Rusya, savaş uçağının Türkiye jetleri tarafından düşürülmesinin ardından, Suriye’nin Lazkiye vilayetindeki üssüne S-400 füzeleri yerleştirme kararı aldı. Lazkiye’deki S-400’lerin menzili Antalya, Nevşehir ve Mardin’e kadar geniş bir bölgeye uzanıyor.

Reuters’ın haberine göre S-400’lerin, Lazkiye vilayetinde hava kuvvetlerinin kullandığı üsse yerleştirileceğini Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu duyurdu.

Lazkiye’ye yerleştirilecek olan ve Rus ordusu envanterine 2007’de giren füzelerin menzili tam 400 kilometre.

Fotoğraf: Twitter

Fotoğraf: Twitter

400 kilometrelik menzil içerisine Gaziantep, Mardin’in bir bölümü, Adana, Mersin, Hatay, Niğde, Nevşehir, Antalya, Şanlıurfa ve Konya’yı da alan füze sistemi, 600 kilometrelik bir alandaysa radarla tarama yapabiliyor. Uzun araçlarla mobil olarak taşınabilen rampaların fiyatıysa 200 ile 500 milyon dolar arasında.

Rus lider Putin de bugün yaptığı açıklamada Suriye’deki Rus askeri üssüne hava savunma sistemi yerleştirileceğini açıklamış ve “Uçağımızın düşürülmesi sonrası yeni vakaların yaşanma ihtimalini göz ardı edemeyiz. Benzer şeyler tekrarlanırsa mutlaka tepki vereceğiz” demişti.

Lazkiye’ye yerleştirilecek olan ve Rus ordusu envanterine 2007’de giren füzelerin menzili tam 400 kilometre.

400 kilometrelik menzil içerisine Gaziantep, Mardin’in bir bölümü, Adana, Mersin,Hatay, Niğde, Nevşehir, Antalya, Şanlıurfa ve Konya’yı da alan füze sistemi, 600 kilometrelik bir alandaysa radarla tarama yapabiliyor. Uzun araçlarla mobil olarak taşınabilen rampaların fiyatıysa 200 ile 500 milyon dolar arasında.

S-400’ler farklı füze tipleri taşıyabiliyor

S-400’ler farklı füze tipleri taşıyabiliyor

S-400’lere oldukça benzeyen bir hava savunma sisteminin Suriye Tartus’taki Rus üssü civarında görüldüğüne dair birkaç hafta önce Suriye bloglarında fotoğraflar paylaşılmıştı ancak bu bilgiler teyide muhtaçtı. 

Son açıklama, Rusya’nın bölgeye henüz S-400 göndermemiş olduğuna işaret ediyor. Ancak bu bir diplomatik manevra da olabilir.

S-400’ler farklı füze tipleri taşıyabiliyor. En uzun ancak düşük manevra kabiliyetine sahip füzeleri 400 kilometre menzile ulaşabilirken bu füzeler balistik füzeleri avlamak üzere tasarlanmış durumda.

Kaynak: Diken