NEVŞEHİR(MHA) Nevşehir’de çevre kirliliği ile etkin mücadele yapılması amacıyla başlatılan çalışmalar çerçevesinde %75’i AB’nin karşılıksız hibe yardım fonundan yararlanılarak hayata geçirilen Nevşehir Atık Su Arıtma tesisi hizmete kazandırıldı.

 

Gelişmiş Avrupa ülkelerinde atık su arıtma tesislerinde olduğu gibi son teknolojik yöntemlerin uygulandığı ve Türkiye’nin en önemli Atık Su Arıtma Tesisleri’nden biri olarak planlanan tesis, Nevşehir’in merkez ilçeye bağlı Nar beldesinin Burgaz mevkiinde 40 bin metrekarelik bir alan üzerinde yapılandırıldı.

 

Nevşehir Belediyesi Strateji Geliştirme Müdürlüğü tarafından hazırlanan projenin Türkiye genelinde AB’nin ilgili birimlerince uygulamaya değer bulunan iki projeden biri olarak ele alınarak yüzde 75 oranında karşılıksız hibe yardımdan yararlandırılan Nevşehir Atık Su Arıtma tesisinde, Nevşehir kent merkezinin yanı sıra Göre, Uçhisar ve Nar beldeleri ile Nevşehir’in merkez ilçeye bağlı Çardak ve Güvercinlik köylerinin de atık suları arıtılabiliyor. Nevşehir Atık Su Arıtma tesisinde, Kaba Izgaralar, Giriş Pompa İstasyonu, İnce Izgaralar, Kum ve Yağ Tutucu, Havalandırma Havuzu, Çöktürme Havuzu, Klor Binası, İdare Binası, Otopark, Blower Binası, Trafo Binası ve Çamur Depolama gibi üniteler yer alıyor. Çevresel bazda Nevşehir’in yıllardan beri en köklü sorunlardan birini oluşturan atık sularının Nevşehir Atık Su Arıtma Tesisi ile arıtılmış hale gelmesinin, Türkiye’nin 1050 km’ lik uzunluğu ile en uzun nehri konumundaki Kızılırmak’ın Nevşehir bölümünde yeraltı ve yerüstü kirliliğinin de önüne geçilmiş oldu.

 

Saatte 696 Metreküp atık su alınan havuzlarda bu su temizlenerek doğaya temiz bir su olarak bırakılıyor. Son derece modern bilgisayar ağı ile takip edilen sistem Türkiye’nin birçok büyükşehirlerinde bile yok.