Deniz seviyesinden 1500 m yükseklikten başlayarak 3700 m üzerine koşularak tırmanılacak, Türkiye’nin, Uluslararası Trail Koşuları Birliği (ITRA) sertifikalı ilk sky koşusu RaidLight® Aladağlar Sky Trail 15 Ağustos 2015 günü tarihe not düşmeye hazırlanıyor. 160 sporcu ile start alacak olan koşu, Niğde Aladağlar Milli Parkı’nda Demirkazık Dağı’nın etrafında dolaşan, 45 km boyunca toplamda 3000 m’den fazla tırmanış içeren görkemli doruklar ve buzul gölleri ile çevrili zorlu bir koşu parkuruna sahip.

Aladağlar Sky Trail Koşusundan Öne Çıkanlar:

·       Kayıt sürecinde ilk 8 saatte 100 kişilik kontenjan dolarken, ek kayıtlarda 60 kişi yapılan çekiliş ile koşuya katılma hakkı kazandı.

·       45 km uzunluğundaki Aladağlar Sky Trail koşusu, 1500 m yükseklikteki Demirkazık Köyü’nden başlayarak 3723 m yüksekliğindeki Emler zirvesinden geçtikten sonra toplam 3000 metre tırmanışın ardından yine aynı noktada son bulacak.  

·       Organizasyona 11’i yabancı, toplam 160 sporcu katılıyor.

·       Kadın sporcular arasında Elena Polyakova, Caterina Scaramelli ve Muazzez Özçelik yarışın favorileri arasında gösteriliyor.

·       ORDOS, ODTÜ DKSK, UMKE, AFAD ve JAK gibi dağcılık, arama kurtarma ve sağlık ekiplerinin de yer aldığı 90 kişi parkurda görev alıyor.

·       Organizasyona destek veren kurumlar arasında Niğde Valiliği ve Çamardı Kaymakamlığı da yer alıyor. Niğde Valisi Necmeddin Kılıç, şehrin trafik plaka kodu olan 51 göğüs numarası ile sembolik start alarak sporculara destek verecek.

·       Koşu boyunca sporcuların belirli noktalardan belirlenen zaman limitleri içerisinde geçerek koşuyu en geç 12 saatte bitirmeleri gerekiyor.

·       Yüksek irtifada gözlenebilen akut dağ hastalığı riskini önlemek amacıyla yarışmadan günler önce yükseğe uyum antrenman kampı düzenlendi.

 

Sky Trail Koşuları Hakkında

Yüksek irtifa patika koşuları olarak tanımlanan sky trail koşuları, ekstrem dağ sporları kapsamında nitelendirilmekte ve genel olarak 2000 m üzerindeki irtifalarda gerçekleşmektedir. Sky trail koşuları İtalyan dağcı Marino Giacometti, ve arkadaşlarının 1990’lı yıllarda  Mont Blanc ve Monte Rosa gibi İtalya’nın Alplerinde yaptığı koşular ve rekor denemeleriyle ilk kez hayata geçmiş, 1993 yılından itibaren Himalayalard’an Rocky dağlarına, Kenya’dan Meksika Volkanları’na kadar Dünya genelinde sponsor destekli organizasyonlar ile popülerlik kazanmıştır.  Uluslararası Skyrunning Federasyonu (ISF) tarafından Dünya şampiyonaları, Kıta Şampiyonaları gibi uluslararası müsabakalar düzenlenmektedir (http://skyrunning.com). ISF tanımına göre: 2000 metre irtifa üzerinde koşulan; toplamda en az 2000 m tırmanış mesafesi içeren;  belirlenen toleranslar dahilinde yarı maraton ve maraton mesafeselerine yakın;  patikalar, toprak yollar, moren, kaya, çarşak ya da karlık zeminde koşulan dağ koşularıdır.

 

Takvimlerinize Not Edin !

  RaidLight® Aladağlar Sky Trail

15 Ağustos 2015, Demirkazık, Niğde

https://aladaglarskytrail.com

 

 

* RaidLight® Aladağlar Sky Trail, Argeus ve Orta Doğu Dağcılık, Doğa Sporları ve Arama Kurtarma Derneği (ORDOS) tarafından organize edilmektedir.