Nevşehir Ticaret Borsasın da yapılan toplantıda, uzun süredir devam eden Patates Mikrobiyoloji Laboratuvarını Nevşehir de kurulması yönündeki, Tarım Bakanlığı nezdindeki çalışmalar masaya yatırıldı.

Nevşehir Ticaret Borsası toplantı salonunda düzenlenen toplantıya, TBMM Divan Katip Üyesi, AK Parti Nevşehir Milletvekili Mustafa AÇIKGÖZ, TÜSİAB Yönetim Kurulu Üyesi Ökkeş YILDIRIM, Nevşehir Birlik Vakfı Başkanı Muzaffer LEBLEBİCİ, Nevşehir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim SALAŞ, Yönetim Kurulu Üyesi Sunay ÖZDEMİR, Genel Sekreter Uğur AYDOĞAN ve sektör temsilcileri Ali KÖYBAŞI, Mustafa BOSTAN, Tarım İl Müdürü Okan YILMAZ ve diğer il müdürü yetkilileri Hüsnü BAŞ ve Selami ÇELİK katıldı.

Analiz yapabilme yetkisinin Türk Tohumcular Birliğine devri ile start alacak olan çalışma, kurulacak olan şirket ile özel sektördeki dinamizm ile aktif olarak çalışma hayatına geçirilecektir. Bu bağlamda Uluslararası geçerliliği olan Hollanda veya İskoçya örneklerinden bir model tercih edilmesi düşünülüyor. Bu hususta çalışmaları takip eden, icra kurulu gibi hareket edecek bir komisyon, gelişmelere göre önümüzdeki günlerde organize edilip hayata geçirilecektir.

Bugüne kadar ki alt yapı hazırlıklarınında konuşulduğu toplantıda 7 Şubat 2017 tarihi için Tarım Bakanlığı Müsteşarlığından bir randevu alınması planlanmış ve konunun son halinin yetkililere aktarılarak, gerekli desteğin alınması ve çalışmaların Bakanlık nezdinde hızlandırılması kararlaştırılmıştır.

Konu hakkında açıklamada bulunan Nevşehir Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Salaş, Toplantı sonrası alınan kararları şu şekilde özetledi.

Nevşehir Milletvekili Mustafa Açıkgöz’ ün eşliğinde 7 Şubat 2017 tarihinde Tarım Bakanlığı Müsteşarı ile görüşülecek, çıkacak neticelere göre Mikrobiyoloji Laboratuvarının çalışmalarını organize edecek bir çalıştayla, konuyu takip edecek heyet teşkil ettirilecek.

2003 yılında da benzer bir metot ile Borsa bünyesin de Toprak Araştırma Enstitüsünden, laboratuvarların analiz yapabilme yetkisi alınarak Türkiye de ilk örneklerinden biri olan Nevşehir Ticaret Borsasın da hizmete açılmıştı. Tarih tekerrür edecek ve Patates Mikrobiyoloji Laboratuvar hedefimiz de inşallah ilimiz Nevşehir'de hayata geçirilecektir.

Yıllık yaklaşık 450.000 analizin yapılacağı Laboratuvar, 8-10 milyon TL tutarında olup, yaklaşık 100 ila 150 kişiye istihdam sağlanması beklenmektedir.

Bu birlikteliğin, sektörde daha etkin çalışmayı sağlayacağı ve yaklaşık 250.000 ton tohumun yetişmesi ve kalitesinin artmasını sağlayacağı bekleniyor. Ayrıca bu heyetin patates sektöründe ulusal ekonomi açısından farklı yatırımlara da yön vermesi bekleniyor. Örneğin asıl ihtiyaç olan ve ülkenin cari açığın kapatılması vesile olacak, yatırımların önünün açılmasında da Tarım ve Ekonomi Bakanlığın da yapacağı girişimlerle, yedek teşvik mekanizmasının etkinleştirilmesinde gerek tarımın sanayileşmesinde (Dondurulmuş Patates ve nişasta üretimi gibi) ciddi etkileri olacak politikaları oluşturarak takibinin yapılacağı bir mekanizmaya dönüşebileceği öngörülüyor.