Nevşehirli maden uzmanı İbrahim Uzel, İnşaat sektöründe yoğun olarak kullanılan perlit için büyük rezervin, Kapadokya bölgesinde yer aldığını belirtirken, Perlit madeninin inşaat sektöründe önümüzdeki yıllarda çok önemli bir yere sahip olacağının altını çizdi.
Perlit ile yapılan mantolamanın bina ömrü kadar yalıtım yaptığını ve doğal malzeme olduğu için çevreyi kirletmediğini söyleyen Uzel, “Kapadokya Perlit şirketi olarak perlit madeni bir dünya değeri olduğunu bilerek, en iyi şekilde işleyip teknolojik bir ürüne dönüştürmek amacı ile 2013 yılında  Ar-Ge çalışmalarına başlamıştır. 2015 yılında Aksaray, Sofular Köyü ve Nenezi dağına yakınından 62 bin m2'lik fabrika için tarla satın alınmıştır. Türkiye'nin en büyük üretim kapasitesine sahip Yalıtım Ürünleri çıkarmak için fabrika kurarak seri üretime geçmek istiyoruz.  Bugün Yapı sektöründe ihtiyaç duyulan izolasyonlu hafif yapı blokları (Tuğla), levha, yalıtımlı iç ve dış sıva, şap, harç vb. malzemelerini üretmeyi amaçlıyoruz. Bu nedenle finansman desteğe ihtiyaç duyulduğu için yerli ve yabancı ortak aranmaktadır.       Şunu belirtmekte fayda var günümüzde yapılan en büyük yanlışlık Klasik Perlitin (Yumuşak) inşaat sektöründe kullanılmasından dolayı olumsuzluklar çıkmıştır.
Neden Perlit?.
Perlittin Yangındaki Rolü; Perlit madeni yangın yönetmeliğinde aranan A1 sınıfında, yanmaz özelliğe sahip olup 1.000 – 1.200 derece sıcaklığa dayanıyor. Bir yangın anında binayı ayakta tutan demirin yumuşayarak erimesini engelleyerek muhtemel bir yıkımı önlüyor.  Perlitin bir özelliğinde uygulandığı alanlarda 20-45 dB ses yalıtımı da sağlayan bu ürünlerin yalıtım ömrü bina ömrüne eş değerdedir.
Petrol türevli yalıtım malzemeleri zararlı
Petrol türevli yalıtım malzemeleri ile kaplanan binalar tehlike saçıyor. Bu tür yapı malzemeleri ile kaplanan binalarda, yalıtım yapılan malzeme ne kadar nitelikli olursa olsun üst solunum hastalıklarını tetikliyor. Nefes almayan yalıtım malzemesi ile kaplanan binalarda oluşan yüksek nem; iltihap ve enfeksiyonlara sebep olarak özellikle yaşlı ve çocukların etkilenmesine neden oluyor. Isıya karşı duyarlı petrol türevli yalıtım malzemeleri olası bir yangının büyümesine neden olarak faciaya davetiye çıkarıyor. Piyasada ‘yanmaz özellikte’ olarak sunulan mantolama malzemeleri olası bir yangın anında kimyasal gazlar salgılayarak mağdurların gazdan zehirlenmesine neden oluyor. Enerji tasarrufu sağlamak adına yaptırılan dış cephe yalıtım ve mantolama malzemeleri Avrupa Birliği ülkeleri tarafından terk ediliyor. Uygulanışından birkaç yıl sonra çatlayan, ayrılan ve duvarlardan sallanan petrol türevli mantolama levhalarını duvara monte etmek için dübel yerleştirilmesi gerekiyor.  Metrekareye 8 tane atılan bu dübeller ısı köprüleri oluşturarak yalıtım malzemesinin etkinliğinin azalmasına sebep oluyor.
Binalar nefessiz kalıyor
Petrol türevli yalıtım malzemeleri kullanılan binalarda hava irtibatı kesildiği için yapılarda nefes alma sorunu yaşanıyor. Binaların nefes alan yalıtım malzemeleri ile kaplanması gerektiğini her fırsatta dile getiren uzmanlar, petrol türevli mantolama malzemelerinin fonksiyonellikten çok uzakta olduğunu ifade ediyor. Perlit, madenin hafif olması, ısı ve ses yalıtımı sağlaması, ateşe dayanıklı olması, kimyasal etkilerden zarar görmemesi. 'Perlit, sahip olduğu özellikler ile fay hatlarının bulunduğu ve şiddetli karasal iklimin hakim olduğu Doğu Anadolu Bölgesi için çok önemli bir yapı gereci durumundadır. Perlit kullanılarak inşa edilecek binalarda ısıtma maliyetleri de düşülür.  Diğer taraftan, bölgeyi sürekli etkileyen depremlerin yol açtığı can ve mal kayıplarının hafif malzeme ve dayanıklı konutlarla azaltılması mümkündür.
Kapadokya Perlit Saha  Etüd Çalışması; Çalışma Aksaray ili, Gülağaç ilçesi, Bekarlar Bucağı, Nenezi Dağı mevkiinde, Bekarlar Kasabası yaklaşık 1-2 km uzaklıkta bulunan sahada gerçekleştirilmiştir. Çalışılan saha ve bu mevkideki  mostra veren tabakaları ve yüzeyde ki numuneler incelendiğinde ciddi bir perlit potansiyeline olduğu gözlenmiştir.
Kullanılan Alet ve Metodlar
Etüt için Akım Elektronik yapısı doğru akımla (DC) çalışır, RVA-1 marka bir rezistivite cihazı kullanılmıştır. Akım elektrodu olarak daire kesitli çelik çubuklar, potansiyel elektrodu olarak da polarize olmayan gözenekli potlar kullanılmıştır. Ortalama 100 m aralıklarla çekilen yatay hatları üzerinde çalışarak 2 noktada D.E.S. (Düşey Elektrik Sondajı) ölçüsü alınmış ve kesitte yer altı yapısı olarak gösterilmiştir. Yapılan ölçü noktalarının toplam sayısı 2’dir. Elde edilen jeofizik değerlerden kesitler elde edilmiş ve jeoloji ile korelasyon yapılmıştır.
Sonuç olarak perlitin derinliği 75 - 80 m civarı olduğu, bunun ilk 50 metresi daha nemli, sonraki 25 – 30 m daha masif  Yer altı suyuna rastlanmıştır. Ayrıca 20 ayrı yerlerde yarma çalışması yapılmıştır. Kapadokya perlit maden sahası, Türkiye’nin ortasına da bulunması nedeniyle ulaşım imkanları oldukça elverişlidir.  Kapadokya Perlit maden sahasının 3-5 km çevresinden Ankara, İstanbul, Edirne, Mersin ve Gaziantep bağlantılı  Otoyol (TEM) geçmektedir. Niğde Yeşil Gölcük kadar otoyol bitmiş olup, Kapadokya Madenciliğe yaklaşık 30 km kalmıştır. 2016 yılında tekrar ihale çıkarıp Ankara, Gölbaşına bağlanacaktır. 
En yakın Demir yolu 60 km uzaklıkta Niğde ilinde  bulunmaktadır. Deniz ulaşımı Mersin (İçel) Uluslar arası Limanına 210 km  uzaklıktadır. Hava yolu ulaşımına da Nevşehir Kapadokya Hava Alanı sadece 50 km uzaklıkta, Kayseri  hava alanı da 90 km uzaklıktadır.