Kızılırmak kenarında bulunması ve son yıllarda yapılan yatırımlarla turistlerin ve piknikçilerin gözdesi haline gelen Avanos ilçesi özellikle hafta sonları binlerce misafiri konuk ediyor. Ancak Kızılırmak kenarına belediye tarafından yaptırılan kamelya ve piknik masalarında piknikçiler gittikten sonra geride kalan çöpler vatandaşı adeta isyan ettiriyor. Piknikçilerin kamelyaların tahtalarını sökerek odun yerine kullanması da ayrı bir sorun olarak göze çarpıyor. Son dönemde çektiği Avanos ve Kapadokya fotoğraflarıyla pek çok güzellik yanında sorunu da gündeme sosyal medya aracılığıyla taşıyan fotoğraf sanatçısı Mustafa Taşkın gördüğü manzara karşısında "Elindeki çöpü yere atan birinin insanlıktan ve medeniyetten bahsetmeye hakkı yoktur..!." diyerek isyanını dile getirdi.

Avanoslu vatandaşlar da "Böyle güzel bir memleketimiz var ama kıymetini bilmiyoruz. Yurt dışında bırakın piknik alanında çöp bırakmayı yere çöp atana bile ceza veriliyor. O nedenle onların memleketi tertemiz." Derken bazı vatandaşlar da konuyu eğitimsizliğe bağlıyor.
Vatandaşların bir kısmı ise zabıta eksikliğinin de buna yol açtığını belirtirken piknik alanlarına girişlerin paralı yapılarak buradan elde edilecek gelirin alanların temizliğinde kullanılmasını istiyor.

Bir dönem Gülşehir ilçesinin de yapılan yatırım sonrası piknikçi akınına uğradığını hatırlatan vatandaşlar Avanos'ta yaşanan sorunların benzeri sonrasında Gülşehir'in cazibesini kaybettiğini hatırlattılar.

Avanos Cumhuriyet mahallesi muhtarı Mustafa Çete konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada "Piknik alanlarının her kesime açık alanlar olduğunu "Nasıl bulduysan öyle bırak" ilkesinden hareketle herkesin çevrenin kirletilmemesi konusunda azami hassasiyeti göstermesi gerektiğini belirterek "vatandaşlarımız  piknik yaptıktan sonra çöplerini poşetlerle beraber olduğu yerde bırakmakta ve bırakılan bu çöpler rüzgarla etrafa yayılmakta aynı zamanda etrafa kötü koku yaymaktadır." Dedi.

Muhtar Çete piknik alanlarında bol miktarda çöp kovaları konulmasına karşın çöplerin yerlere atılmasına bir anlam veremediklerini, kamelya tahtalarının ise sökülüp yakılmasının kendilerini oldukça rahatsız ettiğini söyleyerek vatandaşlarımızdan temiz çevre bilinci içerisinde hareket etmelerini beklediklerini iletti.

Haber: Avanosgazetesi / İsmet DEMİR