Nevşehir Ziraat Odası Başkanı Mustafa Ekiz, pazarda 2,5 liradan satılan patates piyasasının oturmuş bir durumda olduğunu söyledi. 
Nevşehir üretimi patatesin depo çıkışının 1 lira 30 kuruş ile 1,5 lira; Sivas, Konya ve Çorum’da üretilerek burada depolanan patatesin ise 1 lira 80 kuruş ile 2 lira arasında depo çıkışı fiyatı olduğunu kaydeden Ekiz, bu fiyatlarla üretici ile tüketicinin dengelenmesinin sağlandığını ifade etti. Depoların patatesle dolu olduğunu söyleyen Ekiz, “Nevşehir’de binin üzerinde büyük, bin civarında da çiftçinin kendi çabalarıyla oluşturduğu küçük ölçekli depolarımızda patates vardır. Şu anda piyasaya patates verilmesinde herhangi bir sıkıntı yoktur. Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı yetkililerinin gelerek depolarımızda inceleme yapmalarından bu yana patates piyasası oturdu. Depolarda hummalı bir çalışma var. Tüketiciye ulaşacak ürünü yetiştirmek için gayret ediliyor.” dedi.

"20 MART'A KADAR PATATES YETER"

Depolarda Türkiye’ye 20 Mart'a kadar yetecek patates bulunduğunu söyleyen Ekiz, “Depolarda Bakanlık yetkililerinin geldiği sıralarda 700 bin ton civarında patates vardı. Türkiye’nin tüketimine baktığımızda bu miktarın 20 Mart'a kadar yeteceğini tespit etmiştik. Şu ana kadar ne kadar satıldığını bilmemekle beraber sözümüzde duracağız. 20 Mart'a kadar tüketiciye yetecek patates vardır. Depocularımız 2 ile 2,5 lira depo çıkış fiyatı koyarak tüketiciye 5 liraya yedirme gibi bir hesabında değildir. Bunu da pazarda 2,5 ile 3 lira arasında yapılan satıştan anlıyoruz. Depo çıkışları böyle giderse sektör ayakta kalır. Bu nedenle ithalata karşı çıkmıştık, yine çıkıyoruz. Kesinlikle ithalat değil, çözüm üretimin planlanması ve üreticinin desteklenmesinde, girdilerin azaltılmasındadır. Devletimiz gübre, elektrik, mazot gibi giderleri artırmazsa biz üretici ile tüketici arasındaki dengeyi sağlarız.” diye konuştu.

"KARABORSACI BIR ZIHNIYETE SAHIP DEĞILIZ"

Öz Güngör Tarım Şirketi Direktörü Asım Taşçı, depocular ve patates toptan ticareti yapanlar olarak kesinlikle fiyatların artmasından yana tavır almadıklarını söyledi. Şirket olarak Sivas ve Konya ağırlıklı ekim yaptıklarını, taze patatesi de Adana bölgesinde yetiştirdiklerini anlatan Taşçı, “Elimizde yeni mahsul patates yetişinceye kadar yetecek şekilde ürünümüz bulunuyor. Amacımız üretici ile tüketicinin memnun olacağı bir fiyatın oluşmasını istiyorduk. Karaborsacılık gibi bir zihniyetimiz yok. Ülke genelinde üretilen patatesler Nevşehir’de depolanıyor. Burası patatesin merkezi durumunda bulunuyor. Elimizden geldiği kadar makul fiyatlara ürünü satmaya çalışıyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.