Başbakan Yardımcısı Sayın Numan KURTULMUŞ ve AK Parti Nevşehir Milletvekili TBMM Başkanlık Divanı Üyesi Sayın Mustafa AÇIKGÖZ; Cumhurbaşkanlığı himayesinde Kalem Vakfı tarafından, Anadolu'nun manevi mimarlarından Hacı Bayram-ı Veli'nin hayatı, tasavvufi görüşleri, dil ve edebiyatı ile dönemindeki Ahiler ve diğer tarikat temsilcileriyle olan ilişkilerinin ele alınacağı 2. Uluslararası Hacı Bayram-ı Veli Sempozyumu'nun açılışına katıldı.
 
Kurtulmuş burada yaptığı konuşmasında; “ Anadolu topraklarında Müslümanlığın yerleşmeye başlaması 1071’den öncedir. Alparslan Gazi’nin Anadolu’yu fethinden öncedir. Horasan erenleri vasıtasıyla bu gerçekleşmiştir. Anadolu ve Rumeli topraklarının her tarafına yayılmışlardır. Çünkü tek başına marifetullahtan uzak bir şekilde tek başına bilmek bir mana ifade etmiyor. Bilginin iki temel diğer faktörlerde desteklenmesi lazım. Bilgi eğer hikmetsizse bir anlam ifade etmez. Bilgi eğer irfansızsa yine bir anlam ifade etmez. İrfanda insanın kendisinin, yaratılanın karşısında kendisinin eksikliğini bilmesidir. İrfan geleneği dediğimiz bu gelenek Horasan erenleriyle birlikte başlamış ve Anadolu topraklarında asırlardır böyle bir nakış gibi işlenmiştir.

İslam’ın büyük çıkışı dediğimiz Horasan Erenlerinin Hicri 7. asırda ortaya koymuş olduğu, tabiri caizse İslam’ın irfan geleneğinin yeniden mayalanarak yeniden vücut bulduğu bir hazırlık dönemi söz konusudur. İrfan geleneği ya da gazavat ehlinin İslam dünyasına yeniden ayar verdiği, İslami geleneğin yeniden Hazreti Peygamberin sahih çizgisine doğru çekmeye çalıştığı bu dönem Anadolu toprakları için en bereketli dönemi oluşturmuştur. Bu gelenek Türkiye’nin her yerinde Anadolu ve Trakya topraklarının Rumeli topraklarının her yerinde varlığını sürdürüyor" dedi.

"İslamofobi falan demeyelim açık bir şekilde bugün dünyada İslam karşıtlığı, düşmanlığı vardır."
"Özellikle irfan geleneğine bugün İslam’ın çeşitli saldırılar altında olduğu günümüzde her zamankinden daha çok ihtiyacımız var" diyen Kurtulmuş; birliğe, beraberliğe ve kardeşliğe vurgu yaptı.
 
Sempozyumun açılış töreninden sonra Başbakan Yardımcısı Sayın Kurtulmuş, AK Parti Nevşehir Milletvekili TBMM Başkanlık Divanı Üyesi Sayın Mustafa AÇIKGÖZ’ e katkılarından dolayı teşekkür plaketi takdim etti. AÇIKGÖZ yaptığı açıklamada, “Yurtiçinden ve yurtdışından gönül mimarı Hacı Bayram-ı Velî ‘ yi anlamak ve anlatmak üzere burada bulunan haziruna şükranlarımızı sunuyoruz. İslam dini sevgi ve kardeşlik dinidir. Bizim inancımızda, devlet geleneğimizde ayrıştırma yoktur. Birlik, beraberlik, kardeşlik vardır. Bizler ‘Yaratılanı, Yaradan’ dan ötürü severiz.’, bir olacağız, iri olacağız, diri olacağız, sevgi ve barışı hep birlikte dünyaya hakim kılacağız.” dedi.