önemli somut iki adım var. Bunlardan biri Türkiye ile Körfez ülkeleri arasındaki STA. Biz yıllardır bunun hayata geçmesini istiyoruz. Gelin bu 53 milyonluk Körfez’e, 80 milyonluk Türkiye’yi de ekleyelim 133 milyonluk bir pazar olalım. 1,5 trilyon dolarlık güce Türkiye’yi de ekleyelim, 2,5 trilyon dolarlık bir ekonomik güç olalım. Bunun için Körfez ülkeleri ile Türkiye arasındaki serbest ticaret anlaşmasını artık daha fazla gecikmeden hayata geçirelim. Şimdi tam bunun zamanı. İslam Ülkeleri Tercihli Ticaret Anlaşması'nı da hayata geçirmemiz lazım. İslam coğrafyasında tam 1,5 milyar insan var. Müthiş bir güç, müthiş bir fırsat. Anlaşmanın yürürlüğe girmesi için çok küçük bir adım kaldı. Körfez İşbirliği Konseyi ülkeleri, taviz listelerini güncelleme işlemini tamamlasa, bu anlaşma yürürlüğe girecek. Bunu da hemen yapalım."
 
-Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci de forumun Türkiye ile Körfez ülkelerinin ticari, ekonomik ilişkilerin güçlendirilmesi, geliştirilmesi, yeni yatırım imkânlarının tespit edilmesi bakımından önemli olduğunu belirtti.
 
Kendileri için Körfez İşbirliği Konseyinin özel bir önemi olduğunu dile getiren Tüfenkci, söz konusu ülkelerin bu coğrafyada ortak bir tarihi, kültürü ve kaderi paylaştığını, ülkeler arasında sağlam bağların bulunduğunu söyledi. 

Ortak amaçlarının bölgede barış ve istikrarın hakim kılınması, güvenliğin geliştirilmesi, refahın yaygınlaştırılması olduğunu vurgulayan Tüfenkci, bu amaç doğrultusunda çabaların, enerjilerin ve tecrübelerin birleştirilmesi gerektiğini kaydetti.  

İş adamlarına seslenen Tüfenkci, şöyle konuştu: "İki kardeş nasıl kazanırsa, nasıl kazanması gerekiyorsa o şekilde hareket ederek, gerek ikili ilişkilerle ticaretimizi geliştirmeye gerekse ortak yatırımlarla üçüncü ülkelere yönelik yatırımları hep birlikte gerçekleştirebiliriz. Bu anlamıyla Türkiye tecrübelerini sizlerle paylaşmaya hazır. Her türlü yatırım ortamını hazırlama noktasında Türkiye Cumhuriyeti olarak her türlü bürokratik engeli kaldırmaya, sizlere yatırım ortamı hazırlamaya ve önünüzdeki engelleri birer birer ortadan kaldırmak için bütün çaba ve gayreti göstermeye hazırız."
 
-"Türkiye, Körfez ülkeleri için güvenli liman olabilir" 
Bahreyn Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Khalid Al Moayyed, forumda Türkiye ile ekonomilerde ilişkilerde gerçek bir sıçrama yapmak istediklerini belirterek, birtakım zorluklarla mücadele etme konusunda forumun kendilerine ışık tutacağını söyledi. 

Moayyed, forumda projelerin finansmanı, kamu ve özel sektör yatırımlarının teşvik edilmesi, sağlık turizminin geliştirilmesi, enerji kaynaklarının çeşitliliği, gıda, içme suyu güvenliği gibi birçok konunun gündeme geleceğini ifade ederek, "Amacımız Türkiye ile tam ortaklığa gitmektir." dedi. 

Katar Ticaret ve Sanayi Odası BaştanıShaikhKhalifa bin Jassim Al Thani de Körfez ülkeleri ile Türkiye arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesinin önemini vurgulayarak, "Türkiye, Körfez ülkeleri için güvenilir bir liman olabilir." ifadelerini kullandı. 

Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi Genel Sekreteri Abdüllatif Al Zayani ise karşılıklı ticaretin ve yatırımların değerlendirilmesi konusunda ülkelerin ekonomik katma değerini sağlayacak işbirliğine gidilmesi gerektiğini, özelleştirme, turizm yatırımları gibi birçok konuda bütüncül ortak bir portrenin çıkması gerektiğini söyledi.