Nevşehir Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M. Arif Parmaksız,  Nevşehir’de faaliyet gösteren Turistik Halı  sektör temsilcileri ile bir araya gelerek  2015 turizm sezonu öncesi çözüm bekleyen sektörel problemler konusunda fikir alışverişinde bulundu.

Toplantıda  Halı sektöründe faaliyet gösteren Nevşehir Ticaret ve Sanayi Odası Üyeleri,  halı sektörünün geldiği nokta hakkında kapsamlı bir bilgi sunumu gerçekleştirirken, shopping turizmi olarak adlandırılan sektörlerinin  Kapadokya Turizmi’ne olan katkılarını da dile getirdiler.

Gerek Bölge tanıtımı, gerekse turizmin diğer sektörlerine çarpan etkisi oluşturduklarını  ifade eden  sektör temsilcileri yurt dışından uygun fiyatlarla ithal ettikleri ürünleri  yüzde 90-95 oranında ülkeye gelen turistlere satış yolu ile  ihraç ettiklerini ve  böylelikle cari açığın kapatılması yönünde hizmet verdiklerini ifade ettiler.

Ürgüp Ticaret Odası Başkanı Ahmet Aydın’ın da bulunduğu  toplantıda  konuşan Nevşehir Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı M. Arif Parmaksız da  Nevşehir Ekonomisi’nin lokomotif sektörünün turizm olduğunu hatırlatarak, “Nevşehir Turizmi’nin gelişmesi  Nevşehir’e dolayısıyla Türk Ekonomisine  döviz girdisinin artması demektir. Bu noktadan  hareketle  turizm sektörü ile ilgili tüm sorunları yakından takip ediyor çözüm önerilerini sektör temsilcileri ile tartışarak, üst makamlara iletiyoruz.” Dedi.

Sektör temsilcileri özellikle  şubat ayı itibariyle   “İthalat Rejimi” kararına ek karar ile halıcılık sektöründe yurt dışından ithal edilen  halılara  yüzde 50 oranında ilave gümrük vergi getirilmesinin sektörü sekte vurmasının ötesinde  bu sektörü bitireceğini dolayısıyla kaybedenin Kapadokya ve Nevşehir olacağını ifade ettiler.

NTSO Yönetim Kurulu Başkanı   Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilecek olan 8.  Türkiye Ticaret ve Sanayi Odası Şurası’nda bu konuyu özellikle dile getirerek çözüm arayacağını  belirterek, Ekonomi Bakanlığı yetkilileri ile  konu hakkında görüşmeler yaparak çözüm arayacağını ayrıca  halıcılık sektörünün önde gelen diğer illeri olan  İstanbul, Antalya ve Denizli gibi  diğer illerin Ticaret Odaları ile de lobi faaliyetleri çalışmalarına öncülük edeceğini vurguladı.