NEVŞEHİR(MHA) Patates Üreticilerine yönelik Hastalık Zararlılarla mücadele ve Yetiştiriciliği konularında Nevşehir de Eğitim Toplantısı düzenlendi.

Toplantıya Ankara Zirai Mücadele Merkez Araştırma Enstitüsü, Niğde Patates Araştırma Enstitüsü uzmanları katılarak eğitim verdiler.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Okan Yılmaz, Nevşehir'in patates üretimi bakımından önemli bir konuma sahiptir.  Nevşehir'in patates üretiminin son yıllarda azaldığına, tüm olumsuzluklara rağmen  patateste iddialı, Nevşehir ayrıca  doğal  yer altı depolama kapasitesine sahiptir. Bu depolar burada olduğu müddetçe patatesin nerede üretildiği önemli değil. Nevşehir'in patates üretiminin yanında patatesin depolanması konusunda da söz sahibi bir il olduğunu, bölgede tüf kayaların oyulması ile yapılan binin üzerindeki doğal soğuk hava deposunda 1,5 milyon ton patatesin depolanabildiğini vurguladı. Türkiye'de kayadan oyma depolara sahip tek ilin Nevşehir olduğunu söyledi.                             

Üreticilerin, patatesi üst üste ekmesinin üretimi olumsuz etkilediğini, Patatesin birçok hastalığı ve birçok zararlısı var. Bilimsel, tekniğine, ekonomiye uygun ekim yapmak iradesi de çiftçilerin elinde. Siz bu iradeyi uygun kullanmak zorundasınız. Dengeli ve planlı, elimizdeki arazilerin bir kısmını bu sene bir kısmını diğer sene ekelim, arazi ve toprakları dinlendirmiş olalım. Patates üretilen arazilerde alternatif ürün yetiştirme şansımız da var. Fasulye, kabak çekirdeği gibi birçok ürün var. Bunlarla da riski azaltabiliriz."

Yılmaz; Çiftçilerin üretim sahasında yaptığı hatalara dikkati çeken şöyle devam etti:

"Üreticilerimizin yüzde 80'i hatayı bile bile yapıyor. 'Babamdan böyle gördüm' anlayışıyla hareket ediliyor. Yağmur yağarken patatesin sulandığını biliyorum. Kaynaklarımız sınırsız değil. Hele toprak kaynağımız hiç sınırsız değil. Nevşehir toprak itibarıyla çok kaliteli ancak bilinçsiz üretim nedeniyle toprak ve patates zarar görüyor. Biz toprağa dinlenme hakkı tanımadık toprak da bize küstü" dedi.

Konu uzmanlarının sunumlarıyla toplantıya devam edildi.