Dünkü haberimizde gurbetçi bir aracın yanlış parkını konu etmiştik. Sosyal medyada ve sitemize gelen trafik kurallarını sadece gurbetçiler yapıyormuş algısı oluştuğu yönündeki haklı yorumlara istinaden trafikte her zaman karşılaştığımız ortak sorunumuz pat patı konu ettik.

Ürgüp ve Köylerinde sıkça kullanılan Sadece tarım alanlarında, trafiğe çıkmama şartı ile kullanılmasına izin verilen ’pat pat’ adlı motorlu araçlarla karayollarına çıkılması tehlike saçıyor. Plakası olmayan bu araçlara ceza da verilemiyor.

Trafiğe çıkmaları yasak olan ‘pat pat’ adlı motorlu tarım araçlarının, kurallara aykırı kullanıldığı için trafik kazalarına neden olduğu belirtildi. 

Ürgüp’te kullanılan ‘pat patların, kontrollerinde de güçlük çekiliyor. Yetkililerden edinilen bilgiye göre, ‘Pat pat sürücüleri pat pat ile trafiğe çıkmasının yasak olduğu konusunda uyarılıyor, sadece tarımda kullanılması öneriliyor. 2009 sayılı Karayolları ve Trafik Kanunu’nun 18. maddesine göre bu tür araçlar sadece bağda, bahçede ve tarımda kullanılabiliyor. Yollarda ise sadece tarımla ilgili taşıma yapmasına izin verilebiliyor. Yasak olmasına rağmen yolcu taşınmasında kullanılınca da kazalara davetiye çıkarıyor.”

 

Herhangi bir kaydı bulunmayan bu araçlara trafik ekipleri, plakası olmadığı için ceza da kesemiyor. Ekipler, ancak ‘pat pat’ları geçici olarak trafikten men edebiliyor. Yetersiz denetim yüzünden karayollarına da sık sık çıkan ‘pat pat’ları, zaman zaman çocukların da kullandığı gözleniyor.

Ölümlü veya yaralamalı bir pat pat haberi yapmak ve biz bu konuyu ele almıştık demek istemiyoruz.

Haber:Faruk Özzengin