Bazı gruplar polis ile sert çatışmalara girerken kimileri de sadece slogan atarak tepkisini ortaya koyuyor. Eyleme katılan illerden haberler geliyor, peki hangi şehirler gezi parkı eylemlerine dahil olmadı?

İçişleri Bakanı Muammer Güler, Taksim Gezi Parkı ile ilgili olarak 67 ilde eylem yapıldığını açıkladı. Bakan Güler, bunu açıklarken kamuoyunu doğru bilgilendirmek için illerde yapılan irili ufaklı eylemlerini de değerlendirdi. Ancak gelinen noktada aslında Türkiye'nin genelinde bir hükümet karşıtlığı olmadığı net bir şekilde görülüyor.

Taksim Gezi Parkı olayları yoğun çatışmaların ve tepkinin en yoğun olduğu İstanbul, Ankara, İzmir başta olmak üzere Hatay, Eskişehir, Bursa, Adana, Antalya, Edirne, Muğla, Aydın, Bolu, Manisa, Sinop, Sivas, Gaziantep, Tekirdağ, Trabzon, Ordu, Mersin, Samsun, Kocaeli, Çorum, Çanakkale, Artvin, Tunceli, Zonguldak, Balıkesir ve Niğde gibi şehirlerde karşılık buldu. 


Olayların ilk gününde gayet masumane ve samimi bir şekilde gerçekleşen eylemler, daha sonra şiddet ve provokasyonlara açık hale gelince bir çok vatandaşımız da bu eylemlerden kendini uzak tuttu. Kamu binalarının zarar gördüğü, belediye otobüsleri, polis, iş makinesi ve canlı yayın araçlarının parçalandığı ve Türk bayrağının yakıldığı eylemler hedefinden uzaklaştı. 


Genel olarak Atatürkçü Düşünce Derneği, Türkiye Gençlik Birliği, Özgürlük ve Dayanışma Partisi, İşçi Partisi, Türkiye Komünist Partisi ve Cumhuriyet Halk Partisi'nin organize ettiği eylemlerin önümüzdeki günlerde giderek azalacağı tahmin ediliyor.


Kayseri, Rize, Erzurum, Erzincan, Şanlıurfa, Giresun, Uşak, Diyarbakır, Kütahya ve Denizli gibi illerde de en fazla 100 kişilik gruplardan oluşan küçük çaplı eylemler yapıldı ancak karşılık bulmadı. Zaten o eylemler de genel olarak gerginliğin olduğu ilk günlerde gerçekleşmişti.


Bu eylemlerde dikkat çeken en büyük özellik ise Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki vatandaşların nerdeyse tamamı eylemlere destek vermedi. İç Anadolu, Akdeniz, Ege ve Karadeniz bölgesinin bir kısmı ise eylemlere destek vermeyerek olası provokasyonların da önüne geçmiş oldu.
İşte o iller: Diyarbakır, Mardin, Batman, Siirt, Şanlıurfa, Adıyaman, Kilis, Malatya, Elazığ, Bingöl, Kars, Ardahan, Iğdır, Bitlis, Van, Hakkari, Şırnak, Ağrı, Kahramanmaraş, Bayburt, Gümüşhane, Amasya, Yozgat, Muş, Aksaray, Kırşehir, Karaman, Çankırı, Kırıkkale, Konya, Nevşehir, Sakarya, Kastamonu, Karabük, Düzce, Bartın, Burdur, Isparta, Osmaniye ve Afyonkarahisar…

Kayseri News Gazetesi