İnşaat sektöründen ,Tekstile, Kozmetikten, Savunma sanayisi olmak üzere birçok sektörde hammadde olarak kullanılan pomza, tüm dünyada tükenmek üzereyken Dünyanın yüzde 40'nı rezerv eden Türkiye'de, en kalitelisi ise Nevşehir bölgesinde çıkartılıyor. 

Bir kamyon dolusu damacana su yaklaşık 17 tonu piyasa değeri 8 Bin TL'ye satılıyorken , Bir Tır dolusu yaklaşık 27 ton pomza taşı ise sadece 175- 200 TL ye satılıyor.

Bu çelişki ise böylesine önemli bir madenin kontrolsüzlüğü ile ne kadar ucuza satıldığını en güzel şekilde gösteriyor.

Evet yanlış duymadınız Bir kamyon Su 8 Bin TL iken bir Tır dolusu pomza madeni 175 TL ... Bu yaman çelişki en çok binbir emekle çıkartılan pomza madeni işletmecilierini üzüyor. 

Nevşehir'de Duvar blokları üretimi için kullanılan bims madeninin tonu ortalama 6 ile 7 lira civarında satılıyor. Bims yüklü Bir Tır dolusu ise yaklaşık 27 ton olarak düşündüğümüzde 175 TL ile 200 TL arasında değişiyor.İşin enteresan yanı sadece ilimizdeki duvar blokları üreten fabrikalarına değil iç Anadolu bölgesi, Akdeniz ve Ege bölgeleriyle Türkiye'nin bir çok coğrafi bölgelerine duvar blokları fabrikalarına Nevşehir'den üretilen bims madeni gönderilmektedir. Türkiye'nin en kaliteli Rezervleri çok süratli bir şekilde tükenmektedir. İşin acı yanı ise bu satış fiyatları, madencilerin kar marjı bir yana maliyet fiyatlarına dek gelmektedir.


Kapadokya'nın beyaz altını olarak değerlendirilen ve ülkemiz ve bölgemiz ekonomisi için büyük önem arz eden bims madeni ve pomza taşının hakettiği değere ulaşması için gerek üreticilerin gerekse bu konuda Ticaret ve Sanayi Odamız ile Stk'ların ve siyasilerimizin üzerlerine büyük görevler düşmektedir.

Ponza Nerelerde Kullanılır?

Türkiye’de üretilen pomzanın %90 kadarı inşaat sektöründe kullanılır. Ponzanın ikinci büyük kullanım alanı aşındırıcı (abrazif) sanayidir. Oldukça hafif aşındırıcı olarak sınıflandırılan ponza gerek doğal, gerek yapay madeni eşyaları ve yumuşak metalleri (gümüş vs) cilalamakta kullanılır. Tekstil sanayinde kullanılan pomzanın fiziki ve kimyevi özellikleri büyük önem taşır ve bu özellikler ancak derinlik ponzalarında bulunmaktadır.


Yapılarda ponza kullanımı, Tarımda ponza kullanımı, Yapı restorasyonlarında ponza kullanımı, Filtrasyon Amaçlı ponza kullanımı, Cam sektöründe ponza kullanımı, Elektronik sektöründe ponza kullanımı, Kozmetikte ponza kullanımı, Kimya sektöründe ponza kullanımı, Mobilya sektöründe ponza kullanımı, Plastik ve Metal sektöründe ponza kullanımı