İlimiz Nevşehir de 2004 yılı itibarıyla patates siğili sürvey çalışmaları başlamıştır. 2013 yılı sonu itibarıyla karantina altına alınan 82 bin 313 dekar alan için patates ekemeyen üreticilere 68 milyon 977 bin 920 TL destekleme ödemesi yapılmıştır.

2014 yılı Patates siğili hastalığı sürvey çalışmaları 12 Ağustos 2014 tarihi itibariyle başladı İlimizin erkenci söküm bölgeleri olan Ürgüp İlçesi Başdere Köyü ve Merkez Çiftlik köyünde yapılan sürvey çalışmalarında 32 tarla 1626 dekar alan taranmış olup hastalık tespit edilmemiş olup, halen sürvey çalışmaları devam etmektedir.2014 yılında sürvey çalışmaları 23 teknik personelden oluşturulan 9 kontrol ekibi ile yürütülüyor. Kontrol ekibinin yapacağı tespitler sonrasında hastalık tespit edilen alanlar olursa, güvenlik kuşağı oluşturularak 2015 yılında yayınlanacak karantina listesi ile birlikte üreticilere duyurulacak.

Konuyla ilgili bir açıklamada bulunan Nevşehir İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür vekili Gürol ÇETİN, "Patates Nevşehir açısından son derece ekonomik öneme sahip bir üründür.

 Patateste yaşanan siğil hastalığının yayılmasının temel nedeni yüksek oranda kontrolsüz tohum kullanımı olduğu tespit edilmiştir. Bu sebeple patates üretiminin devamlılığı açısından ülke genelinde olduğu gibi Nevşehirli üreticilerimizin de sertifikalı tohum kullanmalarını istiyoruz. Ayrıca tohumluk ve yemeklik ürünlerin ayrı depolanmalarını da tavsiye ediyoruz." şeklinde konuştu.