30.09.2013-02.10.2013 Tarihleri arasında yapılan kongrede Derinkuyu İlçe Kaymakamı Mithat Can KUTLUCA katılımcılara Denikuyu Fasulyesini ve Derinkuyu İlçemizde son zamanlarda yapılan modern tarım teknikleri hakkında katılımcılara bilgi verdi...
1-3 Ekim 2013 ‘I. Orta Asya Modern Tarım Teknikleri ve Bitki Besleme kongresi Bişkek KIRGIZİSTAN


ORTA ASYAYA TARIMSAL İŞBİRLİĞİ ATAĞI

Türkiye’nin; ortak dil, tarih ve kültürel bağlarının bulunduğu ata yurdu Orta Asya ülkelerine T.C. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve T.C. Başbakanlık Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) öncülüğünde tarımsal işbirliği atağı başlatıldı. Bu çerçevede, İstanbul Milletvekili İçişişleri Komisyonu Başkanı Feyzullah Kıyıklık, Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Sabahattin Balcı ile Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi ve Kongre Başkanı Prof.Dr. Mehmet Rüştü Karaman Bakan Eker'i ziyaret ederek, kendilerini 1-3 Ekim 2013 tarihlerinde Bişkek-Kırgızistan'da gerçekleştirilecek ‘I. Orta Asya Modern Tarım Teknikleri ve Bitki Besleme’ kongresi ve fuarının açılışına davet etti.



Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sn. Mehmet Mehdi Eker’e gerçekleştirdikleri çalışma ziyaretinde Kongre onursal başkanı ve Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Sebahattin Balcı öncelikle toplantıya göstermiş oldukları ilgi ve destekten ötürü başta sn. Bakanımız olmak üzere diğer ilgili kurum ve kuruluşlara teşekkür ederek, kongre hazırlık çalışmaları hakkında bilgi verdi. Prof.Dr. Balcı; Manas Üniversitesi’nin çok kısa zamanda büyük atılımlar gerçekleştirdiğini, bulundukları bölge ve civar ülkeler için örnek bir kampus ve bilimsel eğitim-araştırma merkezi haline geldiklerini, tüm bu çalışmalarında T.C. Devletinin her zaman yanlarında yer aldığını, başlatmış oldukları uluslararası çalışmalar ve farkındalıklar çerçevesinde bu önemli kongreye de hazır olduklarını, bundan sonraki dönemde de çalışmalarına aynı hızda devam edeceklerini ifade ederek, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanımız sn. Mehmet Mehdi Eker’i Kongre’nin açılışına davet ettiler.

Bakanımız sn. Mehmet Mehdi Eker ise yapmış oldukları konuşmada ‘Bakanlık olarak kardeş Orta Asya ülkeleri ile her alanda güçlü iş birliklerine her zaman önem verdiklerini, kendilerinin de Kırgızistan’a bizzat giderek incelemelerde bulunduklarını ve ikili görüşmeler gerçekleştirdiklerini, düzenlenecek olan bu toplantının öncelikle toplantıya ev sahipliği yapacak olan bölgeye ve komşu ülkelere tarımsal alanda kazanım ve katkılar getirmesini temenni ettiğini, bu önemli toplantının modern tarım uygulamaları alanında pratiğe yönelik çalışmalara ve güçlü işbirliklerinin oluşmasına da mutlaka katkı sağlaması gerektiğini, kongrede bakanlık çalışmalarının da örnek bir model olarak sunumunun yararlı olacağını belirttiler. Bakan Eker ayrıca, Bakanlık olarak kongre ön hazırlık çalışmalarında organizasyon ve bilim komitesinde geniş bir yelpazede yer aldıklarını, bundan sonraki süreçte de toplantıyı önemsediklerini ve destekleyeceklerini, kendilerinin de bizzat kongre açılışına katılacaklarını ifade ettiler.



Kongre başkanlığını yürüten Gaziosmanpaşa Üniversitesi Öğretim Üyesi Bitki Besleme A.B.D. Başkanı Prof.Dr. Mehmet Rüştü Karaman ise, ‘Başta Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Ticaret ve Sanayi Bakanlığı, Başbakanlık Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Başbakanlık Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu, Türk Dünyası 2013 Kültür Başkenti Eskişehir Valiliği, Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü, ETİMADEN, ICARDA, Türkiye Toprak Bilimi Derneği, Gübre Üreticileri ve İthalatçıları Derneği, Tarım Makinaları Derneği, Akdeniz İhracatçılar Birliği olmak üzere daha pek çok kurum ve kuruluşların katılımları ile çok geniş ve seçkin bir kadro ile Orta Asya ülkesinde ilk defa gerçekleştirilecek olan bu önemli bilimsel toplantıya, şimdiden 300’ü firma-özel sektör temsilcisi ve 700’ü akademisyen olmak üzere 30’a yakın ülkeden 1000’in üzerinde katılım talebi geldiğini, başlangıçta yalnız akademik olarak planlamış oldukları bu toplantının, özel sektör ve iş dünyasından gelen yoğun talep üzerine bir kongre-fuar çalışmasına dönüştüğünü, gösterilen bu yoğun ilgiden ötürü kendilerinin de onur duyduklarını ifade etti. Prof.Dr. Karaman; ‘Kongrenin temel amacının, modern tarım alanında yapılan farklı disiplinlerdeki tarımsal araştırmaların ve bu alanda geliştirilen yeni tekniklerin ortak bir platformda sunulması, deneyimlerin paylaşılması ve karşılıklı işbirliği çalışmalarının geliştirilmesi olduğunu, kongrenin ayrıca, Türkiye-FAO bünyesinde yürütülmekte olan Türkiye ve Orta Asya ülkelerinde tarımsal yenilik sistemlerinin güçlendirilmesi çalışmalarına da önemli katkılar sağlayacağını, düzenlenecek olan bu kongre ile tarımsal üretim sorunlarının tartışılması ve bitkisel üretimde verim ve kalitenin artırılmasına yönelik ortak kararlar alınmasının hedeflendiğini ‘ifade etti.

Toplantıda Kongre Genel Sekreteri Doç.Dr. Mehmet Zengin, Kongre Teknik Koordinatörü Mehmet Soyupak ile birlikte Bitkisel Üretim Genel Müdürü Mevlüt Gümüş, Tarım Reformu Genel Müdürü Gürsel Küsek, Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Şahin, Yiğit Akü ve Yiğit Fidan Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Yiğit ve Yönetim Kurulu Üyesi Osman Çakır’da hazır bulundular.